Duolingo – appen som gör språkinlärning roligt

Duolingo är en gratis språkapp med möjlighet att lära ut 26 olika språk. Kurserna är uppbyggda kring korta, spelliknande övningar som hela tiden trappas upp i svårighetsgrad.

Utformningen

Duolingo är ett utmärkt exempel på hur modern smartphone-teknik kan användas för lärande. Användarna får slipa på både ordförståelse, meningsuppbyggnad och grammatik såväl som stavning, hörförståelse och tal. Tanken är att man ska kunna lära sig ett nytt språk på bara några minuter om dagen. Talövningarna går till exempel till så att användarna får tala in i telefonens mikrofon, och hörövningarna utgörs av en datorröst som repeterar fraser. Duolingo gör överlag ett väldigt gott intryck på nya användare.

Grafiken är inbjudande färgglad och med tydliga symboler och menyer, en tydlighet som följer med in i överblicken av kursen. Användaren har god översikt över de olika momenten i kursen, och kan se procentuellt hur stor andel som är avklarad.

Kursernas upplägg

När man går in i appen och har valt en språkkurs ges två alternativ; att börja från noll eller att göra ett placeringstest. Det hela liknar ganska mycket skolans värld, där lärare kan välja att låta nya elever skriva ett prov för att ta tempen på kunskaperna och kunna placera eleverna i rätt klass. Duolingo lyckas bra med att placera mig på en lagom svår startnivå, efter att jag testat mina spanskakunskaper från högstadiet. Men för en sådan som mig, som har haft goda grundkunskaper i språket men tappat dem, märker jag att det är lätt att fuska sig igenom några nivåer.

Appen ger mig tre liv i provet och lämnar på så sätt utrymme för några fel. Dessutom hjälper den mig i många övningar genom att skriva ut dem ord som jag sedan ska placera in i en mening eller fras. I hörförståelsen låter den mig också lyssna på frasen obegränsat antal gånger, även i slow-motion om jag så vill.

Det här fjäsket fortsätter upp i språkkursen och delproven. Känslan blir lite som i en tipspromenad, där man har 25% chans att gissa rätt och därför inte bara kunskaper blir viktigt utan också tur och uteslutningsförmåga. Ordförståelse och uttal är troligtvis dem områden Duolingos elever har svårast att klara av, eftersom att övningen och repetitionen är alldeles för tunn. Du kan helt enkelt inte öva på att bedriva ett flytande, autentiskt samtal med Duolingo.

Belöningssystem

Som inlärningsmetod har Duolingo lyckats anpassa sig till nutidsmänniskan. En viktig del av appen är dem olika system man har interagerat för att aktivera hjärnans belöningssystem. På samma sätt som Facebook använder sig av gilla-markeringar för att få användarna att konstant vilja öppna appen, skickar Duolingo ut liknande micro-belöningar för att locka till (något så tråkigt som?) språkinlärning. Genom att bocka av nya nivåer i språkkursen samlar användaren en slags kristaller. Dessa kan sedan användas för att till exempel låsa upp bonusfärdigheter i form av spanska raggningsrepliker, eller något annat kul.

Sammanfattning

Om du har ambitionen att lära dig ett språk från grunden så kan Duolingo vara en hjälp, men mest som komplement. Att lära sig nya ord med konstigt uttal på bara några repetitioner fungerar kanske för några, men blir för svårt för de allra flesta. När orden sedan ska sättas in i ett sammanhang och bilda fraser och meningar blir det ofta enformigt och mekaniskt.

Duolingo är användarvänligt och roligt, men lite för simpelt för att lära ut djupare språkkunskaper. Om du däremot bara vill fila lite på verbformer, lära dig hur man beställer en måltid på franska, eller skaffa dig ett kul tidsfördriv, då är Duolingo något för dig.

Några andra röster om Duolingo:

pcmag.com (UK)

PCmag hyllar Duolingo som den bästa gratisappen för språkinlärning. De menar att den även konkurrerar med flera betalappar som ligger på ungefär samma nivå. Övningarna hyllas som otroligt tydliga och stabila, och anses passa bra för nybörjare till skillnad från många andra program och appar. En annan styrka som lyfts fram är dem tydliga markörerna för framsteg och progression samt att man kan öva på att översätta verklighetstrogna texter. Den lilla kritik som uttrycks handlar om avsaknaden av både livechat och samtalsmöjligheter med andra elever.

PC magazine är ett magasin med nyheter, recensioner och guider för teknikprylar och appar.

Lifewire

Lifewire gillar Duolingo utifrån att användare kan logga in via Facebook eller Google och lägga in sina egna dagliga mål. Andra positiva faktorer anses vara att utformningen av övningarna gör det roligt att lära och att även användare med vissa förkunskaper kan göra ett placeringstest. Något annat som lyfts fram är det faktum att appen är gratis och ändå erbjuder ett så stort innehåll. Dock önskar dem att det funnits ett större djup i lärandet genom verkliga konversationer.

Lifewire är en hemsida med tips, tricks och recensioner om allt inom teknologi.

 

 

 

 

 

 

Taggar:
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: