iPhone OS 4 får multitasking och 100 nya funktioner

iPhone OS 4 kommer till sommaren med 100 nya funktioner. Bland annat stöd för multitasking, Folders och Home Screen-bakgrundsbilder.

Nu är det klart att iPhone OS får det efterlängtade multitasking, dvs att du kan köra applikationer i bakgrunden. Genom att dubbelklicka på Home-knappen skjuts fönstret upp och en docka med fyra ikoner visas längst ned på skärmen.

Den största frågan till multitasking är hur prestandan och batteritiden påverkas i telefonen. Steve Jobs säger att de har löst det, men det tog längre tid än vad de trott. Dock kommer inte Multitasking till iPhone 3G och iPod Touch andra generationen. Något som är ganska självklart då prestandan och battertiden förmodligen påverkas allt för mycket.

I och med att iPhone OS får stöd för multitasking kommer många nya funktioner även till tredjepartsprogram. Bland annat kommer Skype fungera mer som en telefon. Applikationen kan köras i bakgrunden och du kan ta emot samtal om du t.ex. kör Mail eller Safari.

I övrigt finns det väldigt många nya funktioner i version 4.0. Vi kommer att kunna lägga applikationer i mappar och kategorisera på ”Home Screen” och det ser ut att vara jättesmidigt. Mail kommer även få fler funktioner, bland annat kommer alla e-postkonton samlas i en inkorg och e-post kan läsas i form av trådar. iBooks som lanserades samtidigt som iPad kommer nu även till iPhone. Apple har också satsat på företagare, bättre datasäkerhet, stöd för flera Exchange-konton, stöd för Exchange Server 2010, m.m.

Några andra funktioner av de 100 nya är; 5x digital zoom, egna bakgrundsbilder i Home Screen, stöd för Bluetooth Keyboard, ljuduppspelningen i bakgrunden, VoIP, Task finishing, Calendar Access, Video playback & Capture, m.m.

Game Center

Apple lanserar också en ny oväntad tjänst, Game Center, som är ett socialt spelnätverk där man kan spela mot vänner, Matchmaking, Leaderboards och Achievements. Detta tror jag kan bli något riktigt bra. Apple har just nu väldigt många roliga och bra spel, men med Leaderboards och Achievements blir det ännu roligare med alla dessa appar.

För utvecklaren kommer något som heter iAd. Det kommer vara möjligt att lägga in reklam i deras applikationer, så de tjänar pengar även om appen är gratis. 60% av intäkterna går till utvecklaren. Det kanske får fler utvecklare till plattformen, men för användare är detta förmodligen ett minus.

iPhone OS 4 kommer att fungera på iPhone 3G och 3GS och iPod Touch andra- och tredjegeneration, men vi får ingen Multitask till 3G och iPod Touch 2:a generationen.

Om man vill testa eller börja utveckla appar för iPhone OS 4 kan man ladda ned det redan idag.

Övriga siffror från eventet:

  • Sålda iBooks: 600 000
  • Applikationer i App Store: 185 000
  • Nedladdade applikationer: 4 miljarder
  • Sålda iPhone-enheter: 50 miljoner

Läs mer om iPhone OS 4 här.

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.