Test/Guide: iFlicks – konvertera video till Applesfären

Det finns en hel drös med mediaspelare till både iPhone, iPod, iPad och Mac OS X som har stöd för filformat från AVI till MKV. För många är det obligatoriskt att tillämpa dessa mediaspelare i och med att Apple:s egna mjukvaror är begränsade när det kommer till att läsa filer. För andra är det dock av större intresse att konvertera filerna och jag har gett mig på iFlicks, en suverän konverterare.

iFlicks är ett komplett program för samtliga Apple-enheter och Apple-relaterade mjukvaror. Med ett underbart gränssnitt och med en enkelhet som är fantastisk är det väldigt användarvänligt och det är i princip omöjligt att göra fel. Det som höjer programmet till skyarna är också att det hämtar artwork och all data som tillhör filen automatiskt och integrerar det till den slutgiltiga filen.

Programmet har nio förinstallerade profiler som anpassar filen efter den enhet som ska använda sig av filmen. En mycket bra tjänst är dock att iFlicks kan konvertera filmer universalt vilket gör att de anpassas efter samtliga portabla enheter, det vill säga iPhone, iPad och iPod. I dessa fall är det iTunes kompatibel som fungerar bäst och kvalitén blir oklanderlig för samtliga enheter.

Att lägga till en fil i iFlicks går att göra på två olika sätt, antingen via en sedvanlig drag-n-drop eller via additionstecknet i vänster nederkant. Efter att filen har lagts in i iFlicks kommer programmet per automatik att hämta informationen som behövs.

Vid det här läget är det egentligen bara att starta konverteringen och iFlicks sköter resten på egen hand. Vill man dock försäkra sig om att spårinformationen och beskrivningen av filen är helt korrekt kan man klicka på kugghjulet under filmfilen. En lättöverskådlig meny ges och det går då att ange om filmen har HD-kvalité, när den är utgiven, vilka som är med och mycket mer.

När det gäller Apple TV är iFlicks en väldigt positiv överraskning. Jag har konverterat ett tiotal filer och ingen har haft problem att strömmas, något som annars är förekommande för gratisalternativ. Jag har också märkt att laddningstiderna för filmer som konverteras via iFlicks och inte Handbrake är betydligt kortare för Apple TV:n. Kvalitén är bländande och inget får lida när iFlicks arbetar.

Precis som alltid när man konverterar film och vill behålla högsta tänkbara kvalité tar det dock tid och det är inget som vi kommer ifrån. iFlicks tar ungefär en timme för en film som är mot två timmar, värt att påpeka är då att det sitter en i7-processor i datorn som jag har provat på. Supervalpen här på iPhoneGuiden har använt sig av en Intel Core Duo och där är konverteringstiden tre gånger så lång. Hur det skiljer sig med andra konverteringsalternativ kan jag inte svara på annat än att det är likvärdigt med Handbrake.

Det viktigaste av allt är dock frågan om detta program är värt sina 149 kronor som det kostar i App Store. Personligen har jag en enorm användning för det i och med att det finns iPhone, iPod, iPad och Apple TV i huset och när det kommer till kompatibiliteten för Apple TV är det de som avgör i mina ögon. Ett helt problemfritt program som hämtar all tänkbar information och som inte strular är i mina ögon värt 149 kronor. Ser man dock till behovet, en person som behöver en konverterare till en iPhone och eventuellt även en iPad klarar sig med andra alternativ. iFlicks sparar dock en hel del tid med artwork och andra funktioner som får filmbiblioteket att se riktigt professionellt ut.

iFlicks finns att ladda ner i App Store eller från iFlicksapp.com. Programmet kommer med 30 dagar trial (om man laddar ner det från iFlicksapp.com) och jag rekommenderar alla som behöver en konverterare att testa det, det är fantastiskt.

iFlicks - Jendrik Bertram

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.