Teoriprovet – Öva teori för personbil och moped

Håller du på att ta körkort för bil eller moped? Eller har du redan körkort och vill friska upp minnet? Den relativt nya appen Teoriprovet hjälper dig på vägen.

Teoriprovet är precis vad det låter som, en körtkortsapp där utvecklaren, i samarbete med Gratisteori.se, riktat in sig på teoridelen och låter användaren öva på teoriprov för personbil, moped samt vägmärken i olika kategorier, exempelvis fordonkännedom, miljö och trafikregler, för att nämna några. Appen innehåller också ett kunskapsprov som liknar det verkliga teoriprovet med 65 slumpvalda frågor.

Totalt innehåller Teoriprovet hela 2000 frågor för personbil och moped och databasen uppdateras flera gånger per månad med nya frågor och den senaste informationen från nya lagar och förordningar genom att frågorna hämtas från internet och inte är sparade i appen. Vilket jag tycker är positivt, men det finns också en nackdel som jag berättar om längre ned i inlägget.

Teoriprovet för iPhone
Klicka på bilden för större format.

För att påbörja ett teoriprov väljer du Kunskapsprov i den lättnavigerade huvudmenyn och sedan någon av B behörighet, AM behörighet eller Vägmärken. Därefter får du välja område genom att välja någon av de olika kategorierna. I listan visas också hur lång tid du har på dig att slutföra de olika proven samt hur många frågor du måste svara rätt på för att bli godkänd.

Teoriprovet för iPhone

Frågorna besvaras med två eller flera svarsalternativ. Det är möjligt att gå tillbaka och ändra svar om du skulle känna dig osäker. Längst ned på skärmen visas också hur lång tid du har kvar att slutföra provet på.

teoriprovet-iphone-3

Vid slutfört prov får du se hur många rätt du hade, om du blev godkänd, hur lång tid det tog för dig att genomföra provet och vilka frågor du svarade rätt eller fel på. Det är också möjligt att gå tillbaka och se vilket svarsalternativ som var rätt samt läsa en förklaring till frågan, som är otroligt viktig om man ska lära sig på bästa sätt. Tyvärr förklaras bara några frågor.

Förutom att öva på teoriproven är det också möjligt söka efter trafikskolor direkt i appen antingen genom att skriva in ort eller namnet på en trafikskola. Trafikskolorna visas med adress, telefonnummer och karta. Tyvärr saknades flera trafikskolor när jag sökte efter ort, kanske är den listan inte lika uppdaterad som körkortsfrågorna.

Det mindre bra med Teoriprovet är att proven inte kan startas utan en internetanslutning. Frågorna är inte sparade i appen utan hämtas från internet varje gång ett teoriprov startas. Detta kan låta galet, men fördelen med detta är att utvecklarna har möjlighet att lägga till frågor eller uppdatera de befintliga frågorna ofta och snabbt, vilket jag också gillar med Teoriprovet. En lösning på problemet, skulle kunna vara att låta användarna spara ned olika delar av frågorna och uppdatera manuellt när nya frågor finns att hämta, vilket kan meddelas med notiser så användaren alltid håller sig uppdaterad.

Sammanfattningsvis tycker jag Teoriprovet är ett bra val för den som vill öva teori, vare sig man ska ta körkort för personbil eller moped, eller vill friska upp minnet. Appen i sig känns gedigen och ger ett bra intryck med det välsignade gränssnittet och får ett stort plus för den välfyllda databasen, men jag hade gärna sett att fler förklaringar till frågorna. Teoriprovet är också en av de dyrare apparna med sin prislapp på 199 kr, men släpps till halva priset över sommaren.

Betyg: 4/5

iTunes

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:

Comments are closed.