Rekordkvartal för Apple

Apple redovisade sin första kvartalsrapport för 2017 och det är helt galna siffror som Tim Cook presenterade.

Årets förta kvartalsrapport täcker oktober, november och december 2016 och med iPhone 7 och 7 Plus på marknaden så hade Tim Cook all anledning till att vara glad när siffrorna presenterades. Med intäkter för perioden på 78,4 miljarder dollar (!) och på sista raden en vinst för Apple på hela 17,9 miljarder dollar är det ett bättre resultat än förra årets rekord samma kvartal.

airpods-iphone-7-apple

Framgången beror till stor del på den enorma efterfrågan av iPhone 7 och 7 Plus, vilket syns då man sålde 78,3 miljoner iPhones (alla varianter inräknade, inte bara iPhone 7) under föregående kvartal. Apples VD Tim Cook berättade också att iPhone 7 Plus var mycket populärare än tidigare generationer av stora iPhones och att man inte hade räknat eller förberett tillräckligt för den stora efterfrågan, vilket förklarar den långa väntetiden för många. Tim får nog tacka den brinnande Samsung Note 7 som troligtvis hjälpte till en del till den fina försäljningstakten…

Även tjänster som iCloud och Apple Music slog nya rekord och försäljningen av Apple Watch har aldrig varit bättre enligt Tim Cook. iPad har det däremot fortfarande lite kämpigt då kunderna inte uppgradera lika ofta. Med 13,1 miljoner sålda iPads är det 3 miljoner färre än samma period förra året. Vi får vänta och se om Apple har ett motdrag gällande iPad redan i år då det ryktas om en ny toppmodell.

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: