iPhoneGuiden.se

Efter flera månaders spekulationer och rykten kommer nu beskedet som alla väntat på, Apple lanserar en pekdator.

Dem tidigare ryktena om en eventuell iTablet visar sig vara korrekta på de flesta aspekterna förutom en, nämligen namnet. Apple presenterade under sin presskonferens ”Come see our latest creation” idag deras nya produkt, Apple iPad.

Apple iPad är inget mindre än en helt Touch-baserad dator som kan liknas som en blandning mellan Macbook Pro och iPhone. Den viktigaste funktionen från Apple sett verkar i dagsläget vara internetmöjligheterna. Apple har skapat en webbläsare som skall göra det bekvämare än någonsin att surfa på internet. Med hjälp av pek, nyp, svep och mycket mer ska användaren kunna surfa in på sina favoritsidor utan problem. För iPhoneägare blir det ingen stor nyhet då funktionerna är väldigt likvärdiga men det är fler aspekter som tar iPad till en ny nivå.

Sett till hårdvaran leveras iPad med en 9,7 tum stor skärm och på totalt 680 gram. En fullt fungerande Multi-Touch sitter i och en avancerad processor på 1 Ghz. Lagringsutrymmet i iPad kommer att vara valbart mellan 16 – 64 GB och alla väsentliga funktioner som Bluetooth, Wi-Fi, mikrofon, högtalare, accelerometer samt möjlighet att välja 3G till din iPad. Det mest intressanta är dock batteritiden som ofta kritiseras hos Apples monstermaskiner, för den nya iPad ska batteriet räcka i totalt tio timmar vid aktivt användande och över en månad i stand by-läge.

Att Apple lanserar iPad indikerar på flera saker, till och börja med vill de fortsätta hålla ett grepp om marknaden beträffande bärbara Multi Media-enheter. iPad stödjer musik, bilder, video, surf, arbete, E-mail och allt man i princip kan tänka sig. Det som dock går sig kännbart nu är att Apple tar ett större kliv in i spelbranschen. Vi vet sedan tidigare att lanseringen av iPod Touch har tagit ett stort grepp om spelvärlden och börjat konkurrera med Nintendo, men nu drar Apple konceptet till nya höjder. iPad kommer inte enbart fungera som en dator där spel installeras utan precis som får iPhone kommer det finnas egenutvecklade spel i form av apps som laddas hem direkt till enheten, men även alla iPhone-apps fungerar på iPad. Dessutom kan iPad köra iWork, vilket är perfekt för t.ex. den studerande. Tyvärr kan vi inte se Multitasking-funktion i iPad, vilket kan låta konstigt med tanke på den prestanda som finns, men det kanske är något som kommer i en uppdatering.

Det svenska priset på iPad är okänt, men den billigaste varianten ligger på $499, med 16 GB och utan 3G, och det motsvarar ungefär 3600 svenska kronor. Tyvärr kommer moms, skatt, m.m. att läggas till på priset. Vill du ha den dyraste med 64GB och 3G får du slänga ut minst $899.

iPad utan 3G kommer om 60 dagar. Tre månader för 3G-modellerna.

(Bilden ovan) Keyboard Dock är ett trevligt tillbehör med fullstort tangentbord till iPad, som gör den mer som en stationär dator.  Det finns också ett fristående Dock så du kan använda ditt trådlösa tangentbord tackvare Bluetooth 2.1 som finns i iPad.

(Bilden ovan) iPad kan även bli en bok. Med nya iBook läsa och köpa böcker direkt ifrån iPad. När du har köpt en bok visas den i din bokhylla.

iPad fungerar även bra till spel. Alla iPhone och iPod Touch-spel fungerar på iPad, men det kommer även spel som är gjorda för iPad nu när nya SDK kom ut.

Mer information om iPad hittar du på Apples hemsida.

Vad tycker du om iPad? Ska du köpa en?

[poll id=”13”]