Panoramabilder- Maximera användningen av din iphonekamera

När den första mobilkameran kom i början av 2000-talet var bilderna av fruktansvärt dålig kvalité. Bilderna var gryniga och väldigt lågupplösta- ändå sålde telefonerna som smör. Idag har du en kamera i din enhet som kan ta fantastiskt bra bilder, bara du lär dig optimera hur du använder den.

Panorama betyder på grekiska ”all” + ”vy” och är en bild över ett större område med en större infallsvinkel än ett vanligt fotografi. För att ta panoramabilder används en vanlig kamera som tar flera bilder som senare byggs ihop till en stor med hjälp av mjukvara. Det som skiljer en bild i vidvinkel och en panoramabild är att en panoramabild är vidare än vad ögats egna synfält är och minst dubbelt så lång som hög, samt att en panoramabild är en sammansvetsning av flera stillbilder.

Nedan kommer det handla om hur du kan optimera dina bilder till att bli så breda som möjligt genom att använda panorama i din mobiltelefon. Först och främst måste du ladda hem en applikation som kan hjälpa dig att fusionera ihop flera bilder till en. Det finns flera applikationer på marknaden men en som jag kan rekommendera är främst AutoStitch Panorama – Cloudburst Research (15 kr) men också Photosynth – Microsoft Corporation som är gratis och bra för dig som är nybörjare och bara vill prova på.

Det finns en del saker man kan tänka på för att göra det så enkelt för mjukvaran som möjligt att göra sitt:

 • Det är applikationen som syr ihop dina bilder, men panoraman blir aldrig bättre än vad dina bilder var för sig är.
Positionen
 • Det viktigaste av allt är att hålla kameran stadigt. Tänk att du är ett stativ, så stilla behöver du vara i din position.
 • Håll kameran i landskapsläge och håll stadigt med båda händerna när du fotar så du får så tydliga skarpa bilder som möjligt. Stå stabilt med armbågarna tätt intill kroppen.
 • När du flyttar för att ta en ny bild- försök bara flytta händerna, inte fötter eller din kropp.
Fokus och djup
 • När det gäller just panoramafotografering är det också väldigt viktigt att försöka att inte tilta kameran åt något håll då det gör att bilderna blir svårare att fusionera snyggt då den tredimensionella effekten förstörs.
 • Se till att hålla exponering och fokus konstant. Flyttar du fokus när du fotograferar blir bilden rörig. Ett tips är att helt enkelt stänga av autofokus och låsa fokus.
Mjukvaran
 • Ta inte för många foton, då det tar det jättelång tid att sy ihop många.
 • Se till att överlappa varje bild minst 30% för bästa resultat.
 • Se till att lämna tillräckligt med redigeringsutrymme upptill och nertill då bilderna kommer behövas klippas till i höjdled.
Tips
 • Börja utomhus med landskap då objektet är längre bort vilket gör det lättare att pussla ihop.
 • Desto närmare du kommer, desto svårare blir det. Att ta macro-panoramabilder är väldigt svårt.
 • Du kan efterlikna en bild tagen med vidvinkel genom att sy ihop bilder från olika vinklar, alltså inte alla på en rad.

Våga testa panoramafotografering när du är ute nästa gång, med enkla medel kan du få till fantastiska panoramabilder med din iPhone!

Applikationerna som nämns ovan finns i Appstore.

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.