iOS 11.4 är här

Har du redan uppgraderat? För två dagar sedan lanserade Apple officiellt nya iOS 11.4. Förändringarna är många, men det som får mest uppmärksamhet är givetvis AirPlay 2. Det, och att meddelanden nu finns i iCloud, är de uppdateringens stora nyheter.

Både AirPlay 2 och iMessage i iCloud har länge varit eftertraktade av iPhone-användare världen över. Faktum är att AirPlay 2 redan utlovades till iOS 11 som lanserades i september 2017, men där gick fansen bet. Istället visade det sig i betaversionen av iOS 11.3 (som lanserades i slutet på mars), men togs plötsligt bort innan alfaversionen lanserades. Nu är AirPlay 2 dock här.

Vad gäller meddelanden i iCloud annonserade man detta redan i juni förra året. Även det här skulle komma till iOS 11, men visade sig bara i betaversionen av 11.3 innan det slutligen togs bort före lanseringen av alfaversionen.

AirPlay 2

Den stora nyheten med AirPlay 2 är att det blir helt enkelt att få ljudet att få följa med dig i hemmet. Du kan till exempel spela upp musik i vardagsrummet, för att sedan gå till sovrummet och helt enkelt använda Kontrollcenter för att byta högtalare. Du kan också välja att spela upp samma ljud på flera olika högtalare i hemmet.

Än så länge är AirPlay 2 ganska begränsat, i anseendet att det inte är kompatibelt med särskilt många högtalare. Initialt är det HomePod, Apple TV4 samt Apple TV 4K man är begränsad till. Det lär dock inte dröja länge förrän många tredjepartstillverkare lägger till stöd för detta.

Meddelanden i iCloud

Något som en del användare har saknat är att SMS inte sparats i iCloud. När en ny iPhone ställdes in gick inte dessa att få med sig på ett enkelt sätt, till mångas förtret. Det var och är dock fullt möjligt att ta en backup för att behålla alla meddelanden, men den här uppdateringen gör det betydligt mer simpelt.

En annan fördel är att borttagna meddelanden tidigare bara togs bort på en enhet. I och med uppdateringen kommer meddelandet i fråga istället att tas bort från samtliga enheter som är kopplade till molnet.

För att synkronisera dina meddelanden går du bara in på Inställningar > [Ditt namn] > iCloud och aktiverar reglaget vid ”Meddelanden”.

iCloud-Meddelanden-min

iOS 11.4 – Sammanfattat

  • Airplay 2. AirPlay 2 med stöd för att spela upp ljud från flera högtalare samtidigt och enkelt växla mellan dem. Även stöd för HomePod stereo.
  • HomePod-parning. Med iOS 11.4 är det möjligt att ställa in stereoljud med HomePod med hjälp av iPhone eller iPad. Högtalarna känner av sin placering i rummet och balanserar ljudet därefter.
  • Meddelanden i iClod. Meddelanden, bilder och andra bifogade filer kan nu enkelt sparas på iCloud. Samtliga meddelanden finns kvar när du loggar in med ditt iCloud-konto på en ny enhet. När ett meddelande tas bort, tas det bort från alla knutna enheter och inte bara på enheten i fråga. All data är fortsatt krypterad.
  • Övrigt. En rad buggar och mindre problem har adresserats i och med uppdateringen. Till exempel kunde en viss följd av tecken göra att appen Meddelanden kraschade. Även en bugg som kunde förhindra inloggning på bland annat Google Drive och Gmail i Safari har åtgärdats. Ett annat exempel är en bugg som gjorde att SMS i Meddelanden hamnade i fel ordning (inte placerat enligt datum, alltså).

Värt att tillägga är att Apple redan har släppt en betaversion av iOS 11.4.1. Det här skedde igår (31:a maj) och är endast tillgängligt för registrerade utvecklare. Sannolikt är syftet att upptäcka buggar och problem som orsakats av iOS 11.4.

Har du uppgraderat?

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: