Snart kan du troligtvis spela PC-spel – på din iPhone

Det är ganska få som känner till att det kan bli möjligt att spela PC-spel på ens iPhone. Det kan, första gången man hör det, låta tämligen otänkbart. Hur kan en iPhone egentligen klara av tunga spel, som är anpassade för PC? Svaret heter Steam Link.

Steam Link är en app som gör det möjligt att strömma spel från plattformen Steam till en mobil enhet. Appen har redan kommit till Android, men finns inte tillgänglig på iPhone ännu.

Dialog har inletts

Redan för några månader sedan kom det fram att Apple hade vägrat ha med programmet i App Store. Anledningen är att granskare hos Apple hade funnit att innehåll i appen, kopplat till bland annat köp och användargenererat innehåll, brutit mot deras riktlinjer.

I samma veva som man gav ovan nämnda förklaring till det obefintliga samarbetet, gav också Apple-höjdaren Phil Schiller beskedet att man har inlett en dialog med Valve. Idag är det fortfarande oklart exakt vad dialogen har mynnat ut i – och när appen faktiskt släpps – men det finns en del som tyder på att så kommer att ske.

Riktlinjerna för App Store har ändrats

I början av juni uppdaterade Apple sina riktlinjer för att publicera appar i App Store. Det står nu klart och tydligt att de inte kan innehålla någonting som ser ut som en appbutik inne i en app. Det är inte tillåtet att ge användarna möjligheten att ”bläddra, välja eller köpa mjukvara som inte redan ägs eller licensierad av användaren”. Anledningen till att det förhåller sig så är troligtvis att köp inuti appar generar stora intäkter till Apple. Precis som när man köper hela appar, tar Apple 30 % av summan även vid köp inuti dem.

De nya reglerna säger också att så kallade mirroring apps (appar som enbart speglar innehållet från en annan enhet) kan tillåta transaktioner som inte går via Apple. Villkoret är att transaktionen faktiskt sker och processas på desktopenheten (så som din PC eller Mac).

Huruvida de nya riktlinjerna är direkt kopplade till Steam Link är oklart – men klart är i alla fall att det bör gynna förutsättningarna för att även iPhone- och iPad-användare ska kunna spela Steamspel på våra bärbara enheter.

Hur fungerar det?

Att bara ladda ned resurskrävande spel till en iPhone går såklart inte. Först och främst behöver du Steam, där du kan köpa det spel du vill ha. Sedan krävs också en bluetooth-kontroll för att verkligen spela på riktigt.

Kontroller kan köpas direkt via Apple, eller hos andra återförsäljare där du säkerligen kan hitta lite billigare varianter.

Sedan gäller också att du inte går för långt från din router. Det är din PC eller Mac, som faktiskt klarar av att köra spelet, som streamar till din iPhone eller iPad. Således behöver du befinna dig på samma wifi-nätverk som desktop-enheten.

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: