Apple presenterar iOS 9

Efter avslöjandet av OS X El Capitan för Mac presenterade Apple som väntat iOS 9 för iPhone, iPad och iPod touch och gav oss en förhandstitt av de nya funktionerna.

Flera av ryktena visade sig stämma, iOS 9 har både bättre prestanda och säkerhet. Batteritiden är också bättre i iOS 9 genom bland annat ett strömsparläge, vilket stänger av onödiga och energikrävande funktioner när batteriet börjar ta slut.

apple-ios9-nyheter

Siri har fått sig ett ansiktslyft och lärt sig att prata mellan appar, som exempelvis att lägga till påminnelser om innehåll från Safari. Spotlight har också förbättrats som stödjer tredjepartsappar.

Med iOS 9 kommer också News, en helt ny app för att läsa nyheter på ett enkelt och smidigt sätt med interaktivt innehåll. Användare kan välja mellan olika ämnen samt bokmärka nyheter för att läsa dem senare.

image_large

Vidare har Apple förbättrat appen Anteckningar med flera avancerade funktioner, som exempelvis möjligheten att rita och lägga till todo-listor. Appen har också fått ett uppdaterat användargränssnitt.

image_large

Med iOS 9 introducerar Apple också rad nya funktioner exklusivt för iPad. Tangentbordet får stöd för smarta genvägar för att t.ex. klippa ut text, flytta markören eller lägga till bilder med ett enkelt knapptryck. Multitasking har förbättrats genom ”Slide Over” och ”Split View”. Slide Over gör det möjligt att öppna en andra app utan att lämna den första och i Split View kan båda apparna användas samtidigt.

En annan stor nyhet, som nästan fick taket att lyfta i Moscone Center, är att Apples nya utvecklarspråk Swift blir öppen källkod senare i år.

apple-ios-9-enheter

iOS 9 släpps som betaversion idag och den fullständiga versionen senare i höst, troligen i samband med nästa generationens iPhone. Det ska tilläggas att enheter med A5-chip eller senare kan ta del av iOS 9.

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:

Comments are closed.