Marshal Minor 2

Test av Marshalls nya hörlurar Minor II

För inte särskilt längesedan testade vi Acton II i Marhalls nya serie av högtalare, och betyget var gott. Den här gången var det dags att testa hörlurarna – Minor II. 

FördelarNackdelariPhoneGuidens Betyg:

Ser bra ut.

Bra ljudupplevelse.

Snabbladdande batteri med god speltid (12 timmar per laddning).

Något dyra.

Inte bekväma för alla. Lurstorlek kan inte anpassas.

7/10. De är riktigt snygga. Ljudet är bra. De är dock i en hög prisklass och inte särskilt bekväma att bära i långa perioder. Kan rekommenderas för köp om de passar dina öron.  

Minor II kan köpas här (1290 kronor)

Design

Marshall har en speciell känsla över sina produkter. Hörlurarna följer i ungefär samma tema som högtalarna i den nya serien. Vi testar ett svart exemplar, men de kan också väljas i brunt eller vitt. Oavsett färgval är detaljer och knappar i mässing, vilket vi tycker är riktigt snyggt. De både ser och känns välgjorda ut. Att packa upp dem är dessutom ett nöje – det är enkelt, och Marshall har paketerat lurarna på ett snyggt sätt. 

En behändig funktion är att sladdarna sitter i små öglor som går ut någon centimeter utanför själva lurarna. Hur långt sladdarna ska gå ut kan justeras så att du kan öka komforten. Sladden vilar mot örat och hjälper till att hålla dem på plats när du till exempel cyklar eller joggar. 

Minor-II-recension

I den lilla lådan där du kopplar in USB-sladden finns en rekordliten LED-lampa som bland annat talar om när batteriet är fulladdat, när det laddar och när hörlurarna är matchade med en enhet.

Sammantaget är designen mycket välgjord och det är svårt att hitta snyggare hörlurar än dessa. Såväl den medföljande USB-sladden som lådan med USB-porten har ett skuret mönster som närmast påminner om alligatorskinn. 

Funktioner och ljud

I pressmeddelandet kan vi läsa att Minor II stödjer Bluetooth-formatet Qualcomm aptX, vilket enligt aptX själva möjliggör återgivning av ljud i högre kvalitet än vad en CD-skiva kan. Om det faktiskt förhåller sig så kan vi inte konstatera nu – men vi kan i alla fall konstatera att det låter riktigt bra. AptX är en teknik som först och främst ökar dataströmmen för ljud, upp till 352 kbit i sekunden. 

Motiverade av den tuffa karaktären i designen börjar vi med att testa hörlurarna genom att lyssna på lite tyngre rock. Albumet heter Dr. Feelgood av Mötley Crüe (vars gitarrist Mick Mars förövrigt är ett fan av Marshalls förstärkare). Det första intrycket är att ljudet är välbalanserat, dynamiskt och luftigt. Lurarna passar riktigt bra för den som tycker om tyngre produktioner med mycket tryck och bas. 

På tal om bas, är det ganska mycket av den. För renläriga audiofiler kan det här möjligen vara en nackdel. För den genomsnittligare lyssnaren är det dock något som snarare bara gör musikupplevelsen mäktigare i de allra flesta fall. 

Vi fortsätter med den bastunga produktionen No Church in The Wild. På högsta volym är basen fortfarande jämn och ren. I Marshalls högtalare Acton II, som vi också har testat, märkte vi antydningar till att basen började dista på hög volym. Det märker vi alltså ingenting av här. 

Vi testlyssnar på en rad andra låtar i olika genrer och hittar inget att klaga på när det gäller ljudkvaliteten. Tvärtom. Ett plus (högst personligt) är att lurarna inte isolerar omgivningens ljud helt och hållet. Du behöver inte ta av dig hörlurarna stup i kvarten för att höra vad som händer runtomkring dig. 

 

Siri. 

För den som har iPhone (vilket du troligtvis har, eftersom du är inne på iPhoneguiden.se), så kan Siri aktiveras genom att trycka två gånger på knappen. Mycket praktiskt när man vill pausa eller byta låt, till exempel. Den som har Apple Music kan dessutom be Siri att spela i princip vilken låt som helst.

Kommandot ”Spela Queen” gav svaret ”Visst, här kommer en personlig radiostation med Queen”. Ibland blir det dock svårt för Siri att förstå när låttitlarna är på engelska. 

 

Samtal. 

Något som drar upp helhetsbetyget är att Minor II är smidiga att använda vid telefonsamtal. Om det ringer är det bara att trycka på knappen för att svara. Samtalskvaliteten har ingen hittills klagat något på – tvärtom. Micken sitter naturligt nära munnen och mottagaren kommer med största sannolikhet inte att ha några problem att höra vad du säger. Du kan även stänga av micken genom att använda knappen, samt lägga på med den. 

 

Magneter.

En praktisk (och stilig) funktion är att hörlurarna är magnetiska. Således kan du helt enkelt hålla dem mot varandra för att göra lurarna till ett halsband när du inte använder dem. Dessutom går Minor II in i ett strömsparläge när magneterna kopplas samman. Musiken pausas givetvis också. 

Batteri

Batteriet är svårt att klaga på. På en laddning kan du lyssna i ungefär tolv timmar utan avbrott. Praktiskt är snabbladdningsfunktionen, som ger dig två timmars lyssnande på endast 20 minuters laddning. Att ladda den fullt tar två timmar. Vi förmodar dock att 12 timmars batteritid inte gäller om du spelar på högsta volym merparten av tiden. 

Komfort

Komforten är tyvärr något som drar ned betyget lite grann på dessa lurar. Att ha dem inne en längre stund gör att vi nästan känner oss lite ömma i öronen, vilket är synd, med tanke på den goda ljudupplevelsen och den snygga designen. Själva lurarna är ganska stora och i hårdplast, medan enbart mindre detaljer är i mjukt gummi. 

Minor-II

Vi gissar att känslan av komfort i hög grad beror på ens öron. Har man lite större öron är det säkerligen mindre problem med komforten, och lurarna kan i sådana fall vara ett riktigt bra köp. Dock bör det sägas att sladd-öglorna vid lurarna inte bör förbises – om man bara tar sig tiden att justera dem ordentligt ökar komforten markant. Har man lite mindre öron bör man testa dem ordentligt innan man bestämmer sig för ett köp. 

Med det sagt – komforten är helt okej, men med tanke på prisklassen och hur bra ljudet och designen är, är vi inte helt nöjda med just den biten. 

Sammantaget

Allt som allt är Minor II ett par stiliga och välljudande hörlurar. Nackdelen är främst komforten. Med ett lite billigare pris hade det här kunnat ursäktas, men med tanke på just prisklassen hade vi lite högre förväntningar på den biten. Det är inget vi störs jättemycket av – men en diskret känsla av lättnad infinner sig faktiskt när hörlurarna plockas ut ur öronen efter en längre tids lyssning. 

För den som har lite större öron är det här förhoppningsvis inga problem. Dessutom kan öglorna runt lurarna justeras för att öka komforten. Och det gör faktiskt skillnad. 

Kan köpet rekommenderas? Ja, om du gillar tunga produktioner och vill ha ett ljud med mycket tryck i, kan Minor II rekommenderas under förutsättningen att du har lite större öron. Som tidigare nämnt är ljudupplevelsen mycket god och designen snygg. Om man bara tycker att de är bekväma kan de definitivt vara värda ett köp. 


Mycket bra ljud.
Snygg design.
Snabb laddning och bra speltid.

Passar inte alla öron.
Ganska högt pris.

 

Betyg: 7/10


Specifikationer.

  • Drivelement: 14,2 mm, dynamisk.
  • Frekvensrespons: 20 Hz till 20 kHz.
  • Känslighet: 117 dB SPL
  • Anslutning: Qualcomm aptX, Bluetooth 5.0.
  • Mått: 95,1 x 188 x 52,5 mm (Bredd, höjd, längd).
  • Laddning: Mikro-USB.
  • Vikt: 230 gram.
  • Pris: 1290 kronor (Oktober 2018). 
Det här är Minor II
Karl Oskarsson

Karl Oskarsson

Skribent

Dela: