Lär dig dikteringsfunktionen på iPhone och iPad

Dikteringsfunktionen låter dig få saker gjorda på telefonen, utan att använda händerna. Du kan till exempel maila medan du lagar mat, eller SMSa medan du tvättar händerna. Det är inte alltid dikteringsfunktionen fungerar felfritt i praktiken – men visst är den tillräckligt bra för att vara ett bra hjälpmedel i vardagen. Om du inte har kommit igång med det här ännu, kan det vara läge att testa.

Det är få som skriver över 90 ord per minut på ett vanligt tangentbord till en dator. På en iPhone bör skrivhastigheten dessutom vara lägre. De allra flesta av oss klarar dock utan några svårigheter att prata betydligt fler ord per minut än så. Diktering öppnar alltså upp för effektivisering – men hur blir det i praktiken?

Börja prata

Du behöver inte göra någonting för att aktivera dikteringen (Siri måste dock vara påslaget). Ta bara fram en app där textredigering är möjlig, till exempel Anteckningar, och tryck på den lilla mikrofonen till vänster om mellanslagstangenten.

diktering

Du måste ha det svenska tangentbordet framme. Börjar du diktera på svenska med det engelska tangentbordet blir det helt obegripligt. Meningen ”Fem myror är fler än fyra elefanter” resulterade i följande:

Diktering iphone

Dikteringsfunktionen gör sig mycket bra i Meddelanden. Här går det snabbt att svara på SMS, utan att använda händerna (dock måste du trycka på skärmen för att skicka meddelandet).

Dikteringsfunktion

Lär dig kortkommandon

De flesta kommandon för skiljetecken och andra åtgärder i textredigeringen faller sig naturliga. För att göra ett frågetecken behöver du bara säga ”frågetecken”, och för att styckeindela behöver du bara säga ”ny rad” eller ”nytt stycke”.

För att dikteringen ska kunna fungera som ett substitut för tangentbordet i vardagen krävs dock att man har viss koll även på andra kommandon. För att till exempel få fram ett ”@” räcker det inte med att säga ”snabel-a” – istället behöver du säga ”snabel-a-tecken”. Kommandona utvecklas med nya uppdateringar av iOS – här kan du hålla dig à jour med vad som gäller just nu (länken pekar till Apples supportsida för Mac, men ungefär samma bör gälla på iPhone. En ofullständig lista för iPhone 11 finns annars här).

För dig som har Mac

Har du en Mac kan du använda diktering även på den, och dessutom med lite fler funktioner än vad som finns i iPhone och iPad. För att aktivera detta på Mac går du in i Systeminställningar > Diktering och tal och klickar på ”Diktering: På”. Här kan du ställa in vilket kortkommando du vill använda för att aktivera dikteringen (att trycka två gånger på Fn är standard).

diktering iphone ipad

Har du OS X Mavericks eller senare kan du ställa in egna dikteringskommandon. Gå in på Systeminställningar > Diktering. Aktivera sedan Diktering och välj Använd förbättrad diktering. Du kan nu hämta en lista med kommandon och välja de du vill använda, eller ta bort något som du inte vill ha.

Skapa nytt kommando

Genom att klicka på plusknappen i det nedre vänstra hörnet kan du skapa ett eget kommando.

diktering på en iphone

Här kan du välja att göra en rad olika saker. Till exempel kan du, som ovan, skapa ett kortkommando för att gå in på iPhoneguiden, starta en skärm- eller ljudinspelning eller ta en selfie.

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

touch screen glove

Touch Screen Gloves

Touchvantar som passar de flesta skärmar

Till Butik / Beställ

knitted touch

Stickade touchvantar

Stickade och extra varma touchvantar

Till Butik / Beställ

mujjo gloves

Mujjo Double-Layered

Extra varma touchvantar från Mujjo

Till Butik / Beställ
admin

admin

Skribent

Dela: