Så fantastiskt är iOS 12

WWDC, det mest spännande eventet på året för Apple-älskare, sparkades igång för bara några dagar sedan. Det var till exempel under WWDC, eller Apple Worldwide Developers Conference, som den första iPhonen presenterades 2007. Det här året var det knappast mycket hårdvara som presenterades, men däremot en hel del mjukvara. Bland det mest spännande var presentationen av nya iOS 12.

Hösten 2018 kommer den nya uppgraderingen av operativsystemet att finnas tillgängligt på iPhones och iPads. Det är tydligt att Apple satsat stort på iOS 12. Bland nyheterna märks bland annat möjligheten att använda FaceTime med upp till 32 personer samtidigt, och att kunna ställa en tidsbegränsning på hur mycket vi (och våra barn) kan använda spel och appar. I övrigt har en
stor del av satsningen gjorts på ökad prestanda och hastighet samt augmented reality.

Snabbt om iOS 12:

Lanseras hösten 2018, troligen i september
 Bild: Logo-for-ios-12
Stort fokus på prestanda och stabilitet
En uppsjö av nya funktioner
Betydande satsning på AR

 

De här funktionerna är nya:

Hur prestandan har påverkats av nya iOS 12 ser du lite längre ned i texten. Till att börja med radar vi upp ett axplock av de största nyheterna som avser funktioner:

Facetime
FaceTime har tidigare varit begränsat till ett samtal mellan två personer (eller snarare två telefoner). Med iOS 12 kommer upp till 32 personer att kunna använda FaceTime samtidigt. Deltagarna i konversationen kommer att synas på skärmen i små rutor. Rutorna blir automatiskt större när deltagarna pratar. Ungefär såhär kommer det att se ut:

Smidigt är att det kommer att gå att starta ett gruppsamtal från en gruppkonversation i Meddelanden. Det kommer också vara möjligt att när som helst ansluta till en.

Memojis och Animojis
Ett uppskattat inslag i appar som till exempel Snapchat, har varit att man kan göra en emoji som ser ut ungefär som en själv. Med iOS 12 kommer detta till iPhone X – och de har tagit det ett steg längre. Din memoji rör på munnen när du pratar – och anpassar sig efter dina rörelser.

De anpassade emojisarna kommer att kunna användas i såväl Meddelanden som Facetime. Även fyra, nya uttrycksfulla Animojis har lanserats. Precis som med memojis finns en trackingfunktion som gör att dina rörelser följs.

Screen Time
Screen Time är en funktion som hjälper användarna att kontrollera sitt smartphonebruk i högre grad än tidigare. Här samlas data och statistik som talar om hur lång tid du spenderar med olika appar öppna. Om du tycker att du spenderar lite väl mycket tid framför till exempel Netflix eller Instagram, kan du enkelt sätta en tidsbegränsning för hur länge du kan använda dessa.

Det här kan vara en nyttig funktion för vem som helst, men särskilt väl kommer det kanske till hands för föräldrar, som får bättre insyn i hur barnen använder sina smartphones. Tack vare en delningsfunktion kan föräldern se, på sin egen enhet, hur barnet använder telefonen. Det går även att sätta tidsbegränsningar för barnen, vilket också kan skötas från förälderns egen iPhone.

Utvecklat Stör ej-läge
Apples satsningar på att göra det enklare för användarna att hantera sitt iPhone-användande är tydligt. Inte bara med Screen Time – utan också med förbättringar av Stör Ej-läget (som iPhoneguiden tidigare skrivit om).

Under WWDC presenterade man Do Not Disturb during Bedtime som syftar till just det – att få lugn och ro tills man vaknar nästa dag. Displayens ljusstyrka tonas ned, samtidigt som samtliga notiser döljs när skärmen är låst. Läget avslutas automatiskt nästa dag, enligt en tid du valt.

Bilder
Inför iOS 12 har man presenterat flera förbättringar av Bilder. En av dem är att göra bilderna sökbara i viss mån. Funktionen gör det enkelt att hitta relevanta bilder från platser, evenemang eller med vissa personer i dem. En annan uppdatering som gjorts är att det nu blir enklare (och roligare) att dela sina foton. När du delar ett foto med dina vänner, får samma vänner en uppmaning om att dela bilder tillbaka med dig, från samma evenemang.
Notiser
I och med iOS 12 kommer det bli enklare att ta kontrollen över hur många notiser som visas på skärmen. Till exempel kommer du kunna trycka på en notis och välja att stänga av notiser från just den appen helt och hållet. Du får då också möjlighet att ändra under vilka omständigheter en notis ska dyka upp.

En annan förbättring av notiserna är att Siri nu kommer att föreslå att ta bort dem för appar du inte längre använder. Ytterligare en nyhet är att notiserna nu kommer att kategoriseras och skickas i grupper. Se på bilden hur de läggs bakom varandra om de kommer från samma app:

Övriga mindre, men betydande, förändringar av Apple-appar

Röstmemon. Har fått sig ett ansiktslyft. Ska nu bli lättare att navigera i.
iBooks. iBooks byter namn till Apple Books och får en ny design. En ny funktion i appen lanseras som gör det enkelt att börja läsa där man slutade senast. Även affären har fått sig ett ansiktslyft.

CarPlay. CarPlay stödjer nu appar från tredjepart. Du kan nu använda exempelvis Waze istället för enbart Apple Maps.

AR
Något annat man har lagt till ökat stöd för är AR, eller Augmented Reality. Apple annonserade under WWDC att man skapat ett nytt filformat för AR, vid namn USDZ. Det här bäddar för nya, spännande appar givetvis, men det har också praktiska funktioner. Man demonstrerade under konferensen hur ARKit 2 kan komma till praktisk användning, genom att mäta ett bord med kameran. Två tryck på bordets kanter räckte för att få fram dess längd och bredd.

”AR-objekt” kommer att kunna skickas med meddelanden och mail, för att sedan kunna visas upp i den riktiga världen av mottagaren. Det häftigaste är kanske att två personer, med olika enheter, kommer att kunna vara i en delad AR-värld samtidigt.

Har du inte hört talas om AR förut? Du har säkert hört talas om spelet Pokémon Go, som är just ett AR-spel. Det innebär helt enkelt att animationer och den fysiska världen möts.

Prestanda
Flera experter hade redan på förhand tippat att prestanda och stabilitet skulle vara fokus i iOS 12, och så blev också fallet. Med tanke på det stora antal funktioner som tillkommit, blir det förövrigt tydligt att det är en riktigt stor uppdatering som väntar.

När den nya uppdateringen av operativsystemet har lanserats kommer du troligen märka att din iPhone går snabbare att använda – med marginal. Ta iPhone 6 Plus som exempel; appar kommer att ladda upp till 40 % snabbare på modellen, samtidigt som tangentbordet kommer fram upp till 50 % fortare. Att svajpa till kameran kommer att gå upp till 70 % snabbare. Rejäla hastighetsökingar, alltså.

Är du fundersam över hur mycket batterikraft det här kommer att sluka? Apple har förklarat att iOS 12 omedelbart ökar sin prestanda vid behov, och sedan sänker den när det inte krävs. Detta just i syftet att spara på batteriet. Det här kan jämföras med hur det ser ut annars, när CPU:n ökar successivt, ganska långsamt, för att sedan sjunka långsamt igen.

Det är tydligt att uppdateringen inte bara kommer att fungera bra på iPhone X och andra nya modeller. Fokus har legat på att även de äldre modellerna ska gagnas av uppdateringen.

Följande enheter kan köra iOS 12

Som nämnt lite högre upp i texten är uppdateringen inte endast tillägnad de användare med nyare modeller. Samtliga enheter som kan köra iOS 11, kommer också att kunna köra iOS 12. Om du har någon av följande modeller kommer du att kunna installera den nya uppdateringen:

iPhone. 5s, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X.
iPad. Pro (10.5), Pro (12.9, 2017), iPad 2017, iPad 2018, mini 2, mini 3, mini 4.
iPod. iPod touch (6:e generationen).

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

Elago Trio Charging

Laddstation för iPhone, Apple Watch och AirPods.

Till Butik / Beställ

Exelium Xpad 2.1

Trådlös laddningsplatta med plats för två enheter.

Till Butik / Beställ

satechi charger

5-port USB Charging

Dockningsstation med plats för fem enheter

Till Butik / Beställ
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: