Så bemästrar du alla nya funktioner i iMessages – iOS 10

Med iOS 10 fick sig Meddelanden-appen (iMessages) en stor uppdatering och möjligheten att skicka rörliga dekaler och fyrverkerier är bara några få av nyheterna. Vi visar hur du blir en mästare på att skicka kreativa meddelanden eller startar ett parti poker direkt i appen.

portable-network-graphics-image-4511018b6176-1-3
App Store för Meddelanden
Ett bra tips är att börja med att ladda hem ett gäng nya dekal-paket och bekanta sig med hur det fungerar. För att göra det öppnar man en konversation (eller startar en ny) och trycker på App Store-ikonen som huserar till vänster om kommentarsfältet (syns inte ikonen kan man behöva trycka på den vita pilen först) följt av ett klick längst ner till vänster (4 st gråa prickar). Till sist avsluta med att trycka på det stora Plus-tecknet som kallas Store. Där fungerar det som vanliga App Store, dvs det finns både gratisdekaler och betalvarianter som laddas ner med hjälp av lösenord eller Touch ID, precis som vanligt.

portable-network-graphics-image-79ea907a6f27-1
För att sen använda sina dekaler i ett iMessage så trycker man igen på App Store-ikonen (eller först den vita pilen om den inte syns). Där möts man av sina senaste använda dekaler och för att scrolla bland alla sina olika paket så sveper man i sidles för att få fram alla alternativ. Vill man få en bättre överblick så kan man trycka på pilen längst ner till höger för att fylla skärmen bättre med dekaler.

portable-network-graphics-image-7f9745693118-1
Många dekaler är animerade vilket innebär att de rör på sig medan andra är bara en stillbild av något. Man kan välja att antingen skicka sin dekal som bara en bild, då trycker man på den precis som om man skulle skicka ett vanligt foto. Eller så kan man välja att fästa en dekal på en befintlig bild eller pratbubbla i konversationen genom att dra upp dekalen dit. För att ändra storlek är det bara att ”dra ut” den likt hur man zoomar in på något.

img_0377
Spel och andra funktioner
Det finns så mycket mer att hämta än dekaler i den specifika affären för iMessages. Som funktionerna att starta en omröstning, visa väderprognosen eller dela musiktips för att nämna några få. Det finns onekligen en hel del att utforska där och man kommer åt det (ni kan det nu va?) genom att trycka på App Store-ikonen, de fyra gråa prickarna och sen Plus-knappen som heter Store.

img_0374
Vi får heller inte glömma spelen. Ja, ni läste rätt. Det är numera fullt möjligt att starta ett parti poker eller utmana polarn i lite biljard. Varje gång det är din tur kommer ett nytt meddelande som man bara trycker på för att hoppa in i spelet. Det är visserligen enklare spelformer men ack så underhållande.

portable-network-graphics-image-85e9d8617a4b-1
Hantera och dölj
Det blir snabbt ganska så rörigt om man laddat hem en massa paket och efter en tid kanske man till och med tröttnat på något. Som tur är så finns det ett sätt att dölja dessa. Genom att ta sig till Store i iMessages och sen välja Hantera går det att välja vad som ska döljas eller visas när man väljer bland sina dekaler. På samma sätt kan man också lägga till paket då många redan befintliga ”vanliga appar” som finns i iPhonen har lagt till iMessage-funktioner per automatik och utan att du kanske vet om det. De syns alla under Hantera.

portable-network-graphics-image-78fe92a9ee1e-1
Coola effekter
Det går också nu att skicka text på ett mer effektfullt vis. Med en bubbla som exempelvis ”Smäller in” i konversationen eller en bubbla som är skriven med osynlig bläck där mottagaren måste svepa sitt finger över för att se texten eller bilden. För att komma åt funktionen håller man bara in (eller Force Touch på nyare iPhones) den blåa ”Skicka-pilen” för att se sina alternativ.

portable-network-graphics-image-8734943ff32c-1
Vill man krydda till det ännu mer går det också att fylla sitt meddelande med effekter som fyller hela skärmen när mottagaren får sitt iMessage. Precis som ovanstående funktion så håller man in den blåa ”Skicka-pilen” och trycker på Skärm-alternativet högst upp. Där får man sen svepa sig fram till önskvärd effekt.

För att kunna ta del av effekterna måste man se till att funktionen Minska rörelse är avstängd. Är man osäker så hittas funktionen under InställningarAllmäntHjälpmedel.

fullsizerender-3
Skriva för hand
Ett annat sätt att göra det lite mer personligt är att skicka ett handskrivet meddelande. Genom att vrida telefonen till vågrätt läge så aktiveras funktionen automatiskt (om inte så tryck på den lilla skrivstils-ikonen längst ner till höger). Sen får fingret (eller en stylus?) skapa ord på skärmen. Vill man skriva mer än vad skärmens yta tillåter så trycker man på den lilla pilen som dyker upp till höger för att fortsätta. När meddelandet är skickat så får mottagaren det skrivet på sin skärm i ”realtid”, dvs bokstäverna och din handstil framträder likt hur det såg ut när du själv skrev det.

portable-network-graphics-image-dccf100b588b-1
Snabbsvar
Om tiden är knapp och man inte känner att man har tid att skriva ett svar går det nu istället att dubbelklicka på bubblan med text eller bild och välja ett av sex stycken alternativ som förhoppningsvis kan vara passande.

portable-network-graphics-image-3e1417585a94-1
Fler funktioner när man skickar foton
För att lägga till text, pilar, förstoringsglas eller inringade områden i ett foto man skickar så är det nu otroligt enkelt att genomföra. Tryck på kameraikonen och ta eller välj ett befintligt foto. När fotot är taget eller markerat och ligger redo för att skickas så trycker man på bilden. Välja sedan Märkning längst ner till vänster.

portable-network-graphics-image-54f218837db0-1
Efter att man gjort sina tillägg är det bara att trycka Spara – Klar och sen är det det nyligen uppdaterade fotot redo att skickas. Ett trevligt tillägg är att funktionen hjälper till med att göra raka linjer eller symmetriska cirklar om man vill. Otroligt tacksamt och elegant.

portable-network-graphics-image-20f4891c7fc7-1
Digital Touch – Säg det med en kyss
Nej, du ska inte lägga dina läppar mot skärmen men en ny funktion i iOS 10, som är direkt hämtad från Apple Watch, kallas Digital Touch och ger en del romantiska effekter. Genom att trycka på Fingret & Hjärtat-ikonen så kan man skicka allt från en virtuell kyss till ett brustet hjärta. Eller varför inte skicka pulsslag eller måla en blomma?

portable-network-graphics-image-cbdb129f3315-1
Antingen kan man göra sina Digital Touch direkt i det lilla fönstret som dyker upp eller om man vill ha mer arbetsyta klickar man på den lilla pilen längst ner till höger. Med små enkla förklaringar visar Apple hur funktionen fungerar för att få fram exempelvis ett hjärta. Vill man hellre bara rita något så går det lika bra att dra fingret över den svarta ytan för att sätta igång. Det går också att välja bland sju stycken olika färger om man känner sig riktigt kreativ.

portable-network-graphics-image-504487042f60-1
Genom att trycka på Kamera-ikonen går det även att antingen filma eller ta ett foto och på så sätt lägga till målningar eller effekter. Dessa dyker sen upp i ”realtid” hos mottagaren. Till skillnad från redan nämnda funktionen Märkning så går det med Digital Touch inte att bläddra i sitt bildbibliotek utan allt görs direkt i funktionen. Inte lika praktiskt som Märkning men kanske mer effektfull och rolig?

portable-network-graphics-image-65efebc9696f-1
Länkar
En trevlig nyhet är den förbättrade användarupplevelsen när man tar emot länkar. Ett YouTube-klipp kan förhandsvisas direkt i Meddelande-appen och en länk till en sajt bjuder på en läcker förhandsvisning. Klickar man på länken kommer man till Safari och vill man snabbt tillbaka till meddelandet igen så finns ikonen högst upp till vänster.

portable-network-graphics-image-fc82d7a34b74-1
Visa att du läst meddelandet
Om du vill visa en specifik avsändare att du läst det senaste meddelandet så går det nu att aktivera per konversation. Genom att trycka på i:et högst upp till höger i konversationen och sen aktivera Skicka läskvittenser visas det för avsändaren att meddelandet är läst och vid vilket klockslag.

portable-network-graphics-image-7e38b8912b86-1
Så vad väntar du på? Sätt igång och terrorisera vänner och bekanta med ballonger, laserstrålar, konfetti, dekaler på Mr. Bean eller Elsa från Frozen och glöm inte bort att skicka mystiska bilder med dolda budskap. Lycka till!

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: