iPhoneGuiden.se

En av många funktioner i Cydia är f.lux, en tjänst som automatiskt ändrar skärmens färgtemperatur beroende på belysningen i rummet du befinner dig i. Fördelen med att ändra färgtemperaturen är att synsystemet får slappna av och minskar då graden av eye strain som uppkommer vid längre stunder framför en skärm.

Som optiker och iPhoneist kände jag att f.lux var något att undersöka och jag måste säga att jag är oerhört positivt överraskad. Eye strain (inom medicin; Astenopi) är ett uttryck som beskriver graden av ögonproblem som påverkas av synstress. Den innefattar synsymptom som t.ex. kliande, rinnande och grusiga ögon. Eye strain kan också ge huvudvärk då skärmarbete ger en extra spänning av ögonmusklerna över lång tid.

Färgtemperaturen gör en skillnad för graden av problem då det är onaturligt att titta på en skärm anpassad för solljus när du själv sitter i ett mörkt rum. I olika rum med olika belysning varierar färgerna beroende på ljuskällan. En glödlampa exempelvis ger ifrån sig ett mjukt lite rödare sken medans solljuset är mer intensivt och åt det blåa hållet. Kontrasten mellan skärm och omgivning blir således så stor att den irriterar hela synsystemet. Detta kan ses tydligt på en ljus skärm i ett mörkt rum, den upplevs nästan blå och det är just denna typ av påverkan som f.lux skyddar oss mot.

Vid en färg-adapterad skärm minskar tiden av onaturligt seende vilket kan minska på graden av eye strain. Dock är det inte den enda anledningen varför problemen uppkommer, vilket gör att det inte är en mirakellösning. Dock är adaptation av färgtemperatur inte att rekommendera vid bildredigering. Detta då bilder generellt visas på en skärm inställd för dagsljus. Det är som att köpa en blå tröja i en mörk butik och sedan gå ut i solljus och upptäcka att färgen ser helt annorlunda ut. Detsamma kan hända med bilderna.

Värt att notera är att detta endast går att använda f.lux på jailbreakade enheter. Programmet finns dock även till PC och Mac för den som vill installera det på en dator.