iPhoneGuiden.se

Den svenska musiktjänsten Spotify har sedan uppstarten i oktober förra året fullkomligt revolutionerat den lagliga sidan av digital musikkonsumtion. Med gratis tillgång till ett enormt musikbibliotek – finansierat med reklamsnuttar som dyker upp lite då och då mellan låtarna – bjuder de sina kunder på all världens musik direkt i din dator utan att ta upp något minne värt att tala om.

Nu, efter månader av spekulationer och rykten, ser det ut som om det finns en chans att vi får njuta av samma musikupplevelse i iPhone. Spotify annonserade nämligen i förra veckan på sin blogg att de hade byggt klart applikationen och att de ”… sent it over to the nice people at Apple.”

Detta är självklart en anspelning på att Apple’s ovilja att se konkurrenter till deras egen musiktjänst iTunes, speciellt på deras egen produkt. En musiktjänst som Spotify i iPhone skulle definitivt vara en sådan konkurrent. Frågan är dock om Apple har något val, för Spotify håller på att bygga liknande applikationer till andra telefoner, och för mig som kund skulle en sådan sak verkligen spela in när jag stod i valet och kvalet mellan iPhone och t.ex. en Android mobil. Jag tror (hoppas) att Apple gör vad många av deras kunder skulle uppskatta; få tummen ur och samtidigt få slut på deras rykte om att vara det mest begränsningsglada teknikföretaget på jorden.

Själva applikationen då? Den ser faktiskt riktigt fin ut, man har sina spellistor och kan söka efter låtar, precis som på datorn. Men det bästa med appen är att Spotify har löst problemet med mängden data som streamas till telefonen när man lyssnar på musik via 3G, för den kan bli rätt stor. Lösningen går ut på att man kan spara ner spellistor i telefonen direkt från applikationen. Det gör att du kan spara spellistor när du har tillgång till ett wifi-nätverk och sedan lyssna på dem när du är på språng, utan att ruinera dig själv.

Applikationen kommer vid releasen vara gratis på Appstore men bara tillgänglig för Spotify’s premium användare. Detta är antagligen för att offline-spellistorna ska fungera, Spotify kan ju inte kontrollera reklamsnuttarna om du inte är uppkopplad när du lyssnar på musiken.

Här kan du läsa om applikationen på Spotify’s blogg och se deras egna demovideo.

En recension av appen kommer självklart att finnas här på iPhoneguiden.se så snart (om) den släpps, men just nu är det bara att vänta och se vad gubbarna borta i Cupertino väljer att göra.