iPhoneGuiden.se

Vi är inne i en riktig blomstertid när det gäller jailbreak, pwnage och haktivering i iPhonevärlden! För var dag som går blir platformen bara bättre och bättre, för att inte tala om GeoHot:s release av Blackra1n och Dev teams release av Pwnage Tool 3.1.4. De löser av varandra precis i den utstreckning varje iPhoneägare kan önska sig och det är bara tacka och bocka.

Ett faktum som dock gör sig allt tydligare och som vi tyvärr inte kan påverka är att tiden går och går, och då menar jag givetvis i iPhonevärlden. Det är nu över två år sen Apple släppte sin iPhone och vi har varvats med budskap om att ”uppdatera inte din iPhone, den kommer bli permanent låst” och ”En gång jailbreakad, alltid jailbreakad”. Det går inte att sätta fingret på varken det ena eller andra citatet huruvida de stämmer överens med verkligheten, vi kommer nu in i ett skede som jag och många andra fruktar.

Till och börja med går det att säga följande, för dem med uppdaterat baseband i 3.1. är telefonen ”permanent” låst framöver, det finns inget förutom en förflyttning av telefonens IMEI-nummer som kan låsa upp iPhone i dagsläget. Det här läget har vi dock varit vid många gånger, senast var iPhone OS 2.2.1 där yellowsn0w slutade att fungera, med andra ord är det inte operatörslåset som är det stora problemet. Det stora problemet blir istället Apple:s framfart i säkerheten av deras egna OS, för en gångs skull. Det som ni snart kommer få reda på, är ett tydligt tecken på att Apple har plockat fram det tunga artilleriet mot jailbreak.

Apple har lyckats täta ett välkänt hack som går under namnet 24kPwn. Om en utförlig förklaring av 24kPwn skulle ges tror jag bara att smärre förvirringar skulle skapas. Det som dock går att säga är att 24kPwn var den första mjukvarukomponenten som tillät en genväg förbi en av de enorma mängder signeringar som sker i telefonen, det vill säga upptäckten av 24kPwn var det första steget till jailbreak som dessutom har levt kvar sedan 2007.

I och med att Apple har åtgärdat detta, som träder i kraft med leveransen av iPhone 3GS med senaste OS, finns det inga kända säkerhetsluckor som kan jailbreaka iPhone. Det här innebär att vi nu är tillbaka till ruta ett år 2007! För att se positivt på detta tog det två månader för GeoHot att knäcka iPhone när den var helt ny, med andra ord får vi hoppas att han eller någon annan gör det igen. Det extremt stora problemet dock är att vi sedan upptäckten av alla buggar hela tiden har hittat nya eftersom iPhone har några år på nacken, detta medför att de flesta fel redan har nyttjats och på så sätts täppts igen av Apple.

Men men, hur det än går behöver vi som är ägare av iPhone idag inte oroa oss. Problemet är störst för dem som kommer att köpa iPhone. Var ständigt försiktiga vid kommande uppdateringar!

iphone_locked_zdnet_image