Fantastical 2 kombinerar kalender med påminnelser

Nya Fantastical 2 för iPhone från Flexibits Inc kombinerar din kalender och dina påminnelser.

Bland de bästa sakerna med en smartphone i min mening är att man kan använda den som en personlig assistent eller hjälpreda för att hålla reda på ens kalender och påminna en om saker man inte får glömma bort. Detta går att göra med Apples egna applikationer för både iPhone och iPad. Ibland kan jag tycka att de inte riktigt lever upp till de förväntningarna jag har på en kalender eller påminnelseapp och det är där Fantastical 2 kommer in i bilden.

Fantastical 1

Fantastical 2 för iPhone är en ny uppdaterad version av Flexibits kalenderapp Fantastical som släpptes i november 2012. Genom att förstå ”naturligt språk”, ex. ”Eat lunch with John tomorrow at 1 pm”, så blev Fantastical snabbt en populär kalenderapplikation. Detta fungerar tråkigt nog inte på svenska så man är tvungen att blanda engelska och svenska för att ha nytta av det. Fantastical 2 är en ny app och inte en uppdatering, så de som redan äger Fantastical är tvungna att köpa Fantastical 2 (22 kr i App Store).

När man öppnar Fantastical 2 känner användare av den föregående versionen igen sig ganska väl. Fantasticals kännetecknande layout med en tidslinje längst upp på sidan som är scrollbar i sidled åt båda hållen för att navigera mellan olika datum är oförändrad. Nedanför denna tidslinje återfinns alla kalenderevent i en lista, denna är också scrollbar uppåt och nedåt. Möjlighet finns att också visa hela månaden, denna funktion nås genom att med ett finger dra tidslinjen i överkant av skärmen nedåt så att en kalenderöversikt av hela månaden visas. Här går det också att bläddra mellan månader genom att dra med ett finger åt höger eller vänster.

En ny funktion är att en veckovy också är tillgängligt, denna visas om telefonen vänds till landskapsläge. En annan ny funktion är att det nu är möjligt att söka i kalendern genom en sökruta som visar sig om man försiktigt drar tidslinjen eller månadsvyn neråt. Vill man tillbaka till dagens datum är det bara att trycka på månaden och året längst upp på sidan.

fantastical2

En av de stora nyheterna i Fantastical 2 är integrationen med Apples inbyggda Påminnelserapp. Detta låter användaren både ha en överblick över sina kalenderhändelser och sina påminnelser i samma applikation. Enligt mig är detta ett stort steg framåt. Även påminnelser i Fantastical 2 har stöd för naturligt språk, det är bara att börja ett nytt inlägg med ”todo”, ”task” eller ”reminder” så förstår Fantastical att detta är en påminnelse, t.ex. ”todo gå ut med sopor at 5 pm”. Det går också att redigera vid vilken tidpunkt eller plats man vill bli påmind och ställa in prioritet för påminnelsen direkt i appen. Påminnelserna visas längst upp i listan av händelser eller under den specifika dagen som uppgiften skall utföras. Det går enkelt att redigera en påminnelser eller händelse genom att trycka på den.

Fantastical 3

Likt sin föregångare läggs händelser eller påminnelser till genom att trycka på plustecknet uppe i högra hörnet av skärmen. För att komma till inställningar trycker man på kugghjulssymbolen uppe till vänster på skärmen. Där finns möjlighet att bland annat välja vilka kalendrar som skall visas, välja mellan ljus och mörkt tema, vilket är en nyhet i den nya appen. Inställningar går också att göra för bland annat påminnelser och vilka appar som skall användas för att öppna länkar och kartor för händelser där användaren angivit en adress.

I övrigt har det tillkommit ytterligare nyheter, bland annat bakgrundsuppdatering, möjligheten att diktera nya händelser och påminnelser på vissa enheter och en extra rad på tangentbordet med siffror och några extra tecken. Den extra tangentbordsraden finns enbart på enheter med fyra tums skärm, iPhone 5, 5c och 5s.

Fantastical4

Jag gillar Fantastical 2 väldigt mycket. Att integrera påminnelser i en redan fantastisk kalenderapp är riktigt bra steg i utvecklingen. Bara för det är jag beredd att betala de 22 kr som Fantastical 2 just nu kostar i App Store, vilket är ett introduktionspris som gäller under en begränsad period. Fantastical kräver iOS 7.0 eller senare och finns än så länge enbart till iPhone.

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Hämta i App Store
Dela: