iPhoneGuiden.se

I Sverige har vi länge legat i framkant när det gäller ägande av de senaste tekniska innovationerna på marknaden. Det räcker att ta sig en titt på bussen, på arbetsplatsen eller på valfritt fik för att se att de flesta svenskar har en smartphone idag. Det bekräftas även av en rapport från Internetstiftelsen som visar att 92 procent av alla svenskar hade en egen smartphone år 2019.  

Tittar vi på motsvarande globala siffror visar en rapport från Strategy Analytics att i vart fall fyra miljarder människor använder en smartphone – nästan halva världens befolkning. Smartphonen är därmed här för att stanna, och det med råge! I ljuset av detta tänkte vi dela med oss av vad du kan göra för att få den att hålla längre. 

Glöm inte bort att uppdatera 

Frågan om underhåll och att förlänga vår lurs livslängd är väsentligt i ljuset av att vi idag använder den till så mycket mer än att ringa telefonsamtal och Sms:a. Det är inte ovanligt att samma smartphone används för att streama film på Netflix, lyssna på album på Spotify, delta i klassiska casino spel på olika digitala plattformar online, eller handla med aktier och fonder på online banker som Avanza.  

Moderna smartphone påstås förvisso ha utmärkt prestanda och kvalitet, men det ovanstående ställer onekligen högre krav på underhåll. I det här avseendet är uppdateringar A och O. För att din telefon ska fungera så snabbt och problemfritt som möjligt är det avgörande att du uppdaterar operativsystemet och nya appar från tredje part.  

Även om notiserna om uppdateringar kan uppfattas störande finns de där av en anledning. En uppdatering tar inte särskilt lång tid men medför desto fler fördelar, däribland korrigering av buggar och säkerhetsproblem och bättre prestanda på alla sätt och vis.  

Skal och fodral  

Att investera i ett tåligt skal och fodral till din smartphone är ett enkelt och prisvärt sätt att se till att den håller i det långa loppet. Drulle-försäkring till trots – du kommer garanterat tappa mobilen i marken vid både en och två tillfällen. I stället för att behöva betala för en dyr reparation eller ännu värre, byta ut telefonen helt, kan du förebygga olyckor och investera i bra skydd.  

Du behöver absolut inte köpa det dyraste på marknaden men det kan vara värt att lägga en extra peng på att se till att fodralet eller repskyddet håller mot hårda stötar och fall från hög höjd. När tiden är inne för att uppgradera telefonen mot en annan kommer värdet för vidareförsäljning troligen vara högre eftersom du tagit väl hand om din smartphone.  

Byt ut batteriet  

Det har hänt oss alla. Smartphonen ser ut att vara i perfekt skick. Alla uppdateringar är gjorda och onödiga appar borttagna. Trots detta laddar luren ur snabbt och den måste ständigt kopplas till en strömkälla för att fungera. Inget toppbetyg precis för en telefon som marknadsför sig som “mobil”. Här är det i nio fall av tio batteriet som krånglar och som måste bytas ut.  

Det är en enkel och prisvärd åtgärd för att blåsa nytt liv i en äldre smartphone. Ett batteris livslängd omfattar nämligen endast ett begränsat antal laddningscykler från fullt laddad till inte laddad alls. Med tiden blir batteriet allt sämre på att ladda vilket kan påverka smartphonens prestanda negativt.  

På nätet marknadsförs batteribyten för till exempel iPhone från 299 kronor. Ett tips är dock att gå till en seriös återförsäljare av reservdelar eller ett auktoriserat servicecenter för att inte åsamka någon skada på din lur med okända, icke-godkända reservdelar.  

Radera allt du inte behöver 

Suddigum

Vårt sista tips för att försäkra dig om att din smartphone lever sitt bästa (och längsta liv) är helt enkelt att radera allt du inte använder. Brist på lagringsutrymme är ett problem många smartphone-användare vittnar om och som kan göra din smartphone långsammare och göra så att vissa appar till och med kraschar. Se därför till att regelbundet frigöra utrymme genom att se vilket innehåll på din smartphone som tar mest utrymme i anspråk och radera, radera, radera.