Test: En stylus som fungerar på iPhone

”Nobody wants a stylus”, sade Steve Jobs när första iPhonen presenterades, och det kanske ligger något i det, men ibland kan jag tycka att det hade varit smidigare med en stylus. I varje fall i vissa applikationer. Vi har fått hem en stylus från iPhonebutiken.se och testat om det verkligen behövs en penna och om den här gör sitt jobb.

Stylusen vi har testat har inget produktnamn och det står heller ingen tillverkare på medföljande manual. Det enda vi kan läsa är ”Made in China” och troligtvis är detta en kopia av den populära Pogo Stylus, då de är mycket lik. Designen på detta enkla tillbehör finns inte mycket att säga om, den är varken snygg eller extremt ful. Den har en svart blank yta och ser ut som vanlig plastig penna utan udd. Istället finns ett ledande, mjuk material längst ned på stylusen för att få bättre kontakt med skärmen.

Hållare för stylusen och film

För att hålla reda på stylusen medföljer även en hållare, liknande Pogos, som monteras med dubbelhäftande tejp på baksidan av telefonen. Stylusen trycks fast och sitter fast någorlunda på sidan av telefonen. Den går även att dra isär och använda det som ett filmställ. Du får rätt vinkel på iPhonen och den står tillräckligt stadigt för att titta på film. Tyvärr blir telefonen väldigt obekväm med hållaren och inte speciellt snygg. Jag stopper hellre ned pennan i fickan och tar upp den när den behövs.

Skärmen i iPhone och iPod Touch är en s.k. kapacitiv skärm och fungerar därför inte med vad som helst, utan behöver kontakt med något som leder ström, eller kroppen som vi använder. Med ett speciellt material fungerar dock stylusen som en ledare från vår kropp till skärmen på telefonen och för att få bättre kontakt med skärmen sitter ett mjukare material längst ned på pennan, och utan den hade pennan varit värdelös. Som ni kan se på bilderna är den också vinklad längst ned på stylusen.

Första gångerna testade jag med en tunn skyddsfilm på skärmen och då fungerade den inte helt perfekt, man var tvungen att trycka hårdare och det blev mycket jobbigare än att peka med ett finger. Däremot när jag tog av skyddsfilmen fungerade stylusen nästintill perfekt.

Att använda stylusen tillsammans med applikationer för iPhone och iPod Touch fungerar både bra och dåligt. Med vissa applikationer fungerar det bättre med en stylus. T.ex. att surfa i Safari med stylusen fungerar ungefär lika bra som med ett finger. En fördel är att man får bättre precision och behöver inte zooma lika ofta om man ska klicka på en länk. Att skriva med det virtuella tangentbordet fungerar helt okej, det går dock snabbare att skriva med fingrar. När det kommer till spel blir det inte lika roligt då man behöver använda fler fingrar oftast, men ett spel som passar jättebra med stylusen är Flightcontrol, det blir något enklare och man slipper fingrarna när man ska dra linjer för flygplanen.

Slutsats

Efter en viss tid användning kan jag konstatera att en stylus inte behövs till iPhone eller iPod Touch, men om du är ute efter en stylus rekommenderar jag den här. Den är billig och fungerar som en stylus ska göra, dock något sämre med skyddsfilm. Den är perfekt för dig som har stora fingrar eller blir smutsig om fingrarna på jobbet.

Du hittar stylusen hos iPhonebutiken.se för 99 kr.

Video:

  • Bra precision
  • Bra pris
  • Fungerar något sämre med skyddsfilm.
  • Ful och obekväm hållare för stylusen.

Betyg: 3/5

Stylus

Passar till: Alla iPhone och iPod Touch (samt liknande pekskärmar)
Medföljer: Stylus och fäste
Köp: Stylus hos iPhonebutiken.se

admin

admin

Skribent

Dela: