Visst – iPhone X, 7 och 8 klarar en hel del vattenstänk. De ska även kunna sänkas ned en bit i vatten utan att ta någon skada. Om du tillhör den skara användare som har en tidigare modell än så, höjs pulsen säkerligen rejält när den kommer i kontakt med någon form av vätska. Om du har tappat telefonen i vatten finns dock chanser att den överlever – bara du bär dig åt på rätt sätt.
Först och främst: har du en ny iPhone behöver du sannolikt inte oroa dig. iPhone 12 är till exempel vattentålig i 30 minuter ned till sex meters djup. Redan med iPhone 7 kom viss vattentålighet. Om du har en äldre iPhone, kan du följa anvisningarna nedan.
1. Stäng av den
Ta bort din iPhone från vattnet och stäng av den. Försök inte, under några omständigheter, att sätta på den innan du är säker på att den har torkat. Det är när kretsarna i telefonen aktiveras i väta som de stora, långsiktiga skadorna åsamkas. Om telefonen råkar vara avstängd, låt den vara så. Frestas du att testa att sätta på den när den fortfarande är blöt kan den möjligen fungera ett par minuter, för att sedan slockna för gott.
I vissa situationer kan den lämnas påslagen
Viss debatt råder dock om det verkligen är bäst att stänga av den på en gång. Vid avstängning lyses skärmen upp och processorer får jobba en kort stund, vilket alltså är det man vill undvika. Samtidigt räcker det med att någon ringer, eller att en app ger dig en notis, för att utsätta telefonen för stora risker. Det säkraste är troligtvis att helt enkelt stänga av den – åtminstone i de flesta situationer.
Om du har turen att flygplansläge var aktiverat när du tappade telefonen, kan det vara bättre att inte röra någonting alls, om du också vet att ingen notis kommer väcka skärmen på minst ett par dagar.
2. Torka
Nästa steg är att försöka få ut så mycket vätska som möjligt. En del försöker sig på att använda en hårtork för detta, vilket inte är att rekommendera. Blir det för varmt kan komponenter i iPhone:n skadas. Ska man använda en hårtork bör man säkerställa att den kan blåsa sval luft, och att det läget är aktiverat. Hur effektiv metoden är, även med sval luft, är dock omdiskuterat.
Okokt ris
Andra anser att man bör använda sig av okokt ris. Ta helt sonika fram en stor skål, häll i ris och låt iPhonen ligga bland riset i 48 timmar. Det här fungerar säkerligen utmärkt för många, men har en klar nackdel – damm och små, små risbitar kan hitta in i iPhonens ingångar.
Silika-gel
Den bästa metoden är troligtvis att använda sig av silika-gel. Den uppenbara nackdelen är givetvis att det är något som de flesta inte har snabbt tillgängligt, likt okokt ris eller en hårtork. Silika-gel är det du kan hitta i små påsar när du köper nya skor eller elektronikprodukter som importerats från länder med hög luftfuktighet. Syftet är helt enkelt att suga åt sig fukten i omgivningen.
För att det här ska fungera behöver du ett par stycken, gärna så att du kan täcka hela telefonen. Har du en skobutik nära kan du försöka fråga efter ett par påsar, men risken finns att de redan har sugit åt sig all den fukt de har förmåga till att göra. Misstänker du att så är fallet behöver du först torka påsarna på ganska hög värme. Om påsarna är fräscha är det en bättre metod än okokt ris, eftersom du inte riskerar att få in damm och små bitar av ris genom ingångarna.
Montera isär den om du är händig
För dig som är händig – och som inte är orolig för att ditt påtande kommer göra mer skada än nytta – kan det vara läge att montera isär den. För det behövs särskilda mejslar, som kan hittas i diverse tredjepartsaffärer.
Skruvarna är två stycken och sitter på varsin sida av ladduttaget. När du har öppnat upp iPhonen tar du först ut batteriet. Sedan tar du bort all fukt med en torr, mjuk trasa på telefonens insida. Tänk på att garantin troligtvis bryts om du skruvar upp iPhonen – men den omfattar ändå inte fuktskador (läs mer om detta lite längre ned).
3. Vänta
Oavsett om du har använt okokt ris, silika-gel eller en hårtork bör du vänta i minst två dygn innan du sätter på din iPhone igen. Förhoppningsvis fungerar den, precis som vanligt.
Om den fungerar, eller åtminstone tycks fungera, är det första du bör göra en back-up. Även om det ser ut att vara helt som vanligt finns en risk att problemen från vattnet helt enkelt inte har hunnit visa sig ännu. Iphone-användare har bland annat rapporterat om problem med batteriet och överhettning, trots att den i övrigt har fungerat som den ska. Just överhettning är något att akta sig för, särskilt om du brukar förvara mobilen i sängen under natten. Märk väl att det kan dröja ganska länge innan dessa problem uppenbarar sig.
Om den inte fungerar kommer du tyvärr inte att kunna nyttja en eventuell garanti, eftersom den inte gäller för fuktskador. Garantin gäller inte heller för iPhone 7 och senare, som har visst vattenskydd.
Det är också bra att känna till att det finns inbyggda vätskeindikatorer som avslöjar om telefonen har kommit i kontakt med vatten eller inte (den som tänkte dra en rövare för en ny iPhone gör sig alltså icke besvär). Hade du viktig information eller bilder med högt affektionsvärde på telefonen, kan det vara värt att höra av sig till en Apple Store eller ett auktoriserat Apple-serviceställe och se om något kan göras.
Undvik vattenskador framöver
Vis av erfarenhet vill du säkerligen undvika liknande missöden i framtiden. För det här finns det flera hjälpmedel. Först och främst bör man tänka på att undvika riskfyllda situationer. Till exempel kanske en selfie när du vadar på stranden inte är den bästa idén. De flesta är relativt orädda för vattnet – tills den första skadan.
För den som vill vara riktigt säker är en vattentät fodralväska (Se mer om vattentäta fodral bland våra iPhone 7 skal) kanske den bästa lösningen. Dessa vill man dock inte gå runt med i vardagen, då de är alldeles för klumpiga. Samma sak kan sägas om ett sportarmband – säkra, men ingenting man vill ha på sig hela tiden. Ett bättre alternativ kan vara att investera i en iPhone 7 eller senare (en ny telefon behöver du kanske efter en vattenskada ändå), som tål stänk och snabba dopp under ytan (dock inte djupare än en meter).
Ett annat alternativ är att skaffa AppleCare + på nästa telefon, som ger skydd för upp till två fall av oavsiktliga skador. Självrisken är 249 kronor för skärmskador samt 849 kronor för ”andra typer av skador” (som vattenskador bör falla under). Dessutom ges bra support på telefon samt hårdvaruskydd.
Så ser du om vätskeindikatorerna har utlösts
Om du har problem med telefonen men inte är helt säker på att det faktiskt är fukt som är orsaken till problemet, kan du enkelt se om vätskeindikatorerna har utlösts. Från iPhone 5 och uppåt ser man det bakom SIM-kortet. Ta ut SIM-kortet och SIM-kortshållaren (använd en synål om du inte hittar det smala verktyget) och leta reda på ett förstoringsglas. Kika sedan in i ingången.
Normalt är vätskeindikatorerna vita eller silvriga. Om de är röda, som synes på bilden ovan, har vatten eller annan vätska nått en plats det inte borde ha gjort. Det här kan vara nyttigt att kunna om du köper en begagnad telefon eftersom det, som nämnt ovan, kan dröja länge innan problemen som fukt orsakar visar sig. För vissa uppenbarar sig problemen på en gång, för andra tar det en månad – och för andra tar det ett år.
Produkter du kanske är intresserad av från Iphonebutiken.se:
Verktygskit 16 Delar
Ultimata ”verktygslådan” för hemmafixaren hemma som vill laga sin egen iPhone.
Till Butik / Beställ
Verktygskit – iPhone
Ett verktygskit med de nödvändigaste verktygen. Öppna, laga och fixa!
Till Butik / BeställJakemy LCD Opening
Kraftig sugpropp som gör det enklare att ta bort rutan när denna ska bytas på din iPhone.
Till Butik / BeställLäs mer om: