Google Foto

Jag fotograferar hellre än bra och minnet på min Iphone tar alltid slut. Det innebär att det blir många bilder tagna och frågan är då vart jag skall lagra alla dessa bilder, för det blir många bilder. För några år sedan upptäckte jag lösningen och minnet tar inte slut längre. Vart jag än är och vems dator, telefon eller platta jag än använder så når jag alltid mina bilder, appen heter Google Foto.

Bilderna sparas automatiskt

Google löste problemet åt mig och det kostar inte ett öre. Korten jag tar med telefonen sparas automatiskt på mitt google-konto och jag når sedan på ett enkelt sätt bilderna från en dator eller surfplatta. Även om jag skulle tappa telefonen i vattnet eller om den blir stulen så behöver jag inte oroa mig längre, bilderna och filmerna finns kvar online. Enda kravet för att använda appen förutom att ladda ned den är att du behöver skapa ett Google konto.

15 GB fritt lagringsutrymme

Google Foto är en molntjänst som gör backup på dina bilder och som mest kan du spara 15 GB utan kostnad. Första gången du öppnar appen får du frågan om du vill göra en backup av dina bilder i molnet. I Icloud betalar jag idag 9 kr per månad för 50 GB lagringsutrymme vilket är ganska mycket mer lagring för en väldigt liten summa. Om du exempelvis gör många små filmer så äts lagringen upp snabbare än du tror och då kan 15GB extra utan kostnad vara tacksamt.

Kom igång med Google foto

Goole foto är en fotoapp som det är enkelt att komma igång med. När du har laddat ned appen så loggar du in på ditt nya eller redan befintliga Google konto.

Nästa gång du får tillgång till Wifi eller om du väljer att använda telefonens mobildata till att säkerhetskopiera kommer dina bilder på mobilen att säkerhetskopieras automatiskt. Första gången du säkerhetskopierar så kan det vara bra att ha laddaren till hands. Detta beroende på hur mycket bilder du sparat och som behöver säkerhetskopieras. Har du många bilder sparade kommer det ta ett tag och det tar kraft från mobiltelefonens batteri.

Personligen har jag valt att använda Wifi när jag säkerhetskopierar och det eftersom det går snabbare. Varje gång jag kommer hem så sätter en säkerhetskopiering igång så i dagsläget tar det bara några sekunder.

Din personliga fotoassistent

Det finns en mapp i appen som heter assistent där du bla ser om dina bilder håller på att säkerhetskopieras eller vilka bilder som väntar på att bli säkerhetskopierade. Assistenten hjälper dig att skapa en struktur. Den skapar bland annat kollage av dina bilder som du kan välja att spara. En kul funktion är att den kan klippa ihop enklare filmer med bakgrundsmusik och dessutom kan den föreslå olika bakgrundseffekter för ett foto.

Personligen uppskattar jag när assistenten kommer med förslag till kollage, sätter ihop filmer med musik och annat men det finns såklart både en och annan som antingen vill göra det

här själva eller inte vill göra det alls utan bara ser det som slöseri med batteritid. Lika enkelt som funktionerna skapar förslag åt dig, lika enkelt går det också att stänga av dem. För den som vill så kan man själv välja ut bilder och filmklipp för att skapa kollage, album, filmer och lägga till effekter. 

Ditt bibliotek direkt i appen

I mappen foto kan du enkelt bläddra i kronologisk ordning bland alla dina foton och söka efter specifika kort. Vill du radera bilder så görs det enkelt genom att du markerar bilderna och trycker på soptunneikonen längst upp till höger på skärmen.

Sök och maskininlärning är en av Googles specialiteter. Googles app har en kraftfull sökfunktion och kan identifiera alltifrån människor till platser och objekt, ofta med riktigt bra resultat och utan att behöva tagga bilderna.

Egna och föreslagna album

Alla album som du själv valt att skapa och även de som Google Foto skapar åt dig finns i mappen med namnet Album. Exempelvis kan du kolla in selfies, platser, saker, videoklipp och mycket annat. En intressant funktion är att appen känner av vilka dina kort på mat är och lägger därefter dessa kort i ett eget album.

Detta fungerar överlag väldigt bra men det händer ibland att Google tror att exempelvis en bild på en maträtt är en bil och då läggs bilden i fel mapp. Det här är något ganska ovanligt så det är inget du behöver oroa dig för ska ställa till det i din lagring av bilder men det förekommer.

Obegränsad lagring med sämre kvalité och omdöpta bilder

Du kan välja att få obegränsat med lagringsutrymme i utbyte mot att bilderna sparas med sämre kvalité. Skillnaden i bildkvalité är inget som har påverkat mig än så länge med ett irritationsmoment är att Google döper om kamerabilderna när de överförs till en backup med reducerad kvalité. Risken att det dyker upp dubbletter av samma bild med två olika namn är överhängande och att det såklart blir svårare att söka fram dina gamla bilder.

Enkel att använda men många egna race

Sitter du vid en dator surfar du in på https://photos.google.com och loggar in på ditt Google-konto och får då direkt access till dina bilder.

Google foto är väldigt användarvänlig och intuitiv i funktionerna och det fria lagringsutrymmet är tacksamt för oss som gör många små filmklipp och tar många bilder.

Det är en stor fördel att du kan stänga av funktionerna där appen skapar egna kollage och annat med dina bilder.

Största nackdelen är för den som frestas att välja fritt lagringsutrymme då kvalitén på bilderna försämras och namnen byts ut.

 

Betyg på AppStore

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: