iPhoneGuiden.se

Sök

Podda med professionellt ljud med Mac, iPad och iPhone

I Iphoneguidens poddskola går vi igenom utrustning, inspelning och mixning av podcasts. Poddskolan passar både nybörjare och de som redan har lite erfarenhet. Målet med avsnitten är att du själv ska kunna spela in din podd och redigera den – med Apple-produkter i centrum. Om du har frågor, eller bara behöver hjälp att komma igång, kan du skriva till oss i Frågor och Svar.

 

 


Avsnitt 1: Mikrofoner

Det finns många olika sätt att göra det på. I teorin skulle du kunna klara dig med enbart en iPhone och en extern mikrofon för en okej ljudinspelning. För det finns faktiskt hyfsade, eller till och med ganska bra, mikrofoner som kan kopplas till Lightning-uttaget.

För att kunna göra en professionell podcast och med nya avsnitt kontinuerligt är det dock bra att även ha en dator – inte minst för redigeringen. I iPhoneguidens poddskola fokuserar vi främst på Mac och mjukvaruprogram som är skapade av Apple.

Men först ska vi tala om hårdvaran. I det här avsnittet talar vi om mikrofonerna, som givetvis är en mycket viktig del av utrustningen.

Studiomikrofoner

Som ny poddare finns det ett antal frågor du bör ställa dig innan du köper mikrofoner. För att sammanfatta det snabbt:

 

podcastmikrofon

 

Vilken budget har du?

Mikrofoner kan vara dyra. Med en högre budget får du många alternativ att välja mellan. Med en högre budget kan du välja mickar som exempelvis Shure SM7B, som är ett populärt val hos stora podcasts och radiostationer.

Men det finns mycket prisvärda alternativ på marknaden också. Danska tillverkaren Røde har profilerat sig inom bland annat podcastmikrofoner och erbjuder fina modeller till ett lite lägre pris.

 

Dynamisk eller kondensator?

Många av världens största podcasts och radiostationer använder dynamiska mikrofoner. Dynamiska mikrofoner fångar inte upp ljudet av rummet i lika hög utsträckning som kondensatormickar gör. Inte heller är de lika känsliga för volymskillnader. Ofta behöver man prata lite närmare micken om den är dynamisk, medan man kan hålla lite mer avstånd till en känsligare kondensator.

Sitter du i ett icke ljudbehandlat rum, där det dessutom kanske finns ett brummande kylskåp eller ventilation i närheten, så skulle iPhoneguiden nog rekommendera en dynamisk mick. Dock bör alla deltagare i podden ha en egen mikrofon, vilket ställer högre krav på budget. En kondensator, som fångar upp mer av rummet, är lättare att dela på. För högsta möjliga produktionskvalitet och flexibilitet i redigeringen bör samtliga deltagare dock ha en egen mikrofon i vilket fall som helst.

Läs mer om skillnaderna mellan dynamiska mikrofoner och kondensatormikrofoner här.

 

XLR eller USB?

Usb och xlr-kablar för mikrofon
Till vänster: Den klassiska anslutningen för mikrofoner, XLR. Till höger: USB, som vissa nyare modeller kommer med, eliminerar behovet av ett separat ljudkort.

Om du vill ha högsta möjliga kvalitet och störst urval av mikrofoner att välja mellan är XLR att föredra. Du kommer då även att behöva ett ljudkort där XLR-kabeln kan kopplas in, vilket också kostar ett par tusenlappar. Givetvis behövs även XLR-kablar, som normalt inte ingår vid köp av mikrofon. Dock är det en ganska liten kostnad.

 

Exempel på modeller

shure sm podcast

Shure SM7B

Säkert kort på lite högre budget

 

En mikrofon som har blivit populär för podcasts är Shure SM7B. Några av världens största poddar använder sig av SM7B – Joe Rogan och Conan O´Brien är två exempel. I övrigt är micken känd för att ha använts av Michael Jackson på den ikoniska skivan Trhiller, som är det bäst säljande plattan någonsin.

SM7B är en dynamisk mikrofon. Det innebär att den fångar upp mindre av rummet, men också att den inte riktigt är lika finkänslig som kondensatormikrofoner brukar vara.

røde USB-mic NT

Røde NT-USB

Prisvärt och enkelt utan ljudkort

 

NT-USB av Røde är en relativt billig modell. Dessutom kräver den inte ett externt ljudkort att koppla in XLR i, då det är en USB-mikrofon. Bara att plugga in i datorn och köra, alltså.

Lämpar sig väl som en förstamikrofon för den som vill komma i gång med bra ljudkvalitet, och som vill spara pengar genom att inte köpa ett ljudkort. Kanske önskar du dock köpa en mikrofon av högre kvalitet, tillsammans med ett ljudkort, någon gång i framtiden.

iPhoneguidens kommentar:

Säkert kort för vokalinspelningar av många olika slag. Kom ihåg att skruva upp gainen på ljudkortet ordentligt, eller investera i en cloudlifter, som ger +25 dB(A) i input.

Hög kvalitet och används av många stora radiostationer, poddare och musiker. Kan ibland upplevas något dov, men höga frekvenser kan adderas i mixningen sedan. Rekommenderas varmt.

iPhoneguidens kommentar:

Røde NT-USB låter bra och är prisvärd, med ett lite kallare och krispigare ljud än ovan nämnda SM7B. Eftersom det är en kondensator bör du se till att minimera eventuella bakgrundsljud i rummet. Du behöver inte prata supernära den, men det kan vara en fördel att skruva ned gainen och flytta närmare om du inte vill ta upp ljud från rummet i onödan.

 

iPhoneguidens tips mikrofonköp:

 


iPhonemikrofoner för lightningporten

iPhonemikrofoner är perfekta för flygande intervjuer, eller mannen-på-gatan-intervjuer. De kan leverera helt okej ljud – betydligt bättre än den inbyggda iPhonemicken – och är inte särskilt dyra i inköp.

För den här typen av mikrofoner kan återigen den danska tillverkaren Røde nämnas. Modellen VideoMic Me-L är ett exempel på en kondensator som kopplas direkt in i Lightningporten på din iPhone.

RODE videomic
VideoMic Me-L av Røde. Notera Lightningpinnen som sticker ut från mikrofonens baksida.

Mikrofoner för flygande intervjuer är inte sällan kondensatormikrofoner. Med en dynamisk mikrofon kan ljudet lida mer av att den som intervjuas flyttar sig lite bort från mikrofonen, eller pratar lågt. Att få riktigt bra ljud på språng kan vara svårt, men köper du en modell såsom den ovan så bör du ha tillräckligt god kvalitet för din podcast. Är det ett stående inslag med intervjuer på språng så kan det vara värt att lägga ned extra pengar på en så högt kvalitativ iPhone-mikrofon som möjligt.

Ett annat alternativ är givetvis att ta med dig din Mac ut och exempelvis köra NT-USB på datorns batteri – men fördelen med micken ovan är just att du slipper kånka på otymplig och känslig utrustning.


Mikrofonteknik

Hur nära man sitter mikrofonen och hur dynamiskt man pratar är två exempel på vad som kallas för mikrofonteknik.

 

Håll ett bra avstånd till mikrofonen när du pratar

Hur nära munnen är mikrofonen när du pratar kommer att påverka ljudet. Det som kallas för Närhetseffekten innebär att ett ljud får mer låga frekvenser när ljudkällan är nära mikrofonen. Det är också det, i kombination med kompression och lågmäld röst, som kan ge ljudet av en ”radioröst”.

Har du munnen mellan ca 4 och 12 cm från mikrofonen så är du på den säkra sidan. Det bästa är att testa och se vad du tycker låter bäst. Glöm inte att uppmana eventuella gäster att hålla ett lämpligt avstånd till mikrofonen – annars kan du få mycket att göra i efterarbetet.

 

Dynamik i rösten

Om du, eller någon annan i podden, varierar ofta och kraftigt mellan att prata högt och lågt, så krävs en särskilt medveten mikrofonteknik för att inte orsaka alltför mycket jobb i efterarbetet. Se till att den som pratar väldigt dynamiskt också backar lite i från micken vid högt tal – och kommer lite närmare vid lågt tal.

Som du kommer kunna läsa i avsnittet om mixning, så är det en kompressors uppgift att reglera dynamiken av talet. Kompressorn gör det höga lite lägre, och det låga lite högra. Det trycker ihop ljudet, kan man säga. Vid alltför stora skillnader redan vid inspelning kommer dock kompressorn att få jobba väldigt hårt, vilket tenderar att få ljudet att låta lite överarbetat och onaturligt.

 

Fler tips i videon nedan

 

Frågor och svar 

Vad är skillnaden mellan en dynamisk mikrofon och en kondensatormikrofon?

Den stora skillnaden för ljudet och som är relevant för podcast är att en kondensator lättare fångar upp hela rummet. En dynamisk mikrofon kan lämpa sig bättre om du sitter i ett rum som inte är ljudbehandlat. En kondensator har kapacitet att ge dig krispigt och fint ljud om omgivningen är fri från oljud.

 

Behöver man ett ljudkort till alla mikrofoner?

Nej. De flesta välkända mikrofoner och mikrofoner av hög kvalitet används med XLR-kabel och ett ljudkort – men inte alla. På senare år har det lanserats USB-modeller, som mottagits med både ris och ros. En modell som fått mycket ros är Røde NT-USB, som kan vara värd att titta lite närmare på för den som ska göra podcasts och inte har ett ljudkort sedan tidigare.

 

Är det viktigt att ljudbehandla rummet?

Om du satsar på hög ljudkvalitet bör du åtminstone ha viss ljudbehandling. Se till att det inte finns hushållsapparater eller ventilation i närheten som låter väldigt mycket. Vidare får rummet gärna vara inrett med mycket textilier, så som mattor och tjocka gardiner, då det gör ljudet torrare och ”proffsigare”. Vill du minska effekterna av ett ljudmässigt sämre rum så bör du använda en dynamisk mikrofon istället för en kondensatormikrofon.

 

Någon fråga som inte tagits med? Skriv gärna till oss i Frågor och Svar.