Recension: GPS Navigation 2 från Skobbler

GPS Navigation 2 från företaget Skobbler är en applikation som erbjuder ett flertal fördelar över en vanlig navigationslösning för iEnheterna. Utvecklarna har granskat marknaden och hittat akilleshälen hos konkurrenterna. Men samtidigt har GPS Navigation 2 egna akilleshälar som kanske blir dess nådastöt.

Nedan synes en video från Skobbler själva som i korta drag beskriver GPS Navigation 2.


Videon i sig ger en ganska fin introduktion och förklarar principerna bakom det hela.

Det första vi möts när vi startar GPS Navigation 2 är en enkel och intressant designad framsida som ger oss nyckelfunktionerna sammanfattade i fyra underliggande ”knappar”. Dessutom möts vi av en stor, delad, knapp som leder oss direkt in i applikationens hjärta: navigation och Sko-Pilot.

För att inte överdetaljera oss in i minsta detalj kan vi sammanfatta Sko-Pilot till helt enkelt en Autopilot för din körning.  Sko-Pilot varnar dig för saker som kan kräva din uppmärksamhet medan du kör. Fartkameror till exempel. För detta behöver du inte nödvändigtvis navigera mot någon speciell destination. Utan detta är inget annat än en assistent som inte räds att pipa till i fall det skulle vara något som kräver din uppmärksamhet.

Om man istället trycker på ”Navigation” möts man av en Roll-Down meny där man lämpligt nog kan välja olika alternativ för navigationen. Synes på vänstra halvan på bilden nedan. Dessa alternativ består av den sedvanliga manuella inmatningen av adress. Men också av favoriter, ”ta mig hem”, kontakter, koordinater och lokal sökning. Det är med andra ord inget ovanligt.

Vid val av manuell inmatning av destination får man nedanstående typ av inmatningsfält. Applikationen kräver stad eller postnummer, adress och husnummer. Detta synes på högra halvan av bilden nedan.

När du väl förmedlat din destination till GPS Navigation 2 kommer du till själva navigeringen. Färgschemat är något man får vänja sig vid. Denne går nämligen inte att ändra efter eget behag. Vilket kan anses vara lite tråkigt när man köper en applikation då man ofta eftersträvar den där fullfjädrade navigationslösningen. Men om vi bortser från smaksaker kan man ändå yttra att färgschemat är väl tydligt i bilen under vilka väderförhållanden som helst.

Informationen är tydlig men upplägget kan anses vara bättre på övriga appar i samma kategori. Men återigen är detta väldigt subjektivt så här får man själv besluta för bukett med ros eller hink med ris.

Tillbaka till huvudmenyn, där vi kan välja underknappen ”Kategorier”. Här finner vi massa smått och gott som kan komma till användning när man vill hitta till olika relevanta intressepunkter. Databasen, som baserar sig på OpenStreetMap , uppdateras kontinuerligt och man kan själv bidra om man till exempelvis skulle hitta en cirkulationsplats eller likande som inte finns med i kartan.

Vad gör GPS Navigation 2 bättre än andra applikationer i samma kategori? Skobbler själva trycker väldigt mycket på att de erbjuder både en offline och online lösning av sina kartor. En offline lösning innebär att man laddar ner den världsdel man vill navigera i för att sedan installera det land eller de länder man behöver. För att komma åt Sverige-kartan måste man köpa Europa-kartan för 55 kronor. När man väl köpt Europa-kartan räcker det att endast bocka för Sverige, vilket i sin tur betyder att man inte behöver ladda ner flera gigabytes av data i form av kartor. Detta är ett koncept som tyvärr många andra konkurrenter inte använder. Utan oftast blir det så att man installerar väl mer än bara Sverige. Något som kan kännas negativt i minneskapaciteten på din iEnhet.

Vad faller GPS Navigation 2 kort på då? Efter noggrann, lång samt envis testning faller Skobblers navigationsapp på den absolut viktigaste punkten: navigation. Och mer exakt är det navigation enbart offline. Speciellt i Stockholmsområdet där gator inte råder någon brist på har vi märkt av en liten brist i adress-sökning. Att inte ha alla adresser hemma lokalt i sin iPhone är ett minus som kan vara en stor ”dealbreaker”. Offline är ett läge många vill använda om de inte har obegränsat mobilt bredband eller om de är utomlands.

Dock kan det vara värt att tillägga att problemet är mindre påtagligt om vi är online eller i ”Hybrid” -läget där GPS Navigation 2 använder sig av internet för att eventuellt hitta en adress, för att sedan navigera utifrån kartan som är lokalt lagrad. Dessutom hävdar många att kart-databasen är tillräckligt omfattande och att problemet inte är så värst påtagligt.

Sedan får man inte glömma att det till största del är en fråga om att databasen behöver uppdateras. Och med takt att OpenStreetMap blir bättre blir förhoppningsvis GPS Navigation 2 bättre.

Som sammanfattning kan vi säga att motsvarande navigationslösningar är mycket mer utrymmeskrävande och även mer kostsamma. Det du får med Skobblers GPS Navigation 2 är alltså en applikation som tar mindre plats i din iEnhet samtidigt som du kommer undan med en lägre inköpskostnad. Dock dyker kanske inte alla smågator upp som alternativ när du vill navigera till dessa. Frågan är då om det är värt att lägga slantarna på en väldigt mycket dyrare lösning. Svaret är som mycket annat subjektivt och bör därför svaras individuellt. Men undertecknad själv anser att en lägre inköpskostnad samt ett fullgott resultat under navigationen mer än väl kompenserar för de eventuella nackdelarna.

Som en god vän en gång sa – ”man får ta det för vad det är”. GPS Navigation 2 är en billig applikation som kanske inte alltid lever upp till de mer än 10 gånger dyrare konkurrenterna – men då är de ju tio gånger dyrare också.

För att hämta applikationen finns länk till App Store nedan. Kostnad för applikationen är 15 kronor. För att köpa Europakartan för att få ta del av Sverige kostar det 55 kronor. Det sistnämnda måste du göra för att kunna köra helt offline.

GPS Navigation 2 - skobbler (Nordics) - skobbler GmbH

Leon

Leon

Skribent

Dela:

Comments are closed.