Lär dig grunderna i iMovie

Visst, det finns mer kraftfulla redigeringsprogram än iMovie, och för seriösa klippningar är det knappast optimalt att göra jobbet på mobilen. Men för den som vill kunna göra enklare redigeringar på språng är iMovie värt att utforska – inte minst med tanke på att det är gratis.

(Denna ”guiderecension” har fokus på funktioner – Se även vår allmänna recension på iMovie med mer fokus på historia och utveckling)

logo-min

Även om funktionaliteten på iPhone givetvis är begränsad, finns det fortfarande situationer där iMovie kan vara mycket användbart. I och med att kamerorna på iPhone dessutom bara blir bättre och bättre, finns det all anledning att ta sig tiden att utforska det här gratisprogrammet.

Gränssnitt

Gränssnittet i iMovie är stilrent, användarvänligt och intuitivt – tre egenskaper som i princip genomsyrar allt som kommer från Apple. Även om antalet funktioner är begränsat, har man gjort de funktioner som väl finns mycket enkla att använda. Att klippa och spola i filmerna fungerar så som man förväntar sig att det ska göra. När appen är så pass enkel att använda, blir det också roligare.

Lägga till nya klipp gör du enkelt genom att trycka på en plussymbol. Att flytta runt klipp och byta plats på dem är inte svårare än att peka, hålla in, dra klippet och släppa det där man vill att det ska vara. En annan fördel är att du kan nypa för att zooma i programmet. Om något är oklart är det bara att trycka på frågetecknet, som talar om vad varje verktyg gör för någonting.

Att göra en film

För att börja göra en film trycker du först på ”Projekt” och därefter på plustecknet, varpå du får alternativen ”Trailer” eller ”Film”.

imovie inställningar

Trycker du på ”film” får du fram kamerarullen. Du kan sedan välja flertalet filmklipp som du vill ha med i ditt projekt. När du är redo trycker du på ”Skapa film”, och du kan nu börja redigera. Trycker du på det lilla kugghjulet i nedre högra hörnet får du fram en rad enkla, men kraftfulla, verktyg.

Här kan du till exempel välja att aktivera temamusik. Vilken typ av musik som ska spelas väljer du helt enkelt genom att trycka på något av de förinställda teman som finns. Temat Resa ger dig en lättsam akustisk gitarr, medan Nyheter ger din film ett musikspår som påminner om vinjetten till Aktuellt under sent 90-tal.

Urvalet av musikspår att välja mellan är inte direkt stort, men för dig som vill göra en hemmafilm eller ett klipp till din Facebook bör det fungera utmärkt. Det kommer händigt in att man enkelt kan välja vilka videoklipp man vill stänga av ljudet på (snygga, men frustrerat brusiga och blåsiga landskapsscener är exempel på det).

Du kan också välja att lägga till ett filter. När du aktiverar ett filter här kommer det att vara påslaget för samtliga klipp i filmen. Du kan dock byta filter för specifika klipp, eller stänga av det för andra.

I menyn kan du också aktivera in- och uttoning (från och till svart), samt bestämma om klippets hastighet ska höja eller sänka filmljudet (i tal om frekvenser). Har du läget aktiverat kommer ljudet till ett långsammare klipp att låta mörkare, medan frekvenserna höjs på klipp som du snabbat upp (tänk Piff och Puff, ungefär). Det här påverkar dock inte temamusiken.

Snabba upp eller sakta ned klipp gör du genom att trycka på symbolen av en hastighetsmätare, som visar sig vid den nedre kortsidan när du markerar ett klipp. Se bild:

imovie tidslinje

En annan händig funktion är den att lägga in text. Du gör det genom att markera ett klipp och sedan trycka på T-symbolen vid skärmens nederkant. Du får då upp ett tiotal typsnitt att välja mellan, samt möjligheten att ange om texten ska vara centrerad eller placerad nedtill.

Lägg till egna ljud

Vad gäller filmmusiken behöver du inte begränsa dig till de temaval som finns när du trycker på kugghjulet. När du trycker på plussymbolen efter att ha skapat ett filmprojekt, får du alternativet att lägga till ljud. Tryck helt enkelt på ”Ljud” för att komma till menyn nedan:

imovie filer

Du kan botanisera bland spåren du har i iTunes, eller gå in i ”Ljudeffekter” och lägga till ljudet av galande tuppar, sladdande bilar, laserpistoler – eller varför inte ett jetplan som susar förbi? Trots att iMovie jämförelsevis är ett tunt redigeringsprogram, är det förvånansvärt lätt att kasta bort tid med det.

Att kontrollera ljudeffekter och egenvald musik är intuitivt. Vill du flytta en effekt håller du bara in fingret på ljudspåret, drar den och släpper den tills det tajmar rätt. Trycker du på den (utan att hålla in) kan du klippa i den, snabba upp eller slöa ned den samt höja eller sänka dess volym. Det är inga problem att lägga in flera ljudeffekter samtidigt. Volymkontrollen gör det enkelt att kontrollera vilken av dem som ska höras mest.

imovie

Att göra en trailer

När du är inne i ”Projekt” och trycker på plussymbolen får du, som tidigare nämnt, två alternativ. Ett av dem är Trailer – ett läge som verkligen gör att iMovie sticker ut från mängden. Här får du fram 14 olika teman att välja mellan. Till exempel kan du göra en trailer med sjörövartema, skräck, Bollywood eller romantik.

imovie skräck

Trailern följer en bestämd mall och innan du väljer tema, ser du hur många rollinnehavare manuset är skrivet för.

Under fliken ”Översikt” anger du sedan det formella, så som filmbolagets namn, titeln och namn på rollinnehavare.

imoviei inställningar

Under fliken ”Storyboard” importerar du filmklippen. Här ser du dessutom vad manuset kräver för att trailern ska bli komplett. Du behöver dock inte byta till kamera-appen för att filma allting. Peka bara på respektive delmoment i din Storyboard, och sedan på ”Kamera” för att filma direkt i programmet.

imovie guide

Räkna med att det tar ett litet tag att göra en trailer – om du är någorlunda prestigefull. Momenten i en trailer är ganska många, och appen guidar dig till vilka typer av klipp som ska infogas. Det kan till exempel vara ”Åtgärd”, ”Handling”, ”Grupp” eller en närbild på namngiven rollinnehavare.

Enligt appen är trailern i ”Hollywood-stil” – och visst är animeringarna välgjorda. Storyn är redan förbestämd i temat, men du kan enkelt ändra varje rubrik. Väljer du till exempel skräcktemat får du bland annat rubrikerna ”På varje gata finns det ett hus…”, … som är lite annorlunda”, ”Åker sex vänner på en utflykt” – men det här kan alltså ändras till det du önskar.

Du ändrar dem genom att trycka på de blåa fälten i din storyboard. Helhetskänslan blir snygg oavsett, med animationer och moment som är vackert matchade med filmmusiken.

Dela

Dina mästerverk kan delas som vanligt. Genom att trycka på delningssymbolen kan du direkt visa den för andra iPhones i närheten med hjälp av Airdrop, eller så kan du exempelvis posta den på Facebook, Youtube eller skicka den i ett MMS. Har du iCloud kommer de att hamna där automatiskt.

När du vill bläddra igenom din filmografi själv, eller spela filmer för andra på din iPhone, gör du det under ”Bio” (kallas också för iMovie Theater). Du ser då samtliga av dina verk, uppradade som snygga filmaffischer. När du trycker på en affisch ser du mer information om filmen samt alternativ för uppspelning och delning.

För att få fram dina filmer i iMovie Theater behöver du först trycka på delningssymbolen när du har valt en film under ”Projekt”, och därefter välja iMovie Theater. Filmen kommer då att exporteras för att, som ovan nämnt, synas under ”Bio” som en filmaffisch. Observera att exporteringen kan ta ett par minuter.

När du väl har exporterat filmen kan du se den på vilken Apple-enhet som helst, så länge du är inloggad. Det här inkluderar Apple TV. En version med en lämplig upplösning för enheten den spelas upp på kommer att skapas automatiskt.

Bra för sitt syfte

För seriöst filmintresserade, eller rentav proffs, är det här givetvis en app som varken är särskilt användbar eller imponerande – för det krävs betydligt mer kraftfulla redigeringsprogram som knappast kan köras i en mobil (inte än, i alla fall).

Men tanken med iMovie är inte heller att jämföras med dessa program. Snarare är avsikten att enkelt kunna göra roliga semesterfilmer eller kortare klipp för att dela på Facebook och Instagram, eller för att överskådligt kunna samla sina redigerade filmer i iMovie Theater och visa gäster på besök.

Förutom att programmet kräver en hel del plats (706,7 MB), är det svårt att hitta några större nackdelar med iMovie. Sitt syfte tjänar den alldeles utmärkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: