iPhoneGuiden.se

Sök

Visst, försäljningen av nya iPhone XS, XS Max och nu även XR går bra. Men det är någonting som har hänt. Entusiasmen är inte längre lika stor. När köerna vid tidigare iPhone-släpp har ringlat kvarterslånga, blir de nu bara kortare och kortare.

Vad händer nu?

När iPhone 4 och 5 släpptes köade mängder av entusiaster utanför Apple Stores runtom i världen. Vissa sov i tält, medan andra slumrade i en campingstol. Entusiasmen var stor, och det fanns en stark samhörighet mellan Apple-fans. iPhone var banbrytande, unikt och skulle snabbt komma att förändra världen. Det må låta klyschigt, men på många sätt är det faktiskt så.

iPhone blev nämligen snabbt ett verktyg som lät oss vara mer produktiva. Inte bara i våra privatliv, utan även på jobbet. När en stor del av befolkningen plötsligt kan hantera sina uppgifter snabbare och mer effektivt, har det sannolikt en påverkan på vårt generella välstånd. 

Jämför bara med när Windows kom – från att människor tidigare varit tvungna att lära sig skriva kod för enklare arbeten kunde nu administratörer, jurister, assistenter, författare – ja, många olika yrkesgrupper – plötsligt utföra sin arbeten i en ofantligt mycket högre takt. Företag blev mer produktiva, vilket skapar kraftiga ringar på vattnet. 

Ska vi dra liknelsen riktigt långt kan vi jämföra med när man började använda maskiner istället för hästar för att plöja åkern. Långsökt? Ja, kanske, men en gemensam nämnare finns i resonemanget. Det faktum att iPhone en gång i tiden lanserades har troligen bidragit till många länders välstånd till en grad som kanske inte går att mäta, men som inte bör försummas.

Apple var vid tiden oslagbara. Ostoppbara. iPhone bländande konkurrensen på så många olika sätt. Idag, när andra mobiltillverkare i hög grad har apat efter iOS och iPhone, är skillnaden inte längre lika märkbar. Blackberry och iPhone 4 var som natt och dag. iPhone XS Max och Galaxy Note 9 är förvisso olika på många sätt, men har samtidigt ganska många likheter. 

Lägg därutöver till starkt ökande priser och batteriproblem, som hängt som tunga moln över Apple på senare år. Det brukade vara felfritt. Ta också hänsyn till andra produkter i sortimentet – senaste MacBook Pro har till exempel fått en hel del kritik, bland annat för tangentbordet och för högtalarna. Kanske är Apple-användare bortskämda, men de alltjämt ökande priserna gör det desto mer berättigat att ställa krav. 

Bilden förstärks när vi tittar på släppet av XR. Det är den första modellen på många år som inte sålt slut på bara några timmar, i USA. I skrivande stund har de visserligen sålt slut efter ett par dagar, men väntetiden för den som beställer nu är fortfarande kort jämfört med tidigare år. 

Man kan överväga möjligheten att Apple helt enkelt har lyckats tillverka tillräckligt många exemplar den här gången. Dock är det argumentet inte helt övertygande, eftersom man aldrig har lyckats göra det tidigare. Dessutom försenades lanseringen av XR till följd av en rad olika problem i tillverkningen. Att lösa dessa problem och sedermera lyckas tillverka rekordmånga exemplar till lanseringsdatumet ter sig helt enkelt inte särskilt sannolikt. 

Sett i perspektiv

Bilden som ges ovan må vara lite dyster. Faktum är att iPhone fortfarande säljer bra. Man bör också ha i åtanke att 2018 är ett typiskt ”S-år”. De nya modellerna känns mycket lika iPhone X, och inga revolutionerande förändringar (jämfört med tidigare lanseringar) har egentligen skett. Visst, A12-chippet är riktigt bra, och XS Max må ha en rekordstor skärm, men uppenbarligen är det inte något som lockar många att uppgradera från X, eller från 7 och 8 för den delen. 

Bilden nedan, från LikeFolio, visar att köpviljan nu är den lägsta sedan 2015 med lanseringen av iPhone 6s och iPad Pro. 

 

Och rykten sprider sig snabbt. Några snabba sökningar på Twitter ger oss många tweets i den här stilen:

Givetvis finns det många positiva kommentarer också. En högst anekdotisk och subjektiv iakttagelse gör dock gällande att intresset är lite svalare när man tittar på sociala medier. Tidigare släpp har genererat lite mer buzz. 

Framtiden

Förhoppningsvis är det bara en tillfällig svacka vi ser i iPhone-försäljningen. Förhoppningsvis kommer Apple framöver att inte dras med batteri- och diverse prestandaproblem. Undertecknad anser i alla fall att XS och XS Max är telefoner av mycket hög kvalitet, även om det är förståeligt att man inte uppgraderar om man har X eller 8. Det går inte heller att förneka Apples framgång även den senaste tiden – det var inte längesedan som de blev USA:s första biljonföretag. 

Patent och planer

Med de enorma resurser som Apple har finns givetvis förutsättningar att skapa och lansera nästa revolutionerande produkt eller förbättring av iPhone. På senare år har man markant ökat den del av budgeten som läggs på R&D (Research and development) och ständigt dyker nyheter om ansökta patent upp. 

Bilar

 

Bland de senaste ansökningarna i ledet märks en patentansökan om ett system som ska sammankoppla elbilar, i syfte att minska viktens och lastens påverkan på körförmågan. 

Faktum är att en hel del saker pekar på att Apple på ett eller annat sätt kommer att ge sin i bilbranschen. För bara några månader sedan återanställde man Tesla-ingenjören Doug Fields, vilket sänder en del signaler. Man har också anställt chefer och annan personal från bland annat Mercedes, Ford och Fiat. 

En del analytiker tror att någon form av Apple-bil kommer att lanseras i början på 2020-talet. Desto fler är dock säkra på att Apple åtminstone utvecklar en mjukvara för självkörande bilar. Huruvida det faktiskt blir en fysisk Apple-bil eller inte är mer osäkert. Hur som helst är Project Titan, som det kallas, ett projekt som företaget sysslar med i skymundan. Apple tycks ha förlagt verksamheten i något som nästan upplevs som ett skenbolag, SixtyEight-research, med säte i Sunnyvale i Kalifornien. Som en tillfällighet (eller inte) har man också köpt fastigheter där till ett pris som bedöms skulle kunna motsvara det som krävs för att starta en dylik verksamhet. 

Elbils-entreprenören (även PayPal, SpaceX osv) Elon Musk har vid ett tillfälle kallat Apple för Teslas gravfält. Han ger alltså inte sken av att vara orolig för Apples satsning. Hur det faktiskt kommer att bli i framtiden återstår dock givetvis att se.

 

Augmented reality

 

Redan med lanseringen av iOS 12 visade Apple att man tror på AR i framtiden. Det här skrev vi om i en artikel för nästan ett halvår sedan. Inför uppdateringen av iOS hade man skapat ett nytt filformat, USDZ, just för AR. Man talade då om hur två personer med två olika iPhones skulle kunna befinna sig en delad AR-värld samtidigt. Just detta har kanske inte blivit riktigt stort ännu – men det är fortfarande något som Apple satsar stort på. 

Att satsningen på AR fortfarande i allra högsta grad är aktuell, visades det tecken på i somras. Apple köpte då upp ett techföretag som sysslade med linser för AR-smartglasögon (i brist på ett bättre ordval). Ansedda Bloomberg har dessutom skrivit att en AR-produkt, kanske i form av ett headset, kan komma redan år 2020. Kanske blir detta lika revolutionerande som iPhone?

3D-skrivare

Bild av designern Martin Hajek. Är det så här en 3D-skrivare från Apple skulle se ut?

I början av året godkändes ett patent för en 3D-skrivare. Sedan dess har vi inte hört särskilt mycket om det, men senast igår blev Apple beviljade ännu ett patent kopplade till 3D-skrivningsteknik. Kanske får vi i framtiden se ett tillbehör till Mac eller iPhone exempelvis?

 

Mac

Succén för Touch Bar och den senaste Macbook Pro kan i generösast möjliga ordalag beskrivas som hyfsad. Touch Bar i sig har fått en del kritik för att inte vara särskilt användbar, och många klagade på USB-C-portarna. Om Apple verkligen trodde att det var läge att introducera USB-C, varför stod man fast vid USB-B hos iPhones? Det bör visserligen nämnas att modellerna sålde ganska bra, trots kritiken. 

I den närmsta framtiden kommer vi att se betydligt fler iOS-appar anpassade för MacOS. Redan under 2019 kommer man att låta apputvecklare anpassa dem även för Mac och Mac App Store. Det här har vi redan fått se början på – med Mojave introducerades nämligen ett antal appar som vi normalt förknippar med iPhones. Hit hör till exempel Röstmemo, Nyheter och Hem. 

Trots att Macs säljer för hiskeliga summor varje år, är det till Apples verksamhet sett ganska lite. Det som säljer överlägset mest, både i tal om summor och enheter, är iPhones. Det är alltså inte anmärkningsvärt att Apple lägger det mesta av krutet på iOS, snarare än på MacOS. Exakt hur Mac kommer att se ut i framtiden återstår att se – men det tycks luta åt att den blir mer och mer lik din iPhone. 

Homepod. 

HomePod har fått mycket ros för sin goda ljudkvalitet (och där kan vi bara instämma), men också ris för att Siri inte riktigt är lika smart som Amazon Alexa eller Google Assistant. Man kan dock argumentera för att Apple inte riktigt planerade att konkurrera med exempelvis Alexa på just den fronten. Snarare var det kanske tänkt att HomePod skulle vara en bra högtalare – ungefär som AirPods, fast för vardagsrummet – och Siri kanske mer som ett sidospår. Under nästa år kommer vi att få se en ny HomePod, och om denna version överträffar Apples högt ställda förväntningar på försäljning återstår att se. 

AirPods. 

AirPods blev snabbt en veritabel succé för Apple. Nästa modell av hörlurarna kommer bland annat att vara vattentåliga. Inte så att du kan simma med dem, men så att du i alla fall kan gå ute i regnet utan att vara orolig. Räckvidden från den spelande enheten ska också förlängas. Faktum är att AirPods rent av kan komma att bli små mediaspelare själva. 

Utöver detta finns bland annat nya funktioner för Apple Watch och en ihopfällbar iPhone eventuellt bland planerna. Vad som kommer att hända återstår att se. 

Framtiden får också utröna huruvida något av projekten ovan generar en hysteri likt den när iPhone 4 släpptes.