Nyheterna i iOS 7 för iPhone, iPad och iPod touch

Nya iOS 7 för iPhone, iPad och iPod touch är snart här och vi guidar dig igenom nyheterna.

IOS 7 är den största uppdateringen någonsin av iOS och erbjuder förutom helt nytt användargränssnitt, över 200 nya funktioner. Några av de nya funktionerna är Kontrollcenter, AirDrop, iCloud Keychain, fantastisk väderapp samt en rad nya ringsignaler och bakgrundsbilder att pryda sin hemskärmen med.

Helt ny design

Sedan första iPhone släpptes har iOS nästan sett identiskt ut, men efter att Scott Fostalls fick lämna Apple och lämnade plats åt Jonthan Ive skulle det bli ändring. Resultatet blev iOS 7 med ett helt nytt gränssnitt som är enklare, mer användbart än tidigare, och fram för allt plattare. Allt som har med skeuomorfism har kastats ut och ersätts av enkla och platta detaljer. I iOS 7 ligger också större fokus på det som är viktigt. Onödiga knappar och detaljer har skalats bort.

Skärmavbild 2013-06-10 kl. 21.22.02

Notiscenter

Det här är alltså det nya Notiscenter som ser helt fantastiskt bra ut om man jämför med den tidigare i iOS 6. Nya Notiscenter är uppdelad med tre flikar, Idag, Alla och Missade. Under ”Idag” visas information om dagen med väder samt användbar information från exempelvis din kalender. Fliken ”Alla” samlar alla notiser och liknar det gamla Notiscenter i iOS 6.

En annan trevlig nyhet i iOS 7 är att Notiscenter kan nås från låsskärmen utan att behöva låsa upp telefonen.

Skärmavbild 2013-06-10 kl. 21.28.52

Kontrollcenter

En av de större och mer efterlängtade  nyheterna i iOS 7 är Kontrollcenter som nås genom ett svep från botten av skärmen. Det kan jämföras med Notiscenter, men istället för notiser hittar vi rader med användbara genvägar för inställningar och andra nyttiga knappar.

De olika knappar används för att aktivera flygplanläge, Wi-Fi, Bluetooth, ”Stör ej” och rotationslåset. Längre ned i Kontrollcenter finns musikkontrollerna, genväg till AirDrop, LED-lampan, miniräknaren och kameraappen.

Skärmavbild 2013-06-10 kl. 21.42.44

Safari

Safari har också fått sig ett lyft, både när det gäller utseende och prestanda. Den kanske mest efterlängtade nyheten är gemensamt fält för att söka och skriva in webbadressen som i Safari för Mac. I övrigt när det gäller utseendet har hanteringen av flikar blivit enklare.

Safari får förstås också tillgång till nyckelringen i molnet som håller alla dina inloggningsuppgifter synkroniserade mellan dina enheter.

Skärmavbild 2013-06-10 kl. 22.57.02

iCloud Keychain

Med iCloud Keychain får du tillgång till alla dina sparade inloggningsuppgifter och kreditkortsnummer oavsett om du surfar på din iPhone, iPad eller Mac. Allt hålls synkroniserat över internet säkert med 256-bit AES-kryptering.

När du vill skapa en nytt lösenord kan du generera ett nytt direkt i Safari som sedan sparar och synkroniserar det åt dig till de andra enheterna.

 

Skärmavbild 2013-06-10 kl. 21.22.59

Multitasking

Multitasking har blivit både smartare och snyggare i iOS 7. Med iOS 7 lär sig din iPhone, iPad hur du använder appar och kan uppdatera informationen innan du öppnar dessa. Exempelvis om du ofta läser Twitter på morgonen ser iOS 7 till att appen har hämtat de senaste tweetsen innan.

Den största skillnaden när det gäller utseendet är att multitaskingraden är borta och nu utnyttjas hela skärmen med förhandsviningar av apparna. För att stänga av en app sveper du enkelt med fingret nedåt över appen.

Skärmavbild 2013-06-10 kl. 21.32.09

Airdrop – Dela filer med andra

Med Airdrop är ett nytt sätt att dela bilder, filmer, text och kontakter till andra i närheten med Wi-Fi och Bluetooth. Allt sköts automatiskt och krypteras på vägen.

Du kan själva välja om bara dina vänner ska kunna skicka eller om alla i närheten kan skicka. I vilket fall måste du som mottagare acceptera filerna.

kamera-ios7

 

Kamera

Den inbyggda kamerappen har bara inte fått ett helt nytt gränssnitt, utan också ett gäng olika filter att applicera på bilderna samt möjlighet att fotografera kvadratiska bilder direkt, vilket kan vara bra om man gillar Instagram.

mail-ios7-iphone

Mail

Nya mail får mig direkt att tänka på Mailbox. Simpel och snygg design. I övrigt inga större förändringar när det kommer till funktioner.

vader-ios7-iphone

 

Väder

Väder-appen har gjorts om från grunden med ett helt nytt fantastisk gränssnitt samt animerad bakgrund som ändrar sig beroende på vädret. Med iOS 7 vill man nästan att det ska åska och regna.

Skärmavbild 2013-06-10 kl. 22.08.49

Mappar

Såhär ser de nya mapparna ut i iOS 7. Förutom den minimalistiska designen rymmer mapparna nu flera sidor med appar som bläddras med ett svep åt höger eller vänster.

Safari

Nya Safari visar verkligen vad iOS 7 är, med helt nytt utseende där allt onödigt har kastats ut, allt för att lämna plats åt webbsajterna. Sök och adressfältet har ersatts av ett smarta gemensamt fält som i Safari för Mac.

ios7-klocka

Klockan

Klockikonen på hemskärmen visar nu rätt tid och ändras i realtid.

Nya ringsignaler

iOS 7 innehåller 27 nya ringsignaler och tolv nya meddelandesignalerna. De gamla signalerna finns samlas numera under en flik.

App Store

Med nya App Store slipper vi äntligen uppdatera våra installerade appar manuellt, App Store sköter allt automatiskt i bakgrunden. Apparna uppdateras dock endast över Wi-Fi, vilket kanske är tur. Det är också möjligt att stänga av funktionen om man hellre vill uppdatera manuellt.

App Store har också fått en ny flik som kallas ”I närheten”. Under den fliken visas populära appar i din närhet.

ios7-bilder

Bilder

Förutom nytt gränssnitt i iBilder har appen blivit smartare med grupperingar som baserar på tid och plats. Bilderna sorteras först efter år och sedan med samlingar, som t.ex. kan vara en resa.

Schemalagda uppdateringar

Med Schemalagda uppdateringar i iOS 7 uppdateras apparna vid lämpliga tillfällen som exempelvis när din ansluten till Wi-Fi eller när du använder någon annan app. Det bidrar till att batteriet inte förbrukas i onödan och att du har det senaste innehållet när du öppnar appen. iOS 7 kan också lära sig hur du använder en specifik app, för att sedan uppdatera appen innan du använder den.

Stöldsäkrare

I iOS 7 har Apple gjort systemet säkrare från att andra kommer åt ditt innehåll. Tidigare var det enkelt för tjuven att återställa en enhet, även om det låsts med ”Hitta min iPhone”, och sedan använda den som en ny enhet. I iOS 7 krävs ditt Apple ID för att enheten ska kunna användas – även om enheten raderas.

Det är också svårare att återställa enheten i iTunes. Om ”Hitta min iPhone” är aktiverat måste användaren stänga av detta innan den kan återställas.

 

Skärmavbild 2013-06-10 kl. 21.37.29

Övriga nyheter

  • Stöd för MFI-handkontroller (Made for iPhone)
  • Styr din enhet med huvudrörelser
  • Röstsamtal med Facetime
  • Lutningsmätare i Kompass
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela:

Comments are closed.