Krönika: Apple TV 4 fick mig att slänga digitalboxen

Nu har jag sagt tack och hej till tv-bolagen. Vi har klippt kabeln genom att slänga ut varenda digitalbox ur huset till förmån för Apple TV 4 och iPad.

Det var egentligen ett ganska så självklart val. Vi tittade aldrig på tv, eller jo, naturligtvis gjorde vi det men sällan enligt en förbestämd tablå. Så när vi insåg att vår digitalbox startats igång endast tre gånger på 10 månader var det ett enkelt val. Jag har sagt upp allt vad ”Stora paketet” och ”Tvilling-abonnemang” heter och vårt upplägg med 2 barn och 2 vuxna ser ut som följande:

Viaplay med sport, film och tv-serier (app för ATV 4) – 479:-/mån

Netflix (app för ATV 4) – 99:-/mån

HBO Nordic (app för ATV 4) – 79:-/mån

Telia Play+ (endast app iPhone/iPad. Kör AirPlay till ATV 4) – 149:-

C More Sport (app för ATV 4) 149:-/mån (genom Telia Play+ första 6 månaderna, därefter 299:- /mån)

Magine TV (app för ATV 4) 59:-/mån

SVT Play (app för ATV 4) Gratis

TV 4 Play (app för ATV 4) Gratis med begränsad tillgång.

Här är vi idag. 1164:- kan ses som en ganska så hög månadskostnad för att se på tv. Men om vi tar bort ”lyxbiten” (Viaplay, C More, HBO och Netflix som ändå fanns sedan tidigare i vårt hem) och jämför rent tv-tittande mot varandra så är det en ganska så stor skillnad. Vår månadskostnad hos Canaldigital inkl. 1 st tvillingabonnemang var på 318:-/mån med alla kanaler vi kunde tänkas behöva. Lägg där också till en bidningstid på 12 månader. Med Telia Play+ och Magine betalar vi endast 208:-/månaden och kan avsluta dessa precis när vi själva känner för det.

Magine

Att lösa barnens kanaler var det enklaste, vi beställde bara Magines Kids-paket för 59:-/mån som inkluderar 8 barnkanaler (Disney Channel, Nickelodeon, Disney junior, Carton Network, m.fl). Att kunna ha den installerad både på barnens iPads och Apple TV 4 är ett stort plus.

För att vi vuxna också ska ha tillgång till tv och vanliga kanaler så är Telia Play+ verkligen att rekommendera. Med sina 43 kanaler och 28 playtjänster är det nästan skrämmande billigt vad man får för 149:-/mån. Tyvärr finns det en del begränsningar. Dels finns det ingen app för ATV 4 (AirPlay fungerar dock utmärkt) och för en familj på 4 personer ställer det till det något då enbart en användare kan nyttja tjänsten åt gången, oavsett vilken kanal man tittar på. Ett stort minus som kan uppmana till familjvärldskrig i vilket hushåll som helst.

telia

Varför erbjuder inte Telia Play+ en familjetjänst mot en högre månadskostnad? jag hade gärna betalat 50:-/månad till för varje användare för att ha möjligheten att använda appen samtidigt. En app till ATV 4 hade också gjort att Telia suttit på möjligheten att döda varenda digitalbox ute i landet. Här finns stor potential på något som redan är riktigt bra men som kan bli väldigt jobbigt för marknadens konkurrenter om man bara prioriterar lite bättre.

Som tur är har vi Magines Kids-paket installerat vilket egentligen är det ungarna (utöver Netflix och Youtube) nyttjar allra mest). Det är faktiskt den som går varmast i deras rum, till 99% av gångerna på appen till Apple TV 4. Till skillnad från Telia Play+ kan faktiskt flera användare titta samtidigt (vilket är guds gåva till en barnfamilj) men tyvärr kan man inte se på samma kanal samtidigt.

Ska vi fortsätta lite på frustration-biten trots att denna krönika är i positiv mening så har C Mores dedikerade app till Apple TV 4 inte helt levt upp till sin stora konkurrent Viaplay. C More har haft problem med både bild och ljud fler än en handfull matcher (till och från) vilket gjort att jag istället fått satt mig med iPaden i knät för att se klart matchen i fråga. Ljudproblemen har blivit marginellt bättre sedan den uppdaterats men återkommer ändå på tok för mycket för att fungera tillfredställande på ATV 4.

Det är egentligen det, en del bekymmer har uppkommit men problemen har gått att lösa. Antingen genom fredssamtal mellan barnen eller genom att ta fram paddan istället för att fortsätta titta på den stora TV:n. Inga större bekymmer alls i det stora hela då det faktiskt ”bara fungerar” majoriteten av tiden.

Valet i sig är inget jag ångrar för ens en sekund och jag har aldrig upplevt känslan att familjen saknat eller missat något. Snarare tvärtom. Nu ser vi på TV när vi vill, var vi vill och hur vi vill med ett urval större än vad vi egentligen behöver. Dessutom till en billigare månadskostnad. Vad finns det inte att gilla med det?

siri remote

Fördelarna är många. Som för barnen och hur man hanterar fjärrkontrollen. Nu behövs bara Apples egna (om man har en någorlunda ny TV) som sköter både volym och navigering på ett enkelt sätt. Den till och med sätter på eller stänger av TV:n när man vill det. Underbart! Överblicken är enkel och samtliga appar är faktiskt enkla att förstå sig på och navigera vilket min 4-åring kan skriva under på.

Andra saker på pluskontot är att vi nu har TV-kanalerna med oss överallt, så länge vi har en iPad och ett nätverk i närheten så har vi tillgång till TV.

Likaså att det inte finns någon uppsägningstid, något som framförallt gynnar mig som är sportintresserad. När fotbollssäsongen i England är över avslutar jag bara mitt abonnemang hos Viaplay och återupptar det när säsongen drar igång igen efter sommaren. Likaså gäller C More och Allsvenskan, när den avslutas sent i höst kan jag utan bekymmer avsluta tjänsten och således slippa betala för något jag inte använder.

Jag gillar verkligen vad den nya tekniken ger mig och min familj. Valmöjligheterna, flexibiliteten och att vi kan anpassa det som passar just för vårt hushåll är enormt tillfredsställande. Det bästa är att förbättringsområdena är många men att det idag ändå är en lösning som borde passa de allra flesta.

Har du klippt kabeln?

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: