Krönika: Överdosera Apple

Min morgon börjar med att dra ur lightning-kontakten i samma stund som ögonen segrat i kampen mot sina slutna lock, nästan som en intränad reflex. Efter en snabb koll på iPhonen för att gå igenom om det hänt något under mina 7 sovtimmar så är kroppen redo att resa sig.

Sen bär det av mot köket och frukost. Fram med storebror iPad som får serva mig med TV 4:s nyheter samtidigt som jag läser min lokala morgontidning i pappersformat (jag vet, såååååå 2005). Kaffet och dagens första snus tas strax därefter vid min Macbook, egentligen bara för att se om något har hänt sedan jag kollade på mobilen 20 minuter tidigare. När kaffet gjort sitt förväntade jobb ordentligt är det dags för det obligatoriska ”Toalettbesöket” med stort T. Och vad kan vara mer lägligt än iPad mini som sällskap? Telefonen får ligga kvar på kontoret eftersom min MetaWatch-klocka ändå visar mig om någon ringer eller sms:ar (dock inte om jag känner mig lite extra nördig och väljer att bära min iPod Nano som klocka den dagen, då följer även iPhonen med).

Efter 15 minuter på toa är det dags för en paus från prylar. Eller nästan. Oftast är jag alldeles för slö för att öppna ytterdörren för att känna på temperaturen så jag hinner faktiskt slänga ett snabbt öga på väder-appen för att veta dagens klädkod. Jag sitter givetvis också framför Macbooken när jag borstar tänderna. Något som gått till sådan absurd överdrift att min tandläkare råder mig att borsta mindre för att mitt tandkött har försvunnit. Positivt är ändå att jag vid 30 års ålder ännu inte haft ett enda hål. Tack Apple. Sen kommer i alla fall den riktiga pausen jag nämnde.

Men visst, är det helg så blir pausen inte lika lång som under en vardag. Då hinner minin knappt svalna från toalettbesöket innan det är dags att sätta på Spotify där familjen turas om att välja låtar från sin spellista, för att finna ett glatt humör när byxor ska matchas med rätt tröja. Lägg också till att om jag har lite extra tur i detta kaos kan jag ”mystiskt” försvinna in i vardagsrummet, nu med storebror iPad igen för att läsa dagens rykande färska Aftonbladet ur Tidningskiosken. Men sen blir det en paus igen.

Åtminstone tills vi kommer ut i bilen. För då ska Spotify streamas ut i högtalarna så pass högt att jag och frugan blir osams om vad som är en okej nivå för barnens öron. Åker vi till stans stora köpcentrum så finns som tur är gratis wi-fi, så när frugan springer runt och letar kläder kan jag nyttja snabbt och gratis surf för att fördriva tiden på min iPhone. Börjar sonen gnälla för att han är uttråkad så kan jag när jag känner mig riktigt snäll låna ut den till honom så han får sysselsätta sig en stund. För jag kan ju faktiskt ha tråkigt en stund, mitt barn går väl ändå före…? Med andra ord, det finns trots allt lite mikropauser när vi väl lämnat hemmet.

Är vi bortbjudna på kvällen så följer självklart grabbens egna iPad med. För så fort han börjar gnälla och blir lite obekväm inför sällskapet är det precis den rätta medicinen. Är det fler småbarnsföräldrar närvarande så brukar vi som ”är med iPad” prata bakom ryggen på de mindre lyckligt lottade barnen. För hur kan man försumma sitt barn på det sättet? Är stämningen i övrigt ganska obekväm så brukar både jag och min fru ta upp mobilen för att gömma oss och istället prata med folk vi verkligen vill på sociala medier. Innan har jag naturligtvis redan tagit kort på maten, taggat min fru och postat det både på Facebook och Instagram.

Tillbringas kvällen däremot hemma i soffan ser det lite annorlunda ut. Reklampauser har i alla tider varit ett störande moment men i och med tjänster som TV4 Play och Netflix där reklam inte existerar så längtar man faktiskt tillbaka lite. För visst är det gott att få slita fram iPhonen när man tittar på gammeldags tv, precis när reklamen börjar för att hinna med sina enormt viktiga sajter att besöka innan programmet börjar igen? Fan för reklamfri underhållning!

Innan läggningsdags för äldsta ungen så sätts Apple TV:n på i hans rum. Antingen får Netflix eller hans egna bibliotek av filmer stå som godnattsaga (alternativt en saga från iTunes spelas upp via ett par trådlösa högtalare). Samma procedur pågår i vardagsrummet för oss vuxna då vi i den jailbreakade enheten under tv:n har en kamp om vad vi ska se för film eller tv-serie. Blir vi riktigt osams och inte kan komma överens så kan någon av oss alltid gå till sovrummet för att välja fritt från den tredje Apple tv:n. Oftast slutar det med att den sure stannar i soffan och streamar direkt till någon av paddorna som ligger framme. Vilken tur att valfriheten finns! Vad skulle vi annars göra? Umgås?

När väl John Blund knackar på så gäller det att börja planera för att få optimalt med sovtimmar. För när man väl hamnat i sängen och trots att det finns en massa kreativa och mindre rumsrena sätt att umgås, så är det ändå två iPhones som lyser upp vårt sovrum. Snittet ligger runt 30 minuter i sängen. Nej, jag är inte väldigt uthållig, jag syftar på tiden med mobilen (din snuskhummer) innan den sätts på alarm och läggs på en egen kudde på golvet. Det är heller inte helt ovanligt att även någon av syskonen iPad följer med in också som sällskap i det otäcka mörkret innan natten bjuder på dygnets längsta paus.

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.