STILLA – Rörelselarmet som uppmärksammar dig på tjuvar

Stilla Motion är ett nätt litet larm som till exempel kan placeras på datorn, i väskan eller i barnvagnen. Den kan visa sig användbar när du sitter ensam på ett kafé, vill kunna lämna dina tillhörigheter vid bordet och ändå kunna beställa en kaffe. Den kan också vara användbar för småbarnsföräldrar i syfte att hålla koll på barnvagnen vid en populär lekplats. Så fort Stilla rör på sig kommer din iPhone nämligen att börja tjuta.

Butik – STILLA Rörelselarm kan köpas via Iphonebutiken för 399 kr.

Recension – Läs nedan

 

 

Allt som allt är det en stilren produkt. Historien bakom Stilla började med att Elin Elkehag (grundare av uppköpta Hanelin of Sweden), som var gift och bodde i en etagevåning i Gamla stan, bestämde sig för att göra något nytt. För henne innebar det att skilja sig, packa väskorna och flytta till San Fransisco. Väl här arbetade hon som mentor åt start-ups och blev inspirerad till att börja programmera hårdvara. Det räckte med enbart 100 dagar för att bilda företaget och söka patent med en fungerande prototyp.

 

Funktionalitet 4/5
Design 5/5
Prisvärdhet 3/5
Totalt: 4/5

 

Fördelar

 • Känner av minsta lilla rörelse
 • Batteritid på mellan sex och tolv månader
 • Stilren design
 • Kan användas för att hitta telefonen
 • Vattentålig

Nackdelar

 • Dåliga möjligheter att fästa larmet (till exempel på en nyckelring eller med hjälp av en sugkopp)
 • Kanske kunde varit något billigare (säljs för omkring 400 kronor)
 • Volymen när Stilla ljuder hade kunnat varit högre

 

Vikt: 15 gram
Mått: 2,5 cm i diameter
Färger: Svart, silver eller guld
Systemkrav: iOS 10 eller senare
Räckvidd:   Upp till 45 meter
Batteritid: 6 – 12 månader

Betyg: 4/5

 

Uppackning

Kräsna iPhone-användare och Apple-fans bör inte bli besvikna på förpackningen. Boxen är stilren och larmet i sig är snyggt förpackat. Luckan stängs och öppnas med hjälp av en magnet. Ett svart litet band i ett silkesliknande material används för att dra ur larmet från boxen. Allt som allt är första uppackningen och intrycket av produkten gott.

Komma igång

Att komma igång är enkelt. De korta instruktionerna finns tryckta på box-dörrens baksida och märks direkt vid öppning. Vid nedladdning av appen Stilla™ Motion ser man i App Store att endast fem betyg har getts. Alla har gett högsta betyg – men kanske skvallrar det om att Stilla (än så länge) inte är någon storsäljare? Åtminstone inte i Sverige och bland iPhone-användare.

När appen laddas ned kommer du att behöva tillåta att den skickar notiser till dig. Om du inte tillåter detta försvinner givetvis syftet. Att ge appen tillåtelse att se din platsinformation krävs givetvis också.

Synkronisering och test

Att synka iPhone:n med Stilla är enkelt. Du sätter bara på Bluetooth och trycker en gång på larmet, mitt på dess ovansida.

 

För att larmet ska aktiveras krävs inte mycket. Det räcker med att svagt peta på det för att larmet ska gå igång från telefonen. Faktum är att det räcker med att blåsa på det tillräckligt hårt för att den ska flytta sig en närmast mikroskopisk sträcka – och larmet går igång. Acceleratorn är mycket känslig, vilket naturligtvis är önskvärt i en sådan här produkt. Ingen kan lyfta upp den försiktigt och ta bort den från föremålet som skyddas utan att du vet om det.

Hitta telefonen – och Stilla

Om du, likt undertecknad, ibland glömmer var du lägger telefonen kan Stilla hjälpa dig. Så länge larmet är aktiverat är det bara att peta på det, så kommer din telefon att ljuda högt. Enklare är dock att bara trycka på Stilla två gånger. Då kommer larmet att gå, även om det inte är aktiverat.

Det finns också en knapp, ”Find Stilla”, som gör att produkten spelar upp ett ljud. Det här kommer väl till hands när du har tagit reda på telefonen – men inte vet var larmet är.

Ett minus kan anses vara att det här ljudet inte är särskilt högt. På ett populärt fik eller i bullrig stadsmiljö kommer det troligtvis inte att höras särskilt väl. Kanske vore det effektivt om tjuven bar runt på ett högt tjutande larm som denne inte kan stänga av? Möjligen har man kompromissat med detta för att få till den nätta formgivningen som larmet är försedd med. Högtalare för ytterligare decibel kanske helt enkelt inte fick plats, så som den ser ut nu.

Känslighet

I appens inställningar finns ett trestegsreglage för Stillas känslighet. När du laddar ned appen kommer den att vara på ”High”, och det är här det räcker med att blåsa lite på larmet för att telefonen ska börja tjuta och vibrera. Att ha hög känslighet passar bra om du till exempel lägger den på en dator eller en telefon på ett kafébord – att lyfta bort larmet från värdeföremålet, utan att larmet ljuder, är i det närmaste omöjligt.

Om du ställer in känsligheten på ”Low” är det här dock fullt möjligt. Undertecknad kan lyfta Stilla från tangentbordet och placera den på bordet – utan att larmet ljuder. Uppenbarligen behöver man hålla koll på inställningarna.

Att ställa in känsligheten på ”Medium” kan exempelvis vara praktiskt när man vill skydda sin väska. Det är då möjligt att öppna väskan och rota runt i ett annat fack, utan att larmet ljuder. Om någon däremot försöker plocka upp väskan och springa därifrån, kommer det att komma till din kännedom. Om du har på ”Low” är det dock möjligt att försiktigt plocka upp en väska och i lugn takt gå bort med den en bit, utan att larmet tjuter.

Viktigt är alltså att man testar sig fram för att skydda sina värdesaker på ett bra sätt. Känslighetsreglaget kommer också väl till hands när man åker tåg eller buss.

Räckvidd och avstånd

Så hur ska man förhålla sig till avstånden? Funktionaliteten som beskrivs ovan fungerar inom en radie på ungefär 45 meter. En viktig funktion är att larmet dessutom aktiveras när Stilla befinner sig utanför den här radien.

Om du har känsligheten på ”Low” och någon försiktigt lyckas stjäla en väska med Stilla i, kommer larmet att aktiveras när tjuven har hunnit 45 meter bort. I en sådan situation ter sig det givetvis osannolikt att tjuven ens skulle vara så försiktig att en ”Out-of-Range-varning” verkligen behövs. Men det kan vara tryggt att ha kännedomen om att den finns.

Pricken över i:et är att du i appen kan se Stillas senast kända position. Funktionen kan vara behjälplig i att ta reda på om du till exempel glömde väskan på baren eller på fiket.

Magnetcase finns

Högst upp i texten nämns nackdelen att larmet inte går att fästa någonstans. Genom officiella hemsidan kan du dock köpa ett magnetiskt case, men normalt följer det inte med. För att få ut det mesta av Stilla är det här något som rekommenderas. Du kan då enkelt fästa larmet på en dator eller en iPhone, till exempel.

Så vad tycker vi?

Allt som allt får det anses vara en välgjord produkt. Stilla fyller sin funktion mycket väl. Acceleratorn är oerhört känslig, och om man så önskar, kan det räcka med att blåsa på det för att larmet ska aktiveras.

Dock är det i ärlighetens namn en produkt som kanske inte alla har direkt användning för. Om man till exempel reser själv eller ofta sitter på fik med sin dator, passar det mycket bra. För en del kan det dock anses vara något överflödigt, eftersom man på andra vis kan ha koll på det man vill skydda. Inte minst med tanke på att Stilla har en relativt hög prislapp (ca 400 kronor).

Men som bekant passar ju få produkter alla. För den som har behovet är det en utmärkt produkt, och det kan då mycket väl vara värt att lägga ned de pengar som Stilla kostar. Om du har behovet, men ännu inte är övertygad, kan du läsa om vad andra har att säga här nedan.

Betyg 4/5

Butik  – Kan köpas här:

STILLA Rörelselarm kan köpas via Iphonebutiken för 399kr.

Andra röster om Stilla

 • Forbes. I en artikel på Forbes fascineras entreprenören Adriana Gascoigne av The ease-of-use aspect hon anser att Stilla har.
 • TechCrunch. År 2016, när Stilla ännu bara kunde förköpas, prisade beryktade sajten TechChrunch produkten. Skribenten anser, lite i stil med Adriana på Forbes, att det som utmärker Stilla är dess enkelhet. De menar till och med att det är ett ”löjligt enkelt” säkerhetssystem.
 • Irish Times. Som skribenterna ovan berömde Ciara O’Brien på Irish Times Stilla för enkelheten.

TACK Till Iphonebutiken som sponsrat med produkten

Karl Oskarsson

Karl Oskarsson

Skribent

Dela: