Utgiftskollen – Få bättre koll på utgifterna

App Store är fylld med bra ekonomiappar som ska hjälpa användarna att få bättre koll på ekonomin, men en relativt ny app som sticker ut mängden är Utgiftskollen. Jag har använt den i ett par veckor nu och tänkte berätta lite hur den fungerar.

Utgiftskollen är en svenskutvecklad app som hjälper dig att hålla koll på utgifterna. Till skillnad från andra ekonomiappar behöver du inte lägga in dina transaktioner manuellt, allt sköts automatiskt från din bank och sorterar dessutom transaktionerna i kategorier åt dig.

utgiftskollen-4

Första gången du startar Utgiftskollen får du lägga till din bank i inställningar. Utgiftskollen ansluts med ditt personnummer och den personliga koden som används för din bank. Du kan även välja vilka bankkonton som ska användas. Utvecklarna påpekar dock att du loggar in på egen risk, men uppgifterna sparas krypterade på din enhet, och ska vara minst lika säker som bankernas egna appar.

Utgifter till vänster och Transaktioner till höger.
Utgifter till vänster och Transaktioner till höger.

När datan har hämtas från din bank visas dessa under flikarna Utgifter och Transaktioner. Fliken Utgifter ger en bra översikt för varje månad med varje kategori med möjlighet att visa budget samt ett cirkeldiagram med de olika kategorierna.

Under Transaktioner listas alla de senaste transaktionerna för respektive månad. Du kan välja att sortera listan med ”Matchade transaktioner” och ”Ignorerade transaktioner”. Matchade transaktioner är de transaktioner som har sorterats i kategorier. ”Ignorerade transaktioner” är precis som de låter, de som du har valt att ignorera, det kan vara exempelvis en överföring mellan dina konton som inte har betydelse för utgifterna.

Utgiftkollen kategoriserar dessutom transaktionerna automatiskt. Funktionen är mycket användbar och sparar mycket tid. Några av transaktionerna känner appen redan igen från början och sorterar dessa själv. Men om en okänd transaktion dyker upp kan du matcha den manuellt första gången, sen sköter Utgiftskollen det nästa gång.

utgiftskollen-3

I appen finns en rad förinställda kategorier, men om en kategori saknas kan man skapa nya väldigt enkelt. Till varje kategori är det möjligt att sätta en budget, bild och namn förstås.

Utgiftskollen är en mycket trevlig app som garanterat hjälper mig att få bättre koll på var mina pengar hamnar. Tack vare att den hämtar datan automatiskt från bankerna och sorterar transaktionerna åt mig, är Utgiftskollen ett solklart val. Jag skulle dock vilja se att gränssnittet snyggas till, hämtning av data sker snabbare, möjlighet att hämta datan automatiskt varje gång appen startas samt möjlighet att registrera inkomster.

Utgiftskollen kostar 22 kr till iPhone.

Betyg: 4/5

Utgiftskollen - Daniel Winther

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:

Comments are closed.