Se om din iPhone förbrukar batteriet för snabbt

Uppdatering 2018-10-03:

Sedan den här artikeln publicerades har Apple blivit mer transparenta kring batterihälsan, bland annat efter ett antal kontroverser. I iOS 12 kan du nu navigera in i Inställningar -> Batteri och trycka på Batterihälsa för att få information om hur ditt batteri mår. 

 

Batteriproblem är ett vanligt diskuterat ämne bland smartphoneanvändare och som många gånger är svåra att lösa eftersom man inte alltid vet exakt vad problemet beror på.

En av dem som ofta har stött på detta är den före detta Apple-anställde Scott Loveless, som jobbat med att hjälpa Apple-kunder vid Genius Bar. Under de här åren har Scott också kommit fram till ett sätt som gör det möjligt att se om iOS dränerar batteriet för snabbt samt ett gäng tips som många gånger löst användarnas problem.

På sin blogg Overthought.org berättar Scott att iOS har ett inbyggd batteritest och med lite hjälp av matematik kan du räkna ut om din iPhone, iPad eller iPod touch använder batteriet för mycket.

battery-iphone-1522
Med hjälp av dessa två tider och lite matematik kan du räkna ut om din enhet drar för mycket batteri när den inte används.

För att genomföra testet öppnar du Inställningar –> Allmänt –> Användning. Under ”Tid sedan full laddning” kan du se Användning (hur länge du har använt din enhet) och Vänteläge (den totala tiden som enheten varit på, inkl. användning). Anteckna dessa två tider, lås enheten och låt den vila i fem minuter. Öppna sedan inställningarna igen, kolla och jämför de två tiderna. Tiden för Användning bör nu ha ökats max med en minut och Vänteläge med 5-6 minuter. Om tiden vid ”Användning” har ökat lika mycket som Vänteläge betyder det att enheten ”används” trots att du har låst skärmen och låtit den vila, vilket innebär att den lider av batteriproblemet.

battery-iphone-1523
Bakgrundsuppdatering och platstjänster för Facebook har visats sig bidra till att batteriet tar slut för snabbt.

Om din enhet har problemet att batteriet tar slut för snabbt så finns det en rad olika lösningar att pröva, som exempelvis att stänga av platstjänster och bakgrundsuppdatering för vissa appar. Enligt Scott är Facebook-appen en av de vanligaste bovarna, där han rekommenderar att man stänger av både platstjänster (Inställningar –> Integritetsskydd –> Platstjänster) och bakgrundsuppdatering (Inställningar –> Bakgrundsuppdatering).

Vidare nämner Scott ett gäng andra lösningar som exempelvis att stänga av platstjänster för andra appar eller sluta stänga av appar från multitaskingmenyn. Varför man inte ska stänga av appar själv berättar Scott mer om i sitt inlägg. Jag kan också rekommendera att läsa igenom vårt inlägg 9 tips för längre batteritid i iOS 7.

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:

Comments are closed.