Nya XS Max slår rekord – dyrast skärm att reparera hittills

Redan iPhone X var rekorddyr. När de svenska priserna på de nya tre telefonerna annonserades för några dagar sedan, var det många som fick sig en smärre chock. Nu har det även blivit känt vad det kommer att kosta att laga en skärm på en iPhone XS Max – den dyraste telefonen hittills.

 En del undrar om inte Apple använde sig av en egen fiktiv valutakurs när de svenska priserna för kommande telefoner släpptes. Jämfört med USA kommer vi att få betala 5 000 kronor mer i Sverige för en iPhone XS Max med 512 GB lagringsutrymme. Som om inte det vore nog, har nu priserna för en skärmreparation på toppmodellen blivit kända.

Se bild:

Som synes är det ett rejält glapp från iPhone X. Visst – skärmen är lite större, men priser för reparationer börjar nu nå riktigt höga nivåer. Storleken är uppenbarligen inte den enda faktorn. Titta bara på iPhone 8 Plus, som har en 5,5 tum stor skärm, jämfört med XS Max vars skärm är 6,5 tum stor. Den sistnämnda är nära dubbelt så dyr att reparera, men skärmen är inte i närheten dubbelt så stor.

Ponera därutöver att man både behöver en skärmreparation och reparation av andra skador. Totalen landar då på 10 945 kronor. För den summan får man en ny iPhone X idag. En klen tröst är kanske att iPhone XS åtminstone inte kommer att bli dyrare att reparera än iPhone X.

Alltfler ifrågasätter prishetsen

På kommentarer och meddelanden på vår Twitter, samt mailen, har vi märkt av att allt fler börjar ifrågasätta prishetsen som Apple bedriver. En del skulle rentav anse att de svenska priserna på de nya telefonerna XS, XS Max och XR nästan är lite stötande. Och visst är det dyrt ­– faktum är att vi i Sverige betalar mer för en ny iPhone än vad man gör om man bor i USA.

En del av prisskillnaderna kan förklaras med momsen, som ju ligger på 25 % i Sverige och är betydligt lägre i USA, där den aldrig överstiger 9,44 %. Men rimligen förklarar det inte allt, eftersom iPhone XS Max med 512 GB är 5000 kronor dyrare i Sverige än på andra sidan Atlanten.

Apples priser har ifrågasatts länge, men kanske inte på den nivå som sker nu. Kanske beror det delvis på att Apples produkter har haft en del problem på senaste. Händelser som när iOS 11.4 visade sig dränera batterier och härvan kring planerat åldrande har kanske sänkt tilliten till storföretaget.

Det gäller inte bara iPhones. På de senaste MacBook-modellerna har många klagomål lyfts kring bland annat tangentbordet, USB-portarna och högtalarna. Förhoppningsvis kommer Apple att förbättra sig på dessa punkter. Förhoppningsvis kommer också priserna i Sverige att vara mer lika övriga världen framöver.

 

Produkter du kanske är intresserad av från Iphonebutiken.se:

Verktygskit 16 Delar

Ultimata ”verktygslådan” för hemmafixaren hemma som vill laga sin egen iPhone.

Till Butik / Beställ

 

Verktygskit –  iPhone

Ett verktygskit med de nödvändigaste verktygen. Öppna, laga och fixa!

Till Butik / Beställ

Jakemy LCD Opening

Kraftig sugpropp som gör det enklare att ta bort rutan när denna ska bytas på din iPhone.

Till Butik / Beställ
Karl Oskarsson

Karl Oskarsson

Skribent

Dela: