I fokus: iPhone 8

När iPhone 8 släpptes rönte den faktiskt inte särskilt stor uppmärksamhet. Till det finns det en anledning; iPhone X. Det är tydligt att det är X som är bäst, och det faktum att den lanserades relativt snabbt efter 8:an, kan säkerligen ha bidragit till iPhone 8 blev något av en doldis. Doldis i relativa termer, såklart.

I USA lanserades iPhone 8 i september och iPhone X i början av november. Det är således inget märkvärdigt att kunder som ändå ska uppgradera kan tänka sig att vänta en månad till – för att verkligen få det bästa. Men vad är det egentligen som skiljer åttan från X rent tekniskt? Och hur står den sig jämfört med iPhone 7?

Skärmen

Mellan iPhone 7 och iPhone 8 märks inga enorma skillnader i skärmen. Båda har en Retina HD-skärm på 4,7 tum. Vidare har de båda en upplösning på 1334 x 650 pixlar med 326 ppi och ett kontrastförhållande på 1400:1. Den största skillnaden är True Tone, som lanserades med 8:an. True Tone innebär att skärmens nyanser och toner anpassar sig efter ljuset i rummet du befinner dig i.

Med iPhone X märktes rejäla förbättringar. X försåg man med en Super Retina HD-skärm på 5,8 tum. Dessutom övergav man LCD för OLED-tekniken. Upplösningen är på 2436 x 1125 och 458 ppi – värden som är högre än både 7:an och 8:an. Den största förändringen, som inte riktigt har med upplösning, ljusstyrka eller ppi att göra, är att skärmen går från kant till kant.

Storlek

När 8:an kom var den till utseendet väldigt lik 7:an. Det här gäller inte bara skärmen, utan även storleken och formen överlag. iPhone 7 har en höjd på 138,3 mm och en bredd på 67,1 mm, medan motsvarande siffror för 8:an är 138,4 mm och 67,3 mm. Marginella skillnader alltså. Desto mindre är den jämfört med iPhone X, som är 143,6 mm hög och 70,9 mm bred.

 

Chip

Apple är kända för att göra användarvänliga produkter som ser riktigt bra ut, men får kanske lite för sällan cred för vad som finns på insidan av maskinerna. När iPhone 8 släpptes var det den första telefonen att få deras egendesignade chip A11 Bionic, samma som finns i iPhone X. Det här är den första sexkärniga processorn att komma från Apple. Föregångaren A10, som finns i iPhone 7, är fyrkärnig. Apple påbörjade utvecklingen av A11 redan 2014, och idag är det ett chip som, ur en rad olika hänseenden, utklassar konkurrenterna på marknaden.

Kamera

Precis som med storleken och skärmen behöver man titta ganska noga för att skillnader mellan iPhone och dess föregångare. Båda har gott färgomfång, enkel optiskbildstabilisering och upp till 5 x digital zoom på en 12 MP-kamera. Den stora skillnaden mellan frontkamerorna (inte selfie-kamerorna, alltså) är att 8:an har Slow Sync.

 

Med det sagt är det en ganska väsentlig skillnad. Bilderna blir betydligt bättre när du använder blixt och Slow Sync. Se här:

 


Innan Slow Sync introducerades var det riktigt svårt att få en någorlunda balans i ljuset med blixt. Nu går det i princip per automatik.

 

Även om Slow Sync var en välkommen förbättring, har 8:an svårt att mäta sig med X. iPhone X har en dubbel 12 MP-kamera med både tele- och vidvinkelobjektiv. Den har också dubbel optisk bildstabilisering, optisk zoom och upp till 10 x digital zoom. Vidare finns funktionen porträttläge, som gör det enkelt att ta riktigt fina porträtt utan att vara en fotograf.

Selfiekameran

Vad gäller selfiekameran finns inga noterbara skillnader mellan iPhone 8 och iPhone 7. Som innan kan man ta foton med 7 MP och filma i 1080p HD. Däremot märks skillnader gentemot iPhone X, som har porträttläge och Animojis. Animojis kan beskrivas som en levande emoji som imiterar dina ansiktsrörelser.

 

 

Video

När det gäller videoinspelning står sig 8:an ganska bra i en jämförelse mot X. Den enda skillnaden värd att notera är att iPhone X har optisk zoom och upp till 6x digital zoom, att jämföra med 3x digital zoom, som iPhone 8 är försedd med. En tydlig förbättring jämfört med iPhone 7 är möjligheten att kunna filma i 4k i 24, 30 eller 60 bilder i sekunden. Tidigare kunde man enbart göra detta i 30 bilder i sekunden.

 

Batteri

När iPhone 8 lanserades introducerade man trådlös laddning, inbyggt i telefonen. Tidigare hade det varit möjligt, men man hade då fått köpa ett speciellt skal för att kunna göra det. Den trådlösa laddningen möjliggörs av en baksida av glas som är kompatibel med Qi-certifierade laddare.

 

Vad gäller batteritid är det ungefär detsamma som iPhone 7. Såhär ser siffrorna ut:

 

 • Samtalstid: Upp till 14 timmar.
 • Trådlös ljuduppspelning: Upp till 40 timmar
 • Trådlös videouppspelning: Upp till 13 timmar
 • Surftid: Upp till 12 timmar.

En annan skillnad och nyhet man lanserade är snabbladdning. iPhone 8, 8 Plus och X kan laddas riktigt snabbt; upp till 50 % på en halvtimme. Det som krävs är en USB-C till lightning-kabel.

 

Autentisering

Precis som iPhone 7 har 8:an andra generationens Touch ID som är inbyggd i hemknappen. iPhone X har, som säkerligen bekant är, Face ID, alltså ansiktsigenkänning.

 

Anledningar till att välja iPhone 8 framför iPhone X

iPhone X är helt klart den mest exklusiva modellen som Apple erbjuder idag. Men det här är också något som givetvis märks av på prisnivåerna. iPhone 8 kan i skrivande stund köpas för 7 995 kronor från Apples hemsida, medan iPhone X går loss på hela 11 495 kronor – den dyraste iPhonen någonsin.

Om man vill lägga ned de extra tusenlapparna är givetvis upp till var och en – men det finns en del saker som talar för att iPhone 8 verkligen inte är ett dåligt val. Till exempel:

 • Det är samma chip. Som nämnt lite högre upp i texten har 8:an och X ungefär samma kraft. Båda har Apples egna A11 Bionic och rörelseprocessorn M11. Vad gäller detta kommer inga större skillnader i användarupplevelsen märkas. Skillnaden är främst hur kraften används i de olika telefonerna – det tydligaste exemplet är kanske Face ID.
 • Touch ID är väl beprövat. Det är inte särskilt märkvärdigt att man är lite ängslig gällande säkerheten på ens telefon. Många har i princip hela sina liv där, såväl lösenord som kontonummer samt privata meddelanden och bilder. Saker man inte vill att någon annan ska komma åt, alltså.När Touch ID lanserades på iPhone 5S var det många som var oroliga. Konspirationsteorier flödade om hur regeringar skulle få tag på fingeravtrycken och använda dessa i illvilliga syften. Samma teorier florerar nu om Face ID. Oavsett hur konspiratorisk man är, kan de flesta skriva under på att Touch ID är väl beprövat vid det här laget. Face ID är det inte. Något annat som är bra att känna till är att Face ID helt enkelt inte är lika snabbt som Touch ID.
 • Du missar inte möjligheten med snabbladdning och trådlös laddning. I och med att iPhone 8 har hamnat lite i skymundan i skuggan av iPhone X, är det lätt att tro att vissa funktioner endast finns på den sistnämnda. Så är dock inte fallet, i regel. Givetvis finns det saker som utmärker iPhone X från iPhone 8, men snabbladdning och trådlös laddning är inte en av dem.Betänk också att du kommer att behöva köpa speciella kablar och laddstationer för att åtnjuta funktionerna, vilket blir ytterligare ett antal hundralappar. Med tanke på hur mycket iPhone X redan kostar är det här något att väga in.
 • Animojis den väsentliga skillnaden mellan selfiekamerorna. Såvida du inte tycker att funktionen med AniMojis verkar väldigt användbar eller rolig (vilket många med rätta gör, givetvis), kommer du inte att märka några större skillnader på selfiekameran. Visserligen finns det Porträttläge på iPhone X – men är det värt de extra tusenlapparna?
 • Medan iPhone 7 kan köpas med 32 eller 128 GB, kan både iPhone 8 och X köpas med 64 eller 256 GB. Inga skillnader i lagringsutrymme, alltså.
 • Dina tillbehör kommer fortfarande att passa om du uppgraderar från iPhone 7 till 8. Vi är relativt många som lägger ner åtskilliga kronor på tillbehör till våra iPhones. Den goda nyheten med att gå över från 7 till 8 – snarare än från 7 till X – är att dina fodral fortfarande kommer att passa. Skillnaden i storlek är så liten att du inte behöver köpa nya tillbehör. Det här bör också tas i beaktning när det ekonomiska vägs in i beslutet.
 • Det här är den viktigaste faktorn för många. iPhone X är väldigt dyr – faktiskt den dyraste som Apple hittills har släppt. När du dessutom behöver köpa nytt skal och tillbehör för snabbladdning och trådlös laddning (om du så önskar) kommer kostnaderna att sticka iväg ännu lite till.Med det sagt är det riktigt bra andrahandsvärde på iPhone X. I skrivande stund kan X med 256 GB köpas på Blocket för omkring 10 000 kronor. Nytt kostar detta 13 195 kronor, vilket ger ett andrahandsvärde på omkring 75 %, alltså. En del lägger dessutom upp annonser för högre priser än 10 000 kronor.

Med allt detta sagt är iPhone X en fantastisk smartphone enligt väldigt många. Upplevelsen med den stora skärmen i kombination med goda kamerafunktioner och stark prestanda gör det till en smartphone som kanske är den bästa som går att få tag på idag. I och med den höga prislappen är det dock givetvis inte ett naturligt val.

I Sverige är vi dock mindre priskänsliga jämfört med hur det ser ut i många andra länder. Globalt sett dominerar Android – men i Sverige är det fler som har iPhone än Android. Åtminstone såg det ut så år 2016:

Mer information hittas här.

Anledningen tros vara att det är mycket vanligt att vi köper våra telefoner på avbetalning direkt från operatören, vilket döljer totalpriset, eller åtminstone skjuter upp den stora kostnaden som till exempel en iPhone X innebär. Tittar man på Danmark, där telefoner i högre grad köps kontant, är det betydligt fler som har billiga telefoner.

För många är det helt klart priset som avgör. Om iPhone X bara var lite billigare, hade säkerligen många fler valt den.

Men, iPhone 8 är fortfarande ett riktigt bra val.

iPhone 8 64GBUtan abonnemangMed abonnemangTill butik
7995:-Fr 310:-/mån Besök Hallon
Halebop-logo7995:-Fr 429:-/mån Besök Halebop
Kan ej köpas
utan abonnemang
Fr 449:-/mån Besök Telenor
7869:-Kan ej köpas
med abonnemang
Besök Ginza
(Priser från 08-2018)
Karl Oskarsson

Karl Oskarsson

Skribent

Dela: