Apple CarPlay

För drygt 1,5 år sedan lanserade Apple sitt CarPlay, ett nytt system som låter iPhone-användare integrera sin iPhone i bilen på ett roligare och säkrare sätt. CarPlay börjar dyka upp hos allt fler biltillverkare och vi har fått möjlighet att testa denna fantastiska funktion under ett par veckor.

CarPlay gör appar som t.ex. Telefon, Meddelanden, Kartor, Podcaster och tredjepartsappar tillgängliga i bilens egna infotainmentsystem. Användargränssnittet i CarPlay är helt anpassat för bilens skärm med Apples välbekanta design och gör det enkelt och säkert att navigera i menyer och appar genom bilens pekskärm, knappar eller med hjälp av Siri.

Test CarPlay

Parkopplingen mellan iPhone och bil kan antingen göras med Lightning-kabel eller trådlöst med Bluetooth. Trådlös anslutning släpptes så sent som i iOS 9, men har vad vi vet ännu inte aktiverats i bilarna. Vi försökte såklart att ansluta trådlöst i vår bil, men lyckades inte. När vi istället kopplade in vår iPhone med kabel startades CarPlay upp automatiskt och vi var igång på ett par sekunder. Vid ett enstaka fall har CarPlay inte startats upp korrekt. Om det beror på bilens system eller iOS kan jag inte svara på, men det går att lösa genom att dra ur kabeln och sätta i den igen.

CarPlay kan nästan beskrivas som en spegling av din iPhone, eftersom den använder sig av de appar som finns i din iPhone parallellt. Med andra ord om du öppnar Spotify i CarPlay kommer Spotify-appen i din iPhone öppnas och samma gäller om du stänger ned appen. Det finns förstås både för- och nackdelar. Jag upplevde exempelvis ibland att musiken i Spotify stoppades när jag öppnade en annan app i min iPhone som blockerade musiken. En fördel är att du exempelvis kan använda din iPhone för att styra CarPlay, vilket är bra om exempelvis en funktion saknas i CarPlay-gränssnittet.

Test CarPlay

Hemskärmen i CarPlay rymmer åtta stora appikoner på varje sida och till vänster av skärmen finns en hemknapp samt information om tid och täckning i din iPhone. Appikonerna kan dessvärre inte flyttas utan här placeras Apples egna appar först och därefter tredjepartsapparna. Utbudet av tredjepartsappar är dessvärre klent, av mina 180 installerade appar i min iPhone stöder endast två appar CarPlay.

Bland Apples egna appar finns Telefon, Meddelanden, Kartor, Musik, Ljudböcker, Podcaster och samtliga är anpassade för CarPlay. Användargränssnittet är avskalat och förstorat för att göra det så enkelt som möjligt att navigera i apparna under körning. Apparna är också begränsade funktionsmässigt, det är tydligt att Apple vill att CarPlay ska vara säkert när du är ute på vägarna. Ett bra exempel är att meddelanden inte kan läsas från bilens skärm i Meddelanden-appen, utan här är det endast Siri som berättar vad som står i meddelanden för dig. Samma gäller om du vill skicka meddelanden eller ringa, du talar till Siri och hon sköter resten. Tråkigt nog fungerar detta inte lika bra att tala till Siri i bilen som när du talar direkt till iPhone, troligen störs Siri av buller i kupén.

Test CarPlay - Kartor

Kartor är en annan fantastisk del i CarPlay som ger användaren ett kompetent navigationssystem och är värd all den uppmärksamhet den kan få. Med Kartor slipper du slänga ut 10 000 – 15 000 kronor på ett navigationssystem. CarPlay är kanske inte det mest avancerade systemet, men jag är övertygad om att Kartor i CarPlay räcker åt de flesta samt att Kartor-appen förmodligen är en av de mest användarvänliga navigationssystem. Det är dock viktigt att nämna att Kartor i CarPlay förbrukar surfdata eftersom att kartorna inte sparas lokalt. Så, för den som inte använder navigationssystem allt för ofta räcker Kartor i CarPlay långa vägar.

Test CarPlay - Musik

För de som använder Apples egna musiktjänst kan glädjas åt att Musik-appen är bättre anpassad för CarPlay än Spotify och är betydligt mer stabil. Appen har dessutom genvägar för att t.ex. aktivera shuffle, lägga till låtar i favoriter och repetera en låt. Små detaljer som gör upplevelsen något bättre (och säkrare).

Test CarPlay - Spotify

Utbudet av tredjepartsapparna är som sagt klent, men två populära appar som hunnit få CarPlay-stöd är Spotify och radioappen TuneIn. Spotify är utan tvekan den app som jag använder mest i CarPlay. Spotify-appen i CarPlay är likt Apples egna appar, mycket avskalade och saknar många funktioner som exempelvis hantering av spellistor. Dessvärre upplever jag allt för ofta att appen inte startas upp korrekt och kraschar alldeles för lätt om man använder andra appar i min iPhone samtidigt.

Test CarPlay - Telefon

Telefon-appen i CarPlay har i stort sett samma funktioner som i iPhone, här nås favoriter, kontakter, senaste, röstbrevlåda och knappsatsen snabbt genom de fem olika flikarna.

Sammanfattning

CarPlay är ett mycket trevligt komplement till bilen som har stor potential. Användargränssnittet är gediget, användarvänligt och framför allt trafiksäkert. Dessvärre fungerar inte CarPlay som det ska alla gånger, ibland kraschar apparna om du använder flera samtidigt (t.ex. Spotify och Kamera-appen), och vid vissa tillfällen har t.ex. Spotify problem att starta upp korrekt där menyn är tom, så det finns fortfarande en del stabilitets- och prestandaproblem. Ett annat minus är utbudet av appar. Men i det stora hela får CarPlay tummen upp. CarPlay kanske inte har så stor betydelse när du ska välja bil, men det kan vara värt att kolla upp om den bil du vill köpa stöder CarPlay, vilket du kan göra här.

admin

admin

Skribent

Dela: