Test: Vilken körskoleapplikation är bäst?

Vi har testat tre av de mest pupulära körskoleapparna som finns att ladda ner i App Store och har beslutat att ställa dem i ett test mot varandra.

Applikationerna som ställs emot varandra är Teoriprov, iKörkort och Körkort Bil. De kommer samtliga att bedömas efter utseende, Teoridel och Provdel.

Teoriprov

När man öppnar Teoriprov möts man av en oerhört trist menu som får en att fundera på om detta är en gedigen körskoleapp eller bara någonting som i desperation kastats ut i App Store. Men när man öppnar upp Teoribok för att plugga inför provet som man inser att de sparat krutet från gränssnittet för att istället ge testets bästa Teoridel.

Det är inte mycket navigering, varken fram och tillbaka eller upp och ner. Informationen är sorterad i olika kapitel såsom Människan, Tätort & stadskörning, Landsväg & motorväg och  Miljö & ekonomi för att nämna några. Väl inne i en kategori är texten uppbyggd med Mycket punktlistor och bilder med de viktigaste delarna av texten fetmarkerad, vilket gör det oerhört lättläst. Självklart finns det gott om bilder för att illustrera och poängtera delar av texten. Det enda jag saknar är lite tabeller och formler för exempelvis reaktionstid och bromssträckor.

Teoriprovet består av flertalet frågor som går att sortera efter flertalet kategorier såsom Fordonskännedom, Trafiksäkerhet, Vägmärken eller Miljö m.m. Du kan också välja om du vill blanda frågor. Det är enligt beskrivningen över 600 frågor, men någon gång ibland slinker det in en fråga du känner till sedan tidigare om du gör provet ett par gånger. De skriver också att frågorna anpassats efter rapporter från personer som genomfört transportstyrelsens kunskapsprov och att de används som betaltest på flera körskolor. Det enda som stör mig lite är att applikationen inte automatiskt går vidare till nästa fråga när du svarat, utan du måste själv trycka på pilen framåt.

Gränssnitt: 2/5

Teoridel: 4/5

Provdel: 4/5

Totalt: 10/15

Teoriprov är skapad av Designbaren och kostar 99 kronor. Den finns även i en gratisversion utan någon teoridel som endast innehåller 65 frågor.

Teoriprov - Designbaren

iKörkort

iKörkort är den absolut snyggaste appen i testet. Menyn är enkelt uppdelade i olika delar som ni ser ovan. Jag tycker kanske att man kunde slagit ihop vägmärken i resten av kunskapsprovet, men det finns säkerligen en alldeles utomordentligt bra anledning att så inte är fallet.

Teoridelen faller på att utseendet skiljer sig ifrån vad man som iPhoneanvändare är van vid. Istället för att pilen uppe i högra hörnet tar en till sidan innan tas man hela vägen till menyn, oavsett om du läser i en underrubrik. Istället måste du använda dig av knapparna under texten för att navigera tillbaka. Men inte heller där hamnar man riktigt vart man tänkt sig eftersom att bakåtpilen inte tar dig till föregående sida, utan kan lika gärna ta dig till samma sida om du tryckt på en av länkarna på artikeln du läser för att hoppa direkt längre ner på sidan. Jag saknar också delar som tas upp i Teoriprov såsom tätortskörning och saker som är bra att tänka på när man kör på motorväg.

Men det är på provdelen den här applikationen formligen glänser. Applikationen innehåller över 1000 kunskapsfrågor och över 400 vägmärkesfrågor som är uppdelade i totalt 9 kategorier och tar upp allt som behandlas i körkortslitteraturen från 2010. Frågor som inte är överkomplicerat formulerade med möjligheten att förstora relevanta bilder till helskärmstorlek och som automatiskt gå vidare till nästa fråga när du svarat. Här finns även en bra uppdelning på landsvägs- och stadskörning som jag saknade i teoridelen. Men det som gör att det blir en solklar 5:a är när man rättar sina frågor – På närmare 500 av frågorna finns det nämligen möjlighet att få en närmare förklaring på varför ett visst svar är just det svaret.

Gränssnitt: 4/5

Teoridel: 3/5

Provdel: 5/5

Totalt: 12/15

iKörkort är skapad av Bobochi och kostar 49 kronor, men finns i en gratisversion. Gratisversionen innehåller 70 frågor och ett smakprov på det övriga innehållet.

iKörkort - Boboshi

Körkort Bil

Körkort bil är skapad i samarbete med korkort.se och innehåller tyvärr ingen teoridel utan endast en provdel. Den ingår även i samma serie som Körkort.se Vägmärken som är en Gratisapplikation.

Utseendet är inte jätteattraktivt men går i samma andra som resten av applikationerna i körkort.se’s appar där menyn helt enkelt består av ”Skapa ett prov”.

Provet i sig är sedan ganska bra. Generellt sätt något tuffare och mer komplicerat ställda frågor än ovanstående motståndare. Du har hela tiden pilar både framåt och bakåt om du tryckte fel på en fråga tidigare eller bara vill gå fram och tillbaka och dubbelkontrollera dina frågor. Tyvärr är det inte någon bild som är anpassad efter iPhones skärmbredd vilket sänker kvalitetskänslan och att det bara är en helt vit bakgrund känns lite kallt och opersonligt.

Jag tycker att körkort.se kunde slagit ihop körkort vägmärken med körkort bil och på ett bättre sätt integrerat sin hemsida i applikationen.

Gränssnitt: 2,5/5

Teoridel: 0/5

Provdel: 3/5

Totalt: 5,5/15

Körkort Bil är skapad av Scandic Media SIA  och kostar 38 kronor.

Körkort Bil - Scandic Media SIA

Summering:

Alla applikationer hade sina styrkor och sina svagheter. Teoriprov hade bäst teoridel, iKörkort hade bäst prov och Körkort Bil var billigast i testet. Men vilken app blir då utsedd till bästa köpet?

Motiveringen lyder:

Ett attraktivt pris för den i särklass bästa provdelen och kvalitetskänslan stack ut ut mängden. Trots en något ogenomtänkt och icke-Applig teoridel blir iPhoneGuidens rekommendation utan någon större tvekan – iKörkort!

HS

HS

Skribent

Dela:

Comments are closed.