iPhone 1 jämfört med iPhone X – vad har hänt?

För ungefär elva och ett halvt år sedan höll Steve Jobs ett av de mest uppmärksammade föredragen någonsin. Man hade tidigare revolutionerat persondatorn med Mac och musikspelaren med iPod. När Jobs presenterade iPhone hade man förändrat en tredje produktkategori i grunden – mobiltelefonen.

”This is a day I’ve been looking forward to for two and a half years.”

Med ovanstående ord inledde Jobs sin berömda keynote den 9:e januari 2007. I just två och ett halvt år hade Apple arbetat med det som kallades för Purple Experience Project.

Han fortsätter med att berätta om hur Macintosh förändrade datorindustrin i mitten på 80-talet, och om hur iPod förändrade musikindustrin i början av 2000-talet. Inför en eggad publik kungör han sedan att han nu ska presentera tre produkter av samma kaliber.

”The first one… is a widescreen iPod with touch controls”.

Delar av publiken jublar.

”The second one is a revolutionary mobile phone”.

Betydligt fler jublar nu högt i salen.

”And the third… is a breakthrough internet communications device”.

Publiken är lite mindre verbala vid det här laget. Relativt lugna applåder går dock snart över till jubel när Jobs avslöjar att det här handlar om en enhet – inte tre.

Att det var just en liten mobiltelefon han skulle presentera den här dagen var inte på något sätt klart från början. Tidigt i projektet ska den mer ha liknat en iPad. Säkerligen kunde han inte heller ha räknat med att det som började som ett mindre sidoprojekt skulle komma att ha sålts i över en miljard exemplar 10 år senare.

iPhone var minst sagt revolutionerande när den kom. Fysiska tangentbord av plast, som återfanns hos till exempel BlackBerry och Nokia, sågades. Istället skulle utvecklare kunna lägga in egna knappar och på så vis göra programmen mer fulländande och enklare att använda.

Funktioner som multi-touch och s.k inertial scrolling presenterades, som så småningom skulle komma att bli standard på alla mobiltelefoner. Efter den här dagen började klumpiga Blackberries och Nokias med små skärmar sakta att fasas ut. Det dröjde inte länge förrän alla ville ha en iPhone.

Skillnaderna

Sedan dess har en hel del hänt. Snabbspolar vi 11 år framåt har Apples senaste flaggskepp, iPhone X, hunnit lanseras. I princip samtliga aspekter av telefonen har utvecklats. Vi börjar med kameran:

Kamera

Kameran på den första iPhonen var mycket enkel. Att zooma genom att nypa, spela in video eller fotografera med blixt var det inte tal om. Det som fanns var en slutarknapp – och inte så mycket mer än så. Det här kan jämföras med iPhone X som kan filma i slow motion, skapa time lapses och ta bilder i porträttläge.

Detta för att inte tala om rena megapixlar. iPhone 1 hade 2 MP, vilket kan jämföras med de 12 MP som iPhone X har.

Storlek

iPhones har varierat ganska kraftigt i storlek sedan 2007. Klart är i alla fall den första iPhonen var relativt liten (men tjock) jämfört med senare modeller. iPhone 1 var 11,6 mm djup, vilket kan jämföras med iPhone X, som mäter 7,7 mm. Kortsidorna var 61 mm och långsidorna 115 mm på iPhone 1. På iPhone X är motsvarande siffror 70,9 mm och 143,6 mm. Även om måtten varierar, är det tydligt att man har arbetat sig bort från ett stort djup över tid.

Display

När iPhone 1 släpptes stoltserade man med en skärm som hade 480-by-320-pixel resolution at 160 dpi. Det här är knappast en upplösning som Apple skulle skryta om idag. Dagens iPhone X stoltserar istället med en upplösning på 2436-by-1125-pixel resolution at 458 ppi. Därtill finns funktioner som Super Retina HD display, HDR display, True Tone display och fler.

iOS

År 2007 hette operativsystemet inte ens iOS. Faktum är att man inte hade gett det något officiellt namn. Istället kungjorde man bara att telefonen kommer att köra på en version av macOS, det operativsystem som körs på Macs.

De flesta av apparna som fanns förinstallerade då finns kvar än idag. Sedan dess har det dock tillkommit en rad olika appar. Något som inte längre finns vid köp är YouTube och Google Maps, Att man tog bort YouTube skedde på förfrågan av Google och hade, i motsats till vad många tror, inget att göra med skapandet av Apple Maps. En annan skillnad syns i det nedre högra hörnet på bilden; iPod-appen.

En annan markant skillnad är att den första iPhonen inte hade några appar från tredje part.

Pris

Smartphones har blivit dyrare – och det gäller inte bara Apple. Dock är det kanske extra tydligt med iPhone X, som är den dyraste modellen någonsin att komma från dem. Den billiga versionen av iPhone 1 kostade 499 USD när den lanserades, medan iPhone X startade på rekordhöga 999 USD.

Tittar man istället på de dyrare versionerna av telefonerna (mer minne), så blir skillnaderna ännu större. Den dyraste iPhone 1 (8 GB) gick för 599 USD vid lansering, medan iPhone X (256 GB) gick för 1 149 USD.

Minne

Allt eftersom nya, spännande (men tunga) appar lanseras, kameran förbättras och användare vill ha större filer på sina telefoner i allmänhet, ställs också mer krav på ett gott lagringsutrymme. Här är människor ganska olika – vissa klarar sig på ett ganska lågt antal GB, medan lagringsutrymmet för andra aldrig riktigt räcker till.

Den första iPhonen kom med 4 GB lagringsutrymme som standard, men kunde köpas med 8 GB. iPhone X kommer med 64 GB som lägst, men kan köpas med 256 GB. En enorm skillnad, men det bör också tas i beaktning att det inte fanns några tredjepartsappar år 2007. För många var det säkerligen enbart musik och bilder som upptog den största delen av lagringsutrymmet.

Paketeringen
Oavsett om du köper en Apple Watch, en Mac, en iPhone eller annan valfri produkt från Apple, kommer den att vara riktigt snyggt paketerad. Att öppna originalförpackningen för första gången är en härlig känsla. Riktigt lika snyggt var det kanske inte för 10 år sedan. Hela lådorna var lite större och klumpigare, och innehållet var inte lika välorganiserat som det är idag.

Hållbarhet

Idag är hållbarheten känd som iPhonens akilleshäl. Så var dock inte fallet när den första modellen lanserades. Den var tjockare, mer robust och klarade troligtvis betydligt högre fall ned på stengolv eller asfalt än vad en iPhone X gör idag. Värt att nämna är dock att Apple har förbättrat hållbarheten återigen på senare år – tester har visat att X inte är lika ömtålig som 8:an.

Hur ser det ut om ytterligare 11 år?

Så ungefär 11 år har gått sedan Apple lanserade sin första iPhone. Hur det ser ut om ytterligare 11 år går givetvis bara att spekulera i. Det finns en hel del teorier som florerar – vilka som är trovärdiga, och vilka som kanske inte är särskilt sannolika, får du bedöma själv.

App Store är borta eller av låg betydelse

Det här kan vara svårt att föreställa sig med tanke på de miljontals appar som finns i App Store. Att appar som fenomen kommer att vara dött inom en ganska snar framtid är dock ingen ny teori. Många tror att dessa helt enkelt kommer ta plats i webbläsaren, allteftersom dessa blir mer och mer mobilvänliga. Lägg därmed till att Apple tar en ganska stor del av kakan när en transaktion görs (30 %), vilket kan göra utvecklare mer benägna att undvika marknadsplatsen framöver. Inte minst om ett annat alternativ kommer.

Siri – på steroider

Många tror att telefonen kommer stanna i fickan betydligt oftare framöver. Om 11 år kan Siri ha utvecklats till den grad att vi kan prata med vår iPhone genom ett headset, eller kanske en mikrofon på armen, och därifrån göra mycket mer än vad vi kan idag. Kanske går vi också runt med VR-glasögon som visar information vi ber om.

Siri kommer ha lättare att förstå vad vi säger och dessutom lära känna oss på ett annat sätt. En del spekulerar också i att det här kommer leda till att ett starkt känslomässigt band till ens iPhone kommer vara mer regel än undantag. På gott och ont.

Allt är trådlöst

Att Apple tror att det trådlösa är framtiden visade man redan med iPhone 7, när hörlursporten togs bort. Faktum är att man också har diskuterat att även ta bort laddporten. Att man inte tagit bort den än ska främst ha berott på att trådlös laddning inte gått lika snabbt som laddning med kabel. Nu när Apple lanserar AirPower kan det här kanske vara på väg att ändras – inom en snar framtid.

Hur tror du att iPhone kommer se ut 2029?

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: