iPad mini 4 – tunnare, snabbare och mer användbar

Framtiden för iPad mini har inte sett allt för ljus ut de senaste åren. Försäljningssiffrorna för iPad pekar nedåt och Apple har lagt mindre fokus på modellen, men med den senaste generationen är Apple på väg upp på banan igen – med snabbare prestanda, ny design och nya användbara funktioner i iOS 9.

ButikApple iPad Mini 4 kan köpas på Ginza för 4699 kr

Betyg & Test – ”Bra köp” – Se recension nedan

Design

Fjärde generationens iPad mini är den första modellen som får ny design från den ursprungliga som hängt med sedan första iPad mini-modellen från 2012. Modellen ser mer lik ut sin storebror iPad Air 2 med andra knappar och större hål för högtalaren samt att den framför allt blivit betydligt tunnare än sin föregångare. Den är också något längre än tidigare.

ipad-mini-4-test-design

iPad mini 4 mäter 6,1 millimeter tunn, vilket är 1,4 millimeter tunnare än föregående modell, och visst gör det skillnad. Tack vare det tunnare chassit har Apple lyckats banta ned iPad mini 4 drygt 32 gram från förra modellen, vilket gör det bekvämare att hålla surfplattan med en hand längre stunder. I väskan märks knappt iPad mini 4 av, vilket gör att jag inte behöver fundera om den ska hänga med eller inte på mina äventyr.

Prestanda

Den andra stora nyheten i iPad mini 4 är förbättrat chip med snabbare processor- och grafikprestanda. I denna har Apple klämt in ett A8-chip, samma som används i iPhone 6, och är en snällare variant av A8X-chippet som sitter i storebrodern iPad Air 2. I jämförelse med föregående iPad mini-modell som har A7-chippet levererar iPad mini 4 ungefär 30 procent snabbare processorprestanda och 60 procent snabbare grafikprestanda. Skillnaden märks tydlig, allt flyter på otroligt bra och den upplevs riktigt snabb – både i spel och när exempelvis appväxlaren ska öppnas.

ipad-mini-4-test-benchmark-3-resultat

Batteritiden

En annan viktig aspekt är batteritiden. Med ett tunnare chassi och snabbare processor var jag rädd för att batteritiden påverkats för mycket, men faktum är att batteritiden fortfarande håller tio timmar, enligt Apple. Batteriet i iPad mini 4 är något mindre än batteriet i tidigare modeller, vilket inte är så konstigt, men tack vare att hårdvaran och mjukvaran är energieffektivare lyckas den hålla strax under tio timmar enligt våra tester. Det ska dock tilläggas att vid mer prestandakrävande appar märks större skillnad, troligen eftersom A8-chippet levererar högre prestanda.

ipad-mini-4-test-lightning_2

Kameror

Ipad mini 4 har en förbättrad iSight-kamera på åtta megapixlar och den gamla Facetime-kameran på framsidan med 1,2 megapixlar. iSight-kameran används i bland andra iPad Air 2 och levererar någorlunda bra bilder.

I jämförelse med iPhone 6 som har samma antalpixlar, men en något bättre och ljuskänsligare sensor, är skillnaden märkbar. Bilden nedan visar skillnaden mellan iSight-kameran i iPhone 6 (till vänster) och iPad mini 4 (till höger), där iPad mini 4 har betydligt mer brus och sämre skärpa. Kameran i iPhone 6 hanterar också färgerna bättre.

apple-ipad-mini-4-test-iphone-6-kamera

Skärmen

Skärmen i iPad mini 4 har samma antalet pixlar, det vill säga 2048 x 1536 pixlar, men det finns en skillnad mot tidigare modeller. Apple har utvecklat en ny antireflexbehandling, vilket resulterar i att saker och ting syns bättre i ljus samt att färgerna är bättre. Skillnaden är marginell, men för den kräsne kan detta vara trevligt.

ipad-mini-4-test-ig

IOS 9

iPad (mini) är en fantastisk produkt på många sätt, men enligt mig har produkten begränsats något av sin mjukvara. När Apple dessutom tog klivit upp till större skärmar med iPhone blev iPad allt mindre viktig – i alla fall i min vardag, inte minst iPad mini. Det var helt enkelt inte värt att bära med sig en surfplatta som kan utföra samma saker som en iPhone. Lyckligtvis tycks Apple har insett problemet och lanserade nya viktiga funktioner, exklusiva för iPad, i och med iOS 9. De nya funktionerna tror jag är en räddning för iPad mini och en bra början till att få fart på försäljningssiffrorna.

apple-ipad-mini-4-test-split-view
Att kunna arbeta i två appar samtidigt är en fröjd och sparar mycket tid.

Framför allt flyter iOS 9 på utan problem, men den stora viktiga delen i iOS 9 är Split View, vilket låter dig använda två appar samtidigt, bredvid varandra. Genom ett svep från högra sidan av skärmen öppnas ett nytt fönster som jag kan välja att visa tillfälligt eller dra i ytterligare för att låsa den bredvid min tidigare app. Om jag vill byta app sveper jag bara från toppen av skärmen och nedåt så öppnas en appväxlare. Funktionen fungerar förvånansvärt bra, och tack vare A8-chippet flytet det på bra, även om du arbetar med två appar samtidigt. Funktionen har verkligen förändrat hur jag använder iPad mini.

Sammanfattning

Apple gör ett gediget försök att få iPad mini på banan igen och jag tycker de har lyckats. Med snabbare processor, tunnare chassit och ett effektivt iOS 9 är iPad mini 4 en fantastisk surfplatta – igen. Hårdvarumässigt får Apple toppbetyg, men när det kommer till iOS har de en del att göra, enligt mig, även om iOS 9 lyft iPad mini 4 rejält. Betyget för iPad mini 4 blir ett bra köp.

ButikApple iPad Mini 4 kan köpas på Ginza för 4699 kr

 

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela: