iPhoneGuiden.se

 

iPhone XR har kanske ingen banbrytande design. Inte har den heller de mest uppseendeväckande specifikationerna. Dock har den, för en Apple-användare, ett lågt pris – men hur mäter den sig egentligen med Android-konkurrenter?

Det är MacWorld som har gjort ett genomgående test av just den här frågan. Är iPhone XR verkligen prisvärd – eller tycks den bara vara det för att Apple-användare annars har fått vänja sig vid mycket höga priser? Enligt MacWorld är den i alla fall det, och dessutom det bästa köpet för de flesta. I den här texten tittar vi lite på specifikationerna och vad de har skrivit om saken. 

Skärmen

Som bekant har XR en LCD-skärm, till skillnad från både X, XS och XS Max som försetts med OLED-skärmar. För den teknikintresserade är det relativt stora skillnader – svärtan är djupare och det vita är vitare. För den som inte är så insatt är det kanske en ganska subtil skillnad. Har man väl vant sig vid OLED kan det dock kännas som att man byter ned sig vad gäller skärmupplevelse.

Vad gäller storleken ser XR (6,2 tum) ganska liten ut när MacWorld radar upp den tillsammans med ett par Android-telefoner. Pixel 3XL (6,3 tum) och OnPlus 6T (6,4 tum) är inte särskilt mycket större på pappret, men skillnaden är stor i praktiken. 

Vidare är upplösningen en viktig faktor för hur en display upplevs, givetvis. Jämfört med ovan nämnda Android-modeller är det relativt stor skillnad – Note 9 och 3XL har båda 2K-displays, medan XR ligger på 720p. 

iPhone XR har dock andra fördelar gentemot konkurrenterna. Hit hör till exempel True Tone (och Liquid Retina, vilket innebär att skärmen är rundad i kanterna. Android-modellerna ser lite kantiga ut, vilket givetvis påverkar helhetsupplevelsen i hög grad. En annan fördel generellt är att iPhones har bättre ljusstyrka – och det kommer även MacWorld fram till i testet. 

Designen

När iPhone XR lanserades stod det klart att den kunde väljas i en rad olika färger. En del uppskattar detta – medan andra tycker att de färgval som finns är lite skrikiga. Snarare än knallgul, stark röd och ljusblå, hade man kanske kunnat haft mörkbrunt, vinrött och lite mer diskreta färger. Det här är dock givetvis en smaksak, men en del skulle kanske hålla med om att en del färgval hos Android-modellerna är lite snyggare. Hit hör till exempel OnePlus 6T i färgen Thunder Purple, en mörk och kraftig lila nyans som många iPhone-användare säkert hade önskat för XR. 

Något som kanske gör att designen i XR känns som ett steg tillbaka, är kanterna vid skärmen. De är lite tjockare än vad de var förut – och att displayen nästan gick från kant till kant på till exempel iPhone X, var något som åtminstone undertecknad anser vara snyggare. Som MacWorld skriver tycks man ha prioriterat symmetri istället, att det ska vara jämnt både på kort- och på långsidor. 

Batteri

På pappret har inte XR särskilt mycket att skryta med vad gäller batteriet. När man tittar på mAh har den lägst av de modeller som jämförs i MacWorlds test. I praktiken är det dock en annan femma. Apple har hittat sätt att få iPhones att klämma ur så mycket prestanda som möjligt från det lilla batteriet. När skribenten testar att slå på en två timmar lång Netflix-film, placerar sig XR på en andraplats efter OnePlus 6T. XR hade 79 procent kvar, medan 6T hade 83 procent efter filmens slut. 

Det här var dock utan automatisk justering av ljudstyrkan. När skärmen är påslagen ”som vanligt” (det vill säga med True Tone och/eller en ljusstyrka som anpassar sig efter omgivningen), vinner XR stort mot Android-modellerna – med ett betydligt mindre batteri. Och det är just på det här sättet som flesta av oss använder telefonerna i vardagen. 

Laddning

I den här kategorin är XR en klar förlorare. Skribenten testade att ladda samtliga telefoner från 0 % i en timme, och tittade sedan på hur mycket batteriet hade laddat. OnePlus 6T hade nått upp till 91 % och var bäst i testet. XR? 37 procent. 

Det här beror på att den adapter som följer med vid köp inte är särskilt kraftfull. Det går att ladda snabbare, men då behöver man köpa en annan kabel från Apple eller tredjepart. Även om man gör det, lär det dock inte gå lika fort som med 6T. 

Prestanda

Efter att ha testat laddningen går MacWorld in på prestandan. På den här fronten är iPhone unik i testet, då det är den enda telefonen som inte körs på Snapdragon 845, som Android-telefonerna gör. Som bekant kanske, är det Apples nya A12-chip som driver XR. När de gör diverse benchmark-tester, uppvisar iPhone överlägsna resultat. 

Precis som de skriver kan hängivna Android-användare påpeka att deras telefoner har mer RAM än XR. Förvisso är det sant, men med A12-chipet lyckas Apple att få ut en hel del på den fronten. När det gäller prestandan bedömer MacWorld att XR är en klar vinnare. 

Högtalare och ljud

När det gäller ljudet bedömer MacWorld att Pixel 3 XL är den bäst presterande av modellerna i testet. Skribenten anser att XR har en bra bas – men att Pixel ändå vinner testet tack vare kraftiga högtalare där fram. 

Operativsystem

iOS är något som de flesta uppskattar mest med iPhone. Det spelar ingen roll hur väl designad en telefon är, hur bra högtalare den har och hur bra kamera den har – om inte mjukvaran stämmer och är användarvänlig. Det är just det som många anser att Apple har lyckats med, att göra iOS användarvänligt. Det är enkelt, det går snabbt, det är intuitivt. Dessutom är det säkert, och användaren kan vänta sig regelbundna uppdateringar under många, många år. iOS 12 går till exempel att installera på 5s och iPad air, som båda släpptes under år 2013. 

På senare år kan man dock konstatera att Android har blivit lite bättre. Enligt skribenten har åtminstone Pixel 3 gjort stora framsteg, och menar att dess version av Android är det närmaste man kan komma iOS. 

Utrymme

Efter att ha testat operativsystemet går MacWorld på utrymmet. De konstaterar att det inte är något större problem bland nya smartphones idag. Åtminstone kan man räkna med 64 GB hos iPhone XR och 3XL och det dubbla hos OnePlus 6T samt Galaxy Note 9. Den sistnämnda har dock en klar fördel – här kan du stoppa in ett SD kort och fördubbla utrymmet. Galaxy Note 9 är också ganska billigt per GB, 7,81 USD enligt MacWorld, vilket kan jämföras med XR:s 11.7. Billigast är dock OnePlus 6T, som får ett pris på 4,28 USD per GB. 

Slutsatsen av MacWorld är att XR vinner, vilket för oss låter rimligt. Undertecknad anser att operativsystemet i iOS spelar en större roll än vad skribenten lyfte fram. Vidare bör man ta hänsyn till hela det ekosystem som är Apple och deras produkter. Hit hör till exempel AirPods, iCloud, Apple TV, HomePod, iPad, Mac, och annan mjuk- samt hårdvara.