Summering: Apple gav oss ”The new iPad”

Nu när de största nyheterna fått sprida sig runt om i världen och vi ännu en gång fått känna den där härliga känslan av att fingrarna kliar efter en ny iEnhet kan vi luta oss bakåt och summera alla dessa nyheter som eventet bjöd på.

Eventet började som vanligt med all sedvanlig fakta kring hur det gått den senaste tiden med försäljning och liknande. Apple meddelade att man nu har 362 butiker runt om i världen och att det är där som nya visioner skapas. Nya butiker presenterades inte men vi vet sedan tidigare att Apple är på väg att slå upp portarna i Stockholm.

Även en ny Apple TV fick se morgondagens sol i San Francisco och Apple gav oss inget mindre än Apple TV3, eller ska vi kalla den för den nya Apple TV:n? Den nya generationen Apple TV ser ut precis som tidigare men döljer en hel del godis under ytan. Enheten är snabbare, starkare och har nu stöd för 1080p, det vill säga Full HD. Tillsammans med detta meddelade också Apple att iTunes in the cloud fortsättningsvis även kommer stödja filmer, en nyhet som tyvärr inte påverkar oss i Sverige i dagsläget.

Sedan fick vi ta del av nya generationen av iPad, kvällens kanske mest uppseendeväckande ämne. Och här fick vi först se att hemknappen var borta… men nej skenet bedrog, den fanns där och kommer att finnas där när iPad når marknaden den 16:e mars i USA och i Sverige den 23:e mars.

Designen är som synes oförändrad och färgerna fortsätter att blänka i svart och vitt. Det som dock gör den nya iPaden helt unik är det som gömmer sig under pixlarna, det vill säga en Retina Display. Enheten har hela 264 pixlar per tum och levererar stöd för Full HD utan problem. Måtten på skärmen är 2048 x 1536 och för er som är kunniga vet ni att en 1080p skärm har 1920 x 1080, så det är med andra ord en riktig ”killer”-display.

Processorn bryter från den vanliga typen av beteckning och kallas ej A6 utan A5X. Denna nya processor erbjuder en helt ny och makalös prestanda som är riktigt imponerande. Vi kunde läsa från Live-sändningarna bland annat: ”…  quad-core graphics! Comparing to a Tegra 3 the A5 is twice as fast and the A5X offers four times the​ performance.”!. Med andra ord en fyrakärning processor med upp till fyra gånger bättre prestanda jämfört med iPad 2.


Kameran har fått sig en riktigt bra uppgradering med snarlik optik som iPhone 4S. Vi kan alltså vänta oss ganska mycket bättre bilder med iPad hädanefter, för hur kul är det inte med turister som går runt och fotar varandra med dessa stora enheter. Kameran bjuder bland annat på 5 megapixlar, ansiktsigenkänning och automatiskt vitbalans.

Kameran går givetvis även att filma med. Vad sägs om 1080p och med den inbyggda bildstabilisatorn skall det gå att filma riktigt stadiga videor. För vad kan vara roligare än att se någon fota med sin 10-tums padda än någon som går runt och filmar?

Känner ni av att 4G börjar sprida ut sig i Sverige? Bra! För nu har iPad fått stöd för ännu högre hastigheter och du som vill ha super-internet kan nu ha det i din kära iPad! iPad klarar närmare bestämt hastigheter upp till 73mb/s med LTE-teknik som i folkmun även kallas 4G.

Så mycket prestanda men ack, batteritiden då? Ingen fara där heller! Precis som sedvanlig Apple-tradition behåller denna nya generation samma prestanda samtidigt som den erbjuder upp till tio timmar ren underhållning. Skulle du ha 4G kan du surfa 9 timmar!

När kan man köpa nya iPad? Förmodlingen är du svensk och bor i sverige, då kan du förvänta dig butikslansering den 23 mars. Men efterfrågan lär vara skyhög och tillgången väldigt begränsad, så sena leveranser är inget att räkna bort! Samtidigt kan nämnas att priserna inte ändrats sedan iPad 2 och de håller samma acceptabla nivå.

 Men… vad heter den? Apple kan kanske ha lidit av beslutsångest under kvällen men den nya iPad-enheten heter kort och gott ”The new iPad”. Kanon eller kalkon, avgör själv! 

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.