Nyhet: Apple kämpar emot Flashback-trojanen

Apple har som vi alla vet ett väldigt strikt system när det gäller vad som läggs ut på exempelvis App Store. Apple är virusets egna Fort Knox! Eller..? Man blir lätt blind när man surfar runt på sin ”säkra” Mac, och att ett virus sprider sig och infekterar flera hundra tusen av Apples iEnheter är något man aldrig ens tänkt tanken på. 

Flashback Trojanen
Bild från http://www.tapscape.com

Förra veckan kunde vi läsa om hur trojanen ”Flashback” infekterat cirka 600 000 Macar, och genast satte Apple igång att arbeta emot viruset. Det var det ryska säkerthetsföretaget Dr.Web som upptäckte dem olika hemsidorna viruset använde sig av och en av dessa är sidan reggi.ru. Apple kontaktade därför ett ryskt domänföretag för att kunna stänga ner denna domän.

Genast uppstod det ett problem.. Reggi.ru är en av tre domäner Dr. Web använder till att göra olika mätningar och tester för att se hur många datorer som infekterats av Flashback. Deras taktik går ut på att lura Flashback-viruset så att de kontaktar Dr. Webs egna servar och sedan kan Dr. Web se hur många datorer som infekterats.

Flashback-trojanens spridning
Bild från Dr. Web

Dr. Webs VD Boris Sharov uppger i en intervju att Apple aldrig kontaktade hans företag när de informerade dem om säkerthetsriskerna. Om Apple hade sammarbetat med Boris hade de kunnat lösa problemet tillsammans. Han tror att Apple insåg vilket misstag de begått men att de som vanligt vägrar sammarbeta med en tredje part, vilket han tycker Apple måste bli bättre på. Det kan också vara så att Apple inte litade på Dr. Web men nu har dock det kända företaget Kapersky Lab bekräftat att uppgifterna var korrekta, och nu har det kommit fram att Apple börjat sammarbeta med stora säkerthetsföretag för att jobba mot viruset, men någon djupare information kring ämnet vill inte Kurt Baumgartner – säkerthetsforkskare på Kapersky Lab – ge.

Det är på sitt sätt positivt att Apple reagerar och till viss del agerar över det som har hänt. Innan vi vet av det kan kanske iOS drabbas av större hot än dem få maskar som finns i dagsläget och då gäller det att Apple är i framkant om de vill behålla sitt omdöme om säkerheten själv.

Om du vill kontrollera att din Mac inte är smittad kan du ladda ner programmet FlashbackChecker.

Källa: Macworld

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.