iPhoneGuiden.se

Enligt Bloomberg vill Apple göra det enklare för utvecklare att ta fram appar för Macs, iPhones och iPads på en gång. I framtiden innebär det här en tjockare App Store, med den tydligaste skillnaden på Mac. Målet uppges vara att det här ska vara klart år 2021.  

Det tycks vara en win-win-situation. Många av apptillverkarna idag fokuserar just på smartphones, och om de samtidigt kan lansera apparna till MacOS, kan kanske framförallt Mac-användares generella användarupplevelse öka markant. Men det är också till en mer direkt fördel för Apple – med fler nedladdningar ökar deras intäkter.

Idag tar de 30 % per försäljning på App store, och hur siffran kommer att se ut 2021 vet vi inte. Det vi vet är att Apple får en stor del av sina intäkter från provisionen på appköp, och vi vet också att utvecklare tycker att 30 % är en alldeles för hög andel. Något som pekar på att siffran skulle förändras kan vi inte se i dagsläget.

Redan senare i årkommer Apple låta utvecklare konvertera iPad-appar till Macs med hjälp av en särskild mjukvara. Mjukvaran kommer, enligt Bloomberg, att släppas i juni i år på WWDC. De kommer förvisso fortfarande att behöva skicka in två olika appar, men de kommer inte att behöva skriva dubbelt så mycket kod. Samma funktion för iPhone väntas komma år 2020.

År 2021 ska utvecklare kunna designa en app en gång och lansera den för iPhones, iPads och Macs, utan att behöva koda mer. Utvecklare kommer nu inte att behöva skicka in olika versioner till de olika app-affärerna. Då kommer vi som till exempel har Mac kunna ladda ned iOS appar direkt till datorn.

Förändringen kommer att påverka på olika sätt. Vi som använder apparna kommer att få större utbud på respektive enhet. För utvecklarna blir arbetet betydligt enklare, och kan möjligen generera högre intäkter för dem (och för Apple, såklart). Och utvecklarna är många – på App store finns idag över två miljoner appar som publicerats av hundratusentals, eller till och med miljontals, utvecklare.

Planen att slå ihop affärerna, som går under namnet Marzipan, är kanske en del i ett större mål att sammansvetsa Apples olika produkter. Idag körs såväl iPhones som iPads på företagets egna chip, medan Mac körs på chips från Intel. Redan nästa år kan Apple komma att sätta in deras egna processorer även i Macs.