iPhoneGuiden.se

Läderfodral

Läderfodral ger en elegant look till din iPhone. Medan det förvisso är dyrare än fodral i många andra material, så finns det också chans till mycket livslängd – om du tar hand om fodralet väl.

Nedan ser du utvalda läderfodral. Under dem kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på innan köp.

 

extra tåligt läderfodral

lädercase för AirPods

 

Fördelar med läderfodral till iPhone

Bland de största fördelarna med läderfodral till iPhone finns till exempel följande:

Utseendet

Läderfodral till iPhone anses vara snyggt av många människor på grund av deras unika textur och utseende. Läder är ett naturmaterial som har en varm och exklusiv känsla, det kan också få patina (få en mörkare ton) över tid som ger fodralet en unik look. Läderfodral är också vanligtvis välgjorda och hållbara, vilket kan lägga till en känsla av lyx och kvalitet. De finns också I olika färger och mönster, så det finns många alternativ att välja mellan för att matcha ens personliga stil.

Bra livslängd

Läder är känt för att hålla länge om det tas om hand. Det kan jämföras med silikon, som lätt töjer ut sig och tappar färgen efter ett tag. Det kan också jämföras med skal i hårdplast, som har en tendens att få vissa av plastdelarna avbrutna efter en tids användning.

Läder, å andra sidan, blir bara snyggare med åren, anser många. Det kan få en lite mörkare ton över tid som ger skalet en ganska unik look.

Hög komfort

Läder ger måhända inte lika gott grepp som silikon, men är betydligt bekvämare att hålla i än hårdplast. Det är inte lika halt som trä, och varmare än aluminium (som kan bli riktigt kallt att hålla i under vintern).

läderfodral iPhone

Nackdelar med läderfodral till iPhone

iPhoneguiden kan generellt rekommendera läder som material till iPhonefodral. Dock finns det ändå nackdelar med material, som är bra att känna till. Hit hör till exempel:

Priset

Det är ingen hemlighet att läderfodral ofta är dyrare än andra typer av fodral i till exempel plast. Å andra sidan bör den långa livslängden has i åtanke – plastfodral håller generellt inte lika länge som läderfodral. Kan du använda ditt läderfodral under väldigt lång tid, finns chansen att du sparar pengar genom att inte köpa flera plastskal av lägre kvalitet.

Vattenkänsligt

Äkta läder är känsligt för vatten. Blir fodralet vått ofta – och vattnet får ligga kvar – så finns en risk att fula märken uppstår. Därför är det viktigt att torka av fodralet så fort det är möjligt om det blir blött. Om det spöregnar ute bör du vara sparsam med hur ofta du tar fram det.

Finns alternativ som ger bättre skydd

Läder är hållbart och ger ett gott skydd till din iPhone – men det finns bättre alternativ. Bättre alternativ är till exempel hybridskal och hybridfodral med flera lager av olika material som skydd. Till exempel kan ett inre lager vara mjukare, som absorberar energi, medan ett yttre lager är stöttålig och skyddar mot repor och fula märken.

Med det sagt, så finns läderfodral också som hybrider. Generellt ger de flesta läderfodral idag ett mycket bra skydd till din iPhone – men dock kanske inte det bästa.

Så underhåller du ditt läderfodral

För att verkligen få ut maximalt av ditt läderfodral så bör du underhålla det. Följande punkter kan tas i åtanke för att förlänga livslängden och hålla det fräscht och snyggt.

  1. Rengör regelbundet. Torka av fodralet med en mjuk trasa eller borste för att ta bort smuts och damm.
  2. Använd skyddsmedel. Använd ett skyddsmedel avsett för läder för att hålla det mjukt och för att förhindra uttorkning.
  3. Undvik väta. Läder är inte vattentåligt, så undvik att utsätta fodralet för väta eller fukt. Torka av så snabbt det är möjligt om det blir blött.
  4. Förvara det rätt. Förvara det på ett svalt, torrt ställe utan direkt solljus eller värme.
  5. Var försiktig med färgerna. Läderfodral kan färgas av andra föremål, så var försiktig med att ha det i närheten av färgstarka saker som kan avge färg.

Genom att följa dessa steg kan man hålla sitt läderfodral till iPhone i bra skick och det kommer att hålla sig snyggt under lång tid. Det är inte praktiskt i vardagen att tänka på allt det här, hela tiden, givetvis. Trots allt vill du kunna använda mobilen lite som du vill. Dock kan du, genom att ha punkterna i åtanke och åtminstone göra några av dem, förlänga livslängden rejält.

Konstläder, då?

Många av de läderfodral för iPhone som finns på marknaden är gjorda av konstläder. Vanligtvis är det ganska mycket billigare än motsvarande fodral i äkta läder, men har knappast samma hållbarhet. Eftersom det normalt är gjort av plast så ger det inte heller samma känsla i handen, och ser inte riktigt lika bra ut.

Med det sagt så finns det fördelar med att välja konstläder också. Det låga priset är en fördel – att konstläder klarar av vatten bättre än äkta läder är en annan fördel. Ytterligare något att lägga på plussidan för fusklädret är att det inte har samma krav på underhåll som äkta läder. Men så lär det inte hålla lika länge så som äkta läder heller.

iPhoneguiden föredrar äkta läder generellt – men vill du ha ett billigare alternativ som inte kräver så mycket underhåll så kan konstläder vara ett mycket bra val för dig.

Frågor och svar

Vad är bäst för iPhonefodral – konstläder eller äkta läder?

Det är subjektivt – men iPhoneguiden föredrar äkta läder. Vill du ha ett billigare alternativ som inte har samma krav på underhåll, så kan konstläder vara ett bra val. Konstläder klarar också vatten bättre än äkta läder.

Är iPhonefodral i äkta läder känsligt för vatten?

Ja. Det är bra att torka av fodralet så fort som möjligt om det blir blött. Om det spöregnar ute bör du använda telefonen (eller i alla fall fodralet) sparsamt.

Varför köpa ett fodral i äkta läder?

Det ligger skönt i handen, ger bra grepp och har en lång livslängd. Medan skal i många andra material slits ganska snabbt, så blir läderfodral snyggare med tiden – givet att fodralet tas om hand ordentligt.

Ger läderfodral bäst grepp?

Silikon brukar anses vara det material som ger bäst grepp – och iPhoneguiden kan skriva under. Dock är läder ett av de bättre materialen i det avseendet. Det ligger bekvämt i handen, helt enkelt.