I fokus: iPhone X

När Apples VD Tim Cook introducerade iPhone X påstod han att den skulle sätta tonen för nästkommande decenniums smartphones. Om den faktiskt är så stark råder det delade meningar om. En del skulle hävda att det inte skiljer sig särskilt mycket mellan till exempel iPhone X och Samsung Galaxy S9 Plus. Samtidigt menar många att det iPhone X helt enkelt är bäst. 

Skillnader mot tidigare modeller:

  • Skärmen. iPhone X som telefon är marginellt större än iPhone 8, men har en skärm som går från kant till kant. Skillnaderna i skärmstorlek mellan de två telefonerna är således ganska stora.
  • Face ID. Face ID, ansiktsigenkänning för upplåsning, är en av de mer uppmärksammade funktionerna som kom att lanseras med X.
  • Kameran – I och med iPhone X gjorde man flertalet förbättringar av kameran. Läs mer om dessa längre ned i texten.

Skärmen

Den mest uppenbara förändringen av iPhone X är skärmen. Att den går kant till kant gör den till den största skärmen någonsin på en smartphone från Apple. Med den stora skärmen är Super Retina HD Display integrerat, som gör X oerhört intressant att interagera med. Detta oavsett om det handlar att ta bilder, titta på dem, streama film eller spela spel.

Upplösningen på tidigare modeller har, sedan iPhone 6, legat på 1334/750 pixlar. Därifrån och fram till 8:an har det varit relativt blyga förbättringar som genomförts på displayen. Motsvarande siffror för iPhone X är 2436/1125 pixlar – vilket är ett betydligt högre värde.

Att skärmen varit föremål för stora satsningar råder det knappast några tvivel om. Hur länge trenden med stora skärmar i smartphone-världen håller i sig återstår att se.

Kamera

Kameran i iPhone X har fått mänger av lovord, och det är få konkurrenter som kan leva upp till den standard som frontkameran har. Även ”selfiekameran” har förbättrats kraftigt, bland annat med fler megapixlar och givetvis TrueDepth (som möjliggör Face ID).

Frontkameran är dubbel 12 MP och har såväl tele- som vidvinkelobjektiv. Recensenter har även rosat X för att bilderna fortfarande ser bra ut vid inzoomning. Uppskattade funktioner är bland annat bildserieläget, brusreduceringen och porträttläget.

Allt som allt är bilderna av en sådan kvalitet att det är svårt att urskilja dem från bilder tagna med några av de riktigt bra kamerorna på marknaden. Åtminstone för en lekman.

Face ID

Med implementeringen av Face ID tog man samtidigt bort hemknappen, som var försedd med sensorer för Touch ID. Med ansiktsigenkänning behöver du inte ens trycka på en knapp – istället kan kamerans sju sensorer snabbt scanna av och känna igen ditt ansikte. Enligt Apple själva är risken för att någon obehörig ska kunna låsa upp telefonen, med ett annat ansikte, en på miljonen.

Givetvis fungerar det inte heller med fotografier av ägarens ansikte för att låsa upp telefonen. Inte heller fungerar det när man sover. Det som gäller är att man måste titta in i kameran. Fäster man blicken någon annanstans kommer ansiktsigenkänningen inte att fungera.

En del har funderat över ifall det kan uppstå problem om man skaffar skägg, glasögon eller helt enkelt blir rynkig. Det kan då nämnas att TrueDepth-kameran projicerar och analyserar över 30 000 osynliga punkter. Således byggs en mycket detaljerad digital modell av ansiktet, som endast påverkas marginellt av skägg eller accessoarer.

 

Röster om iPhone X

När iPhone X lanserades lät inte lovorden vänta på sig. Recensenter på välkända hemsidor världen över berömde Apple bland annat för den stora skärmen och för Face ID. Något som många var besvikna över var dock priset – när den lanserades var den Apples dyraste telefon någonsin, och är det än i skrivande stund.

MacWorld

MacWorld talade bland annat om framtidens iPhone och välkomnade framförallt den stora skärmen. Att hemknappen togs bort var inget som de reagerade negativt på – snarare tvärtom. De talar också om den – i sammanhanget – ganska ovidkommande detaljen om de rundande kanterna. När recensenten går tillbaka till en äldre iPhone upplevs de hårda kanterna som väldigt omoderna.

TechRadar

TechRadar menade att iPhone X var en stor chansning av Apple – en chansning som lönade sig. De framhåller borttagandet av hemknappen som särskilt riskabelt, och menar att andra förändringar i designen också är det. Domen är dock tydlig; enligt TechRadar är iPhone X den bästa iPhone som någonsin gjorts.

Digital Trends

Digital Trends sätter, som nästan alla andra, priset som en post på minussidan. Samtidigt skrev de bland annat att The iPhone X is the iPhone to buy och att den är mer än värd det höga priset.

Kortfakta

– 5.8″ display (2436 x 1125 pixlar, 458ppi)
– Vatten- och dammtålig (IP67)
– Ansiktsigenkänning
– Trådlös laddning
– SIM: Nanon-SIM
– Storlek 143,6 x 70,9 x 7,7 mm
– Vikt 174 g

BUTIKER & PRIS

Utan abonnemang:

Se aktuellt pris hos Ginza

Med abonnemang:

Se aktuellt pris hos Hallon

Se aktuellt pris hos Halebop

Se aktuellt pris  hos Comviq

Se aktuellt pris hos Telenor

Köpa begagnad hos Billigteknik (finns ej för tillfället)

 

 

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: