Recension: Crazy Taxi

Har du någonsin satt din fot i en arkadhall så är risken stor att du redan vet vad Crazy Taxi är för något. Om inte så är det ett klassisk kamp mot klockan-spel där man i sin taxi snabbt och effektivt ska köra kunder till sin destination. Segas arkadhit står inte längre och samlar damm på din lokala camping utan har nu letat sig fram till iOS efter att man porterat Dreamcast-versionen (Segas bortglömda konsol) från år 2000.

Crazy Taxi till iPhone

Upplägget är simpelt. Välj på 4 spelbara karaktärer och sen är det bara trycka plattan i botten och köra. Antingen i klassisk arkad-anda, där klockan tickar neråt och du är i snabbt behov av nya kunder för att inte spelet ska ta slut. Det är den klart svåraste delen.

Crazy Taxi till iPhone

Eller i det andra upplägget som liknar det ovanstående, men med skillnaden att man kan välja att köra på en förutbestämd tid på 3, 5 eller 10 minuter, vilket inte är lika stressande för nerverna. Och till sist finns också ett spelläge kallad ”Crazy Box” som innehåller ett gäng småspel där man exempelvis ska hoppa så långt det går med sin gula bil.

En iPhone är på många sätt en arkadhall i fickformat och just arkadspelens enkla upplägg är som gjort för det bärbara och något begränsade formatet. Crazy Taxi är inget undantag och bjuder på snabba kickar med glad och läcker grafik som flyter på smärtfritt.

Crazy Taxis största problem är att spelet inte anpassats för iphone 5 vilket gör att man vid hög hastighet och försök till att snabbt manövrera sig förbi hinder, lätt missar navigeringsknapparna (som är väldigt små). Tvärtom blir det naturligt på en iPad där allt blir större och det är också där upplevelsen kommer till sin fulla rätt.

Jag blir underhållen och hela tiden sugen på att slå mina blygsamma rekord men samtidigt frustrerad över bilfysiken och dess statiska hållning. Det är visserligen nostalgi och fullt ös som fungerar i lagom små doser men inget som jag kommer sitta med flera timmar i streck. Med andra ord precis som när man hoppar in i baksätet på en taxi vid centralstationen i Stockholm. Man blir underhållen och förbannad på en och samma gång…

Betyg 3/5

iPhone och iPad (38 kr)
Crazy Taxi - SEGA

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: