Rengör Iphone

Så rengör du din iPhone

Uppdatering dec 2022: iPhones har nu blivit tåligare mot vatten och fukt (från iPhone 7 och framåt), så lika stor försiktighet krävs inte längre, även om man fortfarande bör vara försiktig. 

En annan skillnad är att framsidan på iPhone 11, 12, 13 och 14 är täckt med en beläggning som gör glaset tåligare. Beläggningen försämras om du använder starka rengöringsmedel eller alkohol, så det är särskilt viktigt att undvika det med dessa modeller. I övrigt fungerar guiden nedan fortfarande, även om de flesta inte längre har hörlursuttag och TouchID. 


När en iPhone tas ut ur sin originalförpackning är den kliniskt ren och snygg. Efter en längre tids användning är sannolikheten att den inte riktigt ser lika fräsch ut längre. För att återskapa den där nya, fräscha känslan gäller det att rengöra den med jämna mellanrum. Men hur bär man sig egentligen åt?

Av förklarliga skäl gäller det att vara försiktig när man rengör en iPhone. De flesta känner till att dess svaga sida är dess ömtålighet, inte minst vad gäller vatten och eventuellt rengöringsmedel. Samtidigt visar studier som denna att rengöring nästan är ett måste med jämna mellanrum.

Viktigt att tänka på

Innan du sätter igång finns det ett par saker som är bra att tänka på:

  • Om iPhonen har kommit i kontakt med något som kan ge fläckar – var så snabb som det bara går med att påbörja rengöringen.
  • Koppla ur hörlurar och laddare om de är inne.
  • Stäng av din iPhone innan rengöring påbörjas.
  • Använd inte vanligt rengöringsmedel.
  • Undvik tryckluft. Vissa rekommenderar att man använder det, men Apple själva avråder från det. Det är förvisso ett smidigt sätt att få bort damm från ingångarna – men gör det i så fall på egen risk.

Vatten och mikrofiberduk räcker

En enkel, liten mikrofiberduk är egentligen det enda man behöver för att rengöra sin iPhone. Det är också just detta som Apple rekommenderar. Se till att fukta den lätt innan du börjar, med betoning på lätt. Du ska kunna vrida ur den utan att en enda droppe vatten rinner ut.

Sedan är det helt enkelt bara att torka. Var särskilt noggrann runt hemknappen för att bibehålla så god funktionalitet i TouchID som möjligt. Som ovan nämnt bör du vara snabb med att påbörja rengöringen om din iPhone kommer i kontakt med något som kan ge fläckar. Det kan till exempel handla om bläck, smink, olja eller krämer.

Högtalare och ladduttag

Om du tror att problem med ladd- eller hörlursuttaget beror på smuts, är det bäst att ta telefonen till ett proffs. Förslagsvis en Apple Store eller annat auktoriserat serviceställe, om du har någondera nära.

Tryckluft

Vill du ändå sköta rengöringen själv, är tryckluft ett effektivt redskap. Som nämnt ovan i texten är det dock något som Apple avråder ifrån. Här får du göra en egen bedömning – det finns väldigt många som vittnar om att det fungerar alldeles utmärkt. Tryckluft kan köpas billigt på burk i många olika butiker.

Viktigt är att du inte tömmer hela burken i ladduttaget på en gång. Se till att enbart ta lite i taget. Annars riskerar du att skada porten.

Tandpetare

Tandpetare är ett populärt verktyg bland hemmafixare, men är något som bör undvikas i möjligaste mån. Är man väldigt försiktig kan det gå, men om man har andra alternativ är det onödigt att ta risken. Anledningen är att det, i laddingången, finns många små stavar som kan ta skada om du pillar på dem med tandpetaren. När de väl är skadade går det inte riktigt att laga – du behöver i sådana fall byta ut hela laddkontakten.

Använda alkohol?

Det råder olika åsikter kring om det verkligen är bra att använda alkohol för att rengöra skärmen. De flesta avråder dock från detta, och så även vi. Din iPhone har nämligen fått en ytbehandling som motverkar fett och synliga fingeravtryck (kallas för oleofobisk yta). Den här ytbehandlingen försvinner successivt över tid i vilket fall som helst, men vissa medel kan påskynda processen.

Många menar att det inte är någon fara att använda sig av isopropylalkohol, men vill du vara på den säkra sidan är följande metod inget du bör pröva. Någon enstaka gång bör i så fall räcka, för att sedan i fortsättningen rengöra telefonen enbart med mikrofiberduken. Möjligen kan det här vara ett alternativ för dig som är särskilt rädd för bakterier, och som kanske inte direkt har en sprillans ny iPhone.

Metoden fungerar bra, och din iPhone kommer säkerligen att bli väldigt ren, men det kan inte rekommenderas med hänvisning till det som nämns ovan. Om du ändå vill testa, på egen risk, behöver du följande:

  • En tom liten sprayflaska.
  • Vatten (helst destillerat, då vanligt kranvatten kan lämna avlagringar)
  • Isopropylalkohol (kan köpas till exempel här).
  • En tratt (inget måste förvisso, men gör det lite enklare).
  • En mikrofiberduk.

Fyll nu bara flaskan med lika delar vatten och isopropylalkohol. Skaka sedan väl för att blanda upp lösningen. Är du ambitiös och noggrann av dig kan du även märka flaskan med en etikett.

Tänk på att inte spraya lösningen direkt på din iPhone. Spraya istället på mikrofibertrasan och torka sedan. Var sparsam med lösningen och se till att trasan inte tar åt sig allt för mycket väta. Som bekant är din iPhone mycket känslig för fukt, särskilt de lite äldre modellerna. Kom ihåg punkterna ovan, under rubriken ”Viktigt att tänka på”, innan du påbörjar rengöringen.

(Alla tips sker på egen risk)

Produkter du kanske är intresserad av från Iphonebutiken.se:

öppningskit

Öppningsskit 10 Delar

Öppningskit för hemmafixaren hemma som vill laga sin egen iPhone.

Till Butik / Beställ

skärmskydd mot smuts och skador

Skärmskydd –11 Pro Max

Ett separat skärmskydd som gör att din skärm bättre står emot smuts, skador och fukt.

Till Butik / Beställ

iPhone-rengöring

Rengöringskit från Deltaco

Fri från alkohol och biologiskt nedbrytbar. Var försiktig med vätskan!

Till Butik / Beställ
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: