iPhoneGuiden.se

Tidigare har vi testat Ring Spotlight Cam och Ring Doorbell. Båda har fått gott betyg. Efter att ha fått testa Ring Floodlight Cam, kan vi konstatera att även den är värd ett köp.

Starka strålkastare och bra, skarp bild (1080p). De här två egenskaperna, i kombination med en användarvänlig app och en enkel installationsprocess, gör Rings Floodlight Cam värd ett köp i våra ögon. Du kan fjärrstyra strålkastarna och den 110 dB höga sirenen från mobilen, liksom öppna tvåvägssamtal. Floodlight Cam är en praktisk lösning för den som vill förbättra säkerheten i hemmet.

Designen

ring floodlight cam

Designen i sig är inte särskilt uppseendeväckande, och kanske är det också det som är meningen. Det ser ut som två vanliga strålkastare som kan köpas på byggvaruhus, med den väsentliga skillnaden att en kamera är monterad mellan dem. Skalet är av metall och kan köpas i svart eller vitt.

Den rektangulära ”lådan” rymmer inte bara en kamera utan även en mikrofon, högtalare och en rörelsesensor. Sensorn är i form av en liten vit boll på lådans undersida. Kameralinsen syns tydligt.

Installation

Den fysiska installationen skiljer sig väsentligt från Rings Spotlight Cam, som levereras med en stickkontakt. Floodlight bör monteras av en behörig elektriker, eftersom el kan behöva dras till platsen där kameran ska installeras. Inga sladdar alls följer med i paketet. Att välja rätt kablar är kritiskt, och delvis därför som en behörig elinstallatör bör anlitas.

För själva plattan följde skruv och mejsel med i paketet, vilket räcker en bit på vägen. För montering på hårdare material följer en betongborr med.

Installationen av mjukvaran är enkel, och fungerar ungefär som med spotlight cam. Du laddar helt enkelt ned Rings app från App Store och följer instruktionerna. Under installationen ansluter du bland annat kameran till ditt Wi-Fi, specificerar din adress och ställer in rörelsesensorerna.

Bild

ring recension kamera bild kvalitet

Bilden (1080p) går inte att klaga på. Den är skarp, tydlig och fungerar överraskande bra även i mörker. Bilden är dessutom rik på färger, och detaljerna syns väl. När en katt passerade inom det bevakade området, mitt i natten, tändes strålkastarna:

Ha i åtanke att bildkvaliteten är komprimerad.

Den klara bilden är över förväntan för en övervakningskamera. Skulle det vara skarpt läge, har du god chans att få tydliga bilder på ovälkomna gäster. Kameran har en FOV (Field of view) på 140 grader, och täcker ett ganska stort område.

Sensorer

Rörelsesensorerna är en funktion som Ring utför väl, och även något som separerar dem från en stor del av konkurrensen. De är intuitiva och kan ställas in med precision. Zonerna har ingen bestämd form, utan du kan enkelt anpassa området efter till exempel en gångväg, en veranda eller din tomtgräns. Dessutom kan du ställa in flera zoner, som du kan växla mellan.

De starka strålkastarna har sina ”egna” sensorer. De har en FOV på 270 grader (till skillnad från kamerans 140) och kan således aktiveras innan någon – eller något – har kommit tillräckligt nära för att fastna på bild. Att ställa in dessa kan inte göras med samma precision som kamerasensorerna.

Så här ser det ut för kamerasensorerna:

 

Och så här ser det ut för strålkastarnas sensorer:

 

Att ställa in strålkastarnas sensorer tar ett tag, eftersom man får testa sig fram lite, men det är inte alltför svårt att få till. Möjligen hade man kunnat haft en mer precis lösning för detta, men det är egentligen inte något som stör särskilt mycket. Funktionen att ställa in ljussensorer finns inte på Rings Spotlight Cam.

Känslighet

I appen finns ett reglage för känsligheten. Ställer du in det på den på högsta känsligheten får du räkna med att rörelser som fladdrande markiser och vajande grenar ger dig notiser stup i kvarten. Katten, i klippet lite högre upp, gav en notis som hade kunnat undvikas med lägre känslighet. Å andra sidan gav det mig ju faktiskt en ursäkt att initiera tvåvägskommunikation med en katt och jama ut i grannskapet, mitt i natten.

Här får man göra en avvägning, givetvis. Vill man ha extra bra koll på säkerheten kan man dra upp reglaget – men då får man också räkna med en del falsklarm.

Ring Protect plans

Vi kan inte annat än rekommendera att åtminstone skaffa Rings Basic Protect Plan. Utan den har du nämligen ingen möjlighet att spela in och lagra videoklippen, utan kan bara se vad som händer i live view. Med den relativt höga prislappen kan vi tycka att inspelningar av händelser hade, kostnadsfritt, kunnat vara tillgängliga åtminstone i ett par dagar.

Med det sagt, så är Basic Protect Plan inte särskilt dyr. Den kostar ungefär 30 kronor i månaden, eller 300 kronor om året. För det så lagras inspelningar i 60 dagar, och även möjligheten att dela och ladda hem klippen.

Deras Plus-plan kostar ca 100 kronor i månaden, som i ärlighetens namn inte erbjuder särskilt mycket mer värde än Basic-planen. ”Ring Alarm professional monitoring” ingår förvisso, men det är bara i USA och Kanada. Plus ger också tio procent rabatt på Ring-produkter, men det är – i normalfallet – knappast skäl nog att betala 100 kronor i månaden för. Snarare kan det bli aktuellt när man har flertalet ringprodukter, eftersom Basic-planen bara gäller för en enhet.

Stöldskydd

Om din kamera, mot förmodan, skulle bli stulen så får du en ny av Ring. Det du behöver göra är att att anmäla det till polisen, och sedan begära en kopia av anmälan som du skickar in till theft@ring.com. När de har verifierat den, så skickas en ny kamera inom 7 – 10 arbetsdagar.

Sammanfattning

Fördelarna med Rings Floodlight Cam överväger de få nackdelar som finns. Att prislappen kanske kunde varit några hundralappar lägre, och att det inte går att lagra filmklipp utan en månatlig kostnad, är egentligen de enda nackdelarna som vi kan komma på.

I övrigt är det en mycket bra produkt. Hela processen – från att packa upp den i boxen, till använda den i vardagen – har fungerat friktionsfritt.

Något som bör övervägas är hur stort behov man har av strålkastarna. Då de kräver en installation av en behörig elektriker, blir det sammantaget ett ganska högt pris att betala för Floodlight Cam. Rings Spotlight Cam Wired levereras med en stickkontakt och gör således den fysiska delen av installationen betydligt enklare (och billigare).

Har man en större yta som ska bevakas kan Floodlight Cam dock vara helt rätt val.