Stort test: Belkin TuneCast Auto LIVE

Alla bilar är tyvärr inte utrustade med ett iPod-uttag, vilket betyder att vissa måste använda sig av alternativa sätt för att ta del av sin musiksamling i bilen. Ett alternativ till musikskiva är att använda sig av en FM-sändare som trådlöst kopplas till bilens stereo. Därför testar iPhoneguiden.se en Belkin TuneCast Auto LIVE -FM-sändare och undersöker skillnaden mellan denna och billigare varianter på marknaden.

Som det nämndes tidigare har alla inte förmånen med att ha ett iPod-uttag i bilen. Dock har merdelen därför en radio i bilen som kan läsa musikskivor. Nackdelen med att använda sig av musikskivor är att det inte är så lätt att uppdatera sin musiklista. Därtill är mängden musik som får plats på en optisk skiva jämförelsevis liten med tanke på den musiksamling man oftast har. Det är här FM-sändare kommer in i bilden.

Belkin är ett företag som främst specialiserar sig på anslutningar. De har ett stort utbud och däribland kan vi hitta många tillbehör till bland annat Apples iEnheter. I dag kommer vi att testa en av deras flera FM-sändare: Belkin TuneCast Auto LIVE (Ett löjligt långt namn, vi vet). Våra läsare förtjänar det absolut bästa och mest prisvärda, så vi undersökte om Belkins litet dyrare FM-sändare är bättre och mer prisvärd än andra, billigare, FM-sändare på marknaden.Att ansluta sin Belkins TuneCast Auto LIVE är ingen komplicerad saga. Du ansluter helt enkelt ena änden i cigarettuttaget i din bil och andra änden, som för övrigt är en standard dock-kontakt, anslutes till din iEnhet. Fördelen med denna anslutning är att din iEnhet laddas upp medan du brukar FM-sändaren. En mycket väluppskattat funktion som gör att din iPhone alltid är fullladdat när du anländer till din destination. Dock måste FM-sändaren vara i cigarettuttaget för funktion, vilket kan vara nackdel beroende på vad du har för krav.

I mitten på kabeln finns den kontrollenheten som ger dig möjlighet att ställa in frekvens, hitta lediga kanaler och hoppa snabbt till favoriter (m1, m2). Där finns även en ”PRO” –knapp som optimerar ljudkvalitén och även förstärker ljudet. Det finns tre ”PRO” -lägen som ger lite olika resultat. Bäst ljudåtergivning fick vi på det andra läget, ”PRO2”. Men detta kan självklart variera beroende på vad man brukar lyssnar på.

FM-sändare är generellt knepiga apparater. De är användbara men dras oftast med några återkommande nackdelar, som till exempel att det är svårt att hitta en ledig kanal på radion i tätt befolkade områden. Men också att när du väl hittar en ledig kanal kanske den slutar fungera i ett annat område. Allt detta på grund av att det finns olika radiosändningar och därav andra lediga kanaler på olika områden i landet.

Men när det gäller Belkin TuneCast Auto LIVE är det problemet ett minne blott. Förklaringen till det långa namnet på produkten har sin historia i alla de funktioner som finns inbyggda. Ett av dessa funktioner är en lösning på ovan nämnda problem. Via ”ClearScan” -teknik hittar Belkins FM-sändare en ledig kanal med hjälp av det inbyggda positioneringssystem som din iEnhet har. Det fungerar på så sätt att positioneringssystemet tillhandhåller geografisk informationen som sedan visar alla lediga radiokanaler som finns i ditt område. Belkin TuneCast Auto LIVE väljer då en ledig radiokanal och sänder utifrån den.

Denna funktion kontrolleras med hjälp av den stora knappen på framsidan. Tryck en gång och du kommer direkt få en ledig radiokanal utan att behöva leta genom hela radiospektrumet bit för bit. Mycket, mycket bra funktion som kom väl till hands när vi var ute och körde! Vi märkte att man helt kunde koncentrera sig på körning medan all sökning, som inte tog så lång tid, sköttes av Belkins FM-sändare. Belkin själva konstaterar att detta är den första FM-sändaren i världen som använder sig av denna typ av teknologi. Men det enda vi kan konstatera är att det hjälpte enormt när man endast behövde trycka en knapp för att få rent ljud. Mycket bra, pluspoäng!

En liten bonus man får om man köper denna produkt är en applikation som finns att ladda ner gratis från AppStore. Denna är specifikt anpassad för att anslutas till din BelkinTuneCast Auto LIVE och som helt ersätter den fysiska kontrollenheten. Utifrån applikationen kan du alltså bland annat ändra frekvens, spara kanaler eller automatiskt söka efter lediga radiokanaler i din närhet. Allt kan visas och kontrolleras på skärmen av din iEnhet. Smidigheten att använda applikationen varierar per situation och person. Till exempel kan iPhones LCD-skärm  vara lite för svår att tyda i starkt solljus. Men med tanke på att detta är en extrafunktion som inte kostar något och som inte krävs för produkten att fungera tänker vi inte gå in på hur bra eller dåligt det egentligen är. Om det passar er mer att använda applikationen över kontrollenheten är upp till er själva. Men pluspoäng till Belkin för denna valmöjlighet!

Sammanfattningsvis är detta även en mycket bra investering om du reser och hyr bil. Då kommer du kunna ansluta din iEnhet till bilen och därav alltid få tillgång till ditt musikbibliotek. Men för de som inte vet måste det tilläggas att ljudet inte är lika bra som att använda sig av en optisk skiva. Självklart är ljudet absolut väl godkänt! Men det kommer inte i samma klass som en original musikskiva. Eftersträvar du så bra ljud som möjligt kanske musikskivor är det bästa alternativet. Å andra sidan, om du föredrar alla fördelar som man får av en FM-sändare rekommenderar vi starkt Belkin TuneCast Auto LIVE. Det går inte att köpa en bättre FM-sändare på marknaden i dag! Även om man kan köpa andra billigare FM-sändare kommer du inte få den användarvänlighet och fina ljudkvalitet  Belkins FM-sändare erbjuder. Ljudkvaliteten blir bättre när man direkt kan hitta en bättre kanal, vilket du kan med Belkin TuneCast Auto LIVE. Därtill slipper du fumla med olika frekvenser stup i kvarten.

Så, Belkin TuneCast Auto LIVE gör sitt jobb med bravur och håller ögonen på vägen samt öronen nöjda. Skall du köpa en FM-sändare är detta vad vi rekommenderar starkt.

Finns intresset för denna FM-sändare från Belkin kan man köpa den från Mailshop.se för 549 kronor. Applikationen som man kan använda tillsammans med Belkin TuneCast Auto LIVE finns på AppStore via länken nedan.

ClearScan Live - Belkin International, Inc.

Betyget baseras på hur bra denna produkt är jämfört med andra liknande produkter. I det här fallet erbjuder Belkin en mycket bra FM-sändare som gör vad den skall med en del extra funktioner som underlättar användandet avsevärt!

Betyg 5/5

Om Du har några frågor eller funderingar angående produkten går det mer än gärna att kommentera nedan eller kontakta undertecknad skribent.

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela:

Comments are closed.