Carplay – Ha iOs med dig i bilen

CarPlay gör det möjligt att ha iOS med dig i bilen. Du får tillgång till en rad smidiga funktioner som gör ditt bilkörande och din navigering både enklare och roligare. Men det är inte alla bilar som det här är kompatibelt med, givetvis.

De mest betydande funktionerna är att du kan få vägbeskrivningar, ringa samtal samt ta emot och skicka meddelanden. Allt med hjälp av Siri, så att du kan behålla händerna på ratten under körningen. Notera att du behöver en iPhone 5 eller senare för att det här ska fungera. Det kan även vara värt att känna till att CarPlay inte fungerar i världens alla länder. Sverige är dock ett av de länder som har stöd för det.

Förutom att ha rätt telefon och befinna dig i rätt land, måste du också ha rätt bil och stereo. På Apples hemsida finns en lista över bilmodeller som har stöd för en integrering av iOS. Tar vi Volvo som exempel är det sammanlagt sex av deras modeller som fungerar med CarPlay. Använd listan på hemsidan för att se om din bil finns med. Kia, Passat och Peugot är exempel på tillverkare med många kompatibla bilmodeller.

Kom igång

Att komma igång med CarPlay ska inte innebära några större svårigheter. Anslut bara din iPhone till USB-porten (möjligen visas en smartphone-symbol vid uttaget) om din bil har stöd för CarPlay med kabel. Därefter bör hemskärmen för CarPlay dyka upp.

Om CarPlay kan användas trådlöst med din bil har du troligtvis en knapp på ratten för röstkommando. Du trycker då in den, och håller ned, för att komma igång. Ett annat alternativ är att ansluta till bilen med Bluetooth. Du går då in på Inställningar > Allmänt > CarPlay > Tillgängliga bilar och väljer din bil.

Väck Siri

När du väl har fått igång CarPlay kan du använda Siri under körning. Se till att bilen är igång och tryck ned knappen för röstkommando som finns på ratten. Du kommer då att höra de två tonerna och kan börja ge kommandon. Om du inte har en sådan knapp kan Siri aktiveras genom iPhone:n. I sådana fall bör du se till att Siri kan väckas med röstkommando och att så kan ske från låst skärm.

Gå bara in på Inställningar > Siri och sökning och aktivera önskade reglage. Förslagsvis är det alltså Lyssna efter ”Hej Siri” och ”Tillåt Siri när skärmen är låst” som bör aktiveras. Den här metoden är dock kanske inte riktigt lika bra som att trycka på en knapp på ratten. Anledningen är att Siri inte alltid hör dig med brummande motorljud, musik och prat i bakgrunden. Observera att det här inte fungerar på modeller som är äldre än 6s.

Vägbeskrivningar

Att hitta dit du ska har aldrig varit enklare. Väck bara Siri och säg till exempel ”Ge mig vägbeskrivningar till Stadshuset”. Skulle omständigheterna ändras på vägen (till exempel en ny plats för ett möte), behöver du inte stanna bilen för att manuellt mata in adressen i karttjänsten. Väck bara Siri igen och be om att få vägbeskrivningar till den nya adressen, medan du kör.

Skicka meddelanden

Med CarPlay kan du hålla ögonen på vägen medan du skickar SMS. Väck Siri och säg till exempel ”Skicka ett meddelande till Amadeus”. Du kommer då få frågan om vad du vill säga, och det är då bara att tala in meddelandet.

Av förklarliga skäl är det lätt att oroa sig för att Siri missförstår en och att ett komplett obegripligt meddelande skickas iväg till någon i kontaktlistan. Det här har man löst genom att du helt enkelt får meddelandet uppläst för dig, varpå du kan välja att bekräfta eller avbryta.

Styr musiken

En annan funktion i CarPlay är den att du kan styra musiken. Det som erbjuds är Apple Music, som använder ditt 3- eller 4G-nät. Som bekant kan mycket streamande av musik kräva en hel del data. Det kan därför vara värt att på förhand skapa en spellista för bilen.

CarPlay är helt klart värt ett test om man har iPhone 5 eller senare samt en kompatibel bil. Nackdelen är just det – att det ännu är relativt (med betoning på relativt) få bilar som är kompatibla med det.

PRODUKTER DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV – FRÅN IPHONEBUTIKEN

just mobile

Mobilhållare till bilen

Flexibel mobilhållare som monteras med sugplopp.

Till Butik / Beställ

USB-laddare till bilen

USB-laddare med två USB-utgångar

Till Butik / Beställ

Mobilhållare för ventilationsgaller

Moiblhållare från Deltaco som fästes i ventilationsgallret

Till Butik / Beställ
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: