Köpa begagnad iPhone?

Vågar man köpa en begagnad iPhone eller bör man alltid köpa en fabriksny? Hur stor skillnad är det i pris och vad bör man tänka på om man köper/säljer privat? Vi listar fördelarna och nackdelarna – samt gör en prisjämförelse.

Sälja begagnad iPhone

Det finns många anledningar till varför det kan vara smart att sälja din gamla iPhone i stället för att slänga den. För det första kan det hjälpa dig att tjäna extra pengar, även om det inte alltid är stora summor. När nya modeller kommer ut på marknaden tenderar priserna på begagnade enheter att sjunka snabbt, men det betyder inte att det inte är värt att försöka sälja den ändå.

Det finns flera olika sätt att sälja din gamla iPhone. Det mest vanliga är att sälja den privat via Blocket eller Tradera, där du ofta kan få ett bättre pris än om du säljer den till en butik eller en köp-och-sälj-tjänst. Du kan också försöka sälja den till en vän eller bekant, men det finns alltid en risk att de inte är intresserade eller inte har råd att köpa den.

När du säljer din gamla iPhone bör du vara öppen och ärlig om eventuella skador eller problem med enheten, så att köparen vet vad de kan förvänta sig. Det är också viktigt att skicka enheten i REK-brev, eftersom det ger dig ett bevis på att den har skickats och mottagits, och det kan hjälpa till att undvika problem om köparen hävdar att den inte har kommit fram. Men det är alltid bra att dokumentera allt från transaktion till skickning av produkt, så det finns bevis om det skulle uppstå problem.

Sammanfattningsvis så är det inte alltid säkert att du kan få ett bra pris för din gamla iPhone, men det kan fortfarande vara värt att försöka sälja den i stället för att slänga den. Genom att vara öppen och ärlig om enhetens tillstånd och skicka den i REK-brev kan du minimera risken för problem med köparen och få ut så mycket som möjligt av din gamla enhet.

Ett annat alternativ är att sälja den till butiker som köper/säljer begagnade mobiler. Ytterligare ett sätt är att skicka in den till Apple för återvinning. I detta fall ges ett presentkort som kan användas på Apple. Fördelen med denna återvinning är att inlösen även går att göra med modeller som butiker inte vill köpa in. Till Apple går det att skicka de flesta produkter med skärmar så som Apple Watch, Apple TV, iPhone och Mac. Det är till och med möjligt att skicka in en PC. Via hemsidan kan en förbetald fraktsedel beställas som sedan används på paketet som skickas iväg.

Se pris på begagnad iPhone

Kom ihåg – innan den säljs

  • Back Up – Har du sparat filer, nummer och annat som du vill ha i nya telefonen?
  • Logga ut – Logga ut från Icloud och andra tjänster som är kopplade till telefonen
  • Fabriksåterställ – Fabriksåterställning sker enklast via Itunes.

Fördelar med att köpa ny eller köpa begagnad iPhone

Fördel med att köpa ny – Du kan få de senast modellerna och alltid med garanti. Dessutom kan du få ner priset något genom att samtidigt teckna abonnemang.

Fördel att köpa begagnad via butik – Priset. Det är betydligt billigare än att köpa en fabriksny telefon. Vid köp online finns alltid 14 dagars returrätt och det är mycket vanligt att garanti ingår. En fördel är även att man kan få tag på äldre modeller man trivs med men som inte längre säljs som fabriksnya. En nackdel är att du aldrig vet vilket utbud som erbjuds och att det är svårt att köpa de nyaste modellerna begagnat.

Fördel att köpa begagnad via ex. Blocket – Priset. Men då tar man istället en större risk. Du bör exempelvis alltid möta upp säljare så att du kan testa den nya telefonen samt kontrollera att den inte är låst via Apples aktiveringslås. En fördel är att man kan hitta äldre modeller som inte säljs fabriksnya.

Prisjämförelse

Begagnad iPhone X 64 GB

Fabriksny

10589 kronor hos CDON.com.

Begagnat från butik

9349 kronor hos Blue City.

Olåst, nollställd men ”små och obetydliga repor” kan förekomma. 

Begagnad Privat

6000 kronor (Blocket).

Inga närmare specifikationer om skicket. Den har genomgått ett skärmbyte, men ser ut att vara i bra skick. 

iPhone 6 Gold 64 GB

Fabriksny

Ej hittat

Begagnad iPhone från butik som Billigteknik

iPhone 6 Gold Olåst – ”Det förekommer mer synliga märken eller repor på enheten/ramen eller skärm. Telefonen är 100 % funktionell och kommer med returrätt om du inte blir nöjd! Något mer använd än normalt men acceptabelt skick.”

2495 kr (Billigteknik.se)

Begagnad Privat

iPhone 6 Silver 64GB

Fullt fungerande i ”mycket fint skick”. Inga repor. Laddare saknas och ingår ej.

1700 kronor (Blocket)

iPhone 7 32GB

Fabriksny

Köp direkt via Apple.

5795 kr (Apple.com)

Begagnat från butik

Begagnad med 1 års garanti! Apples iPhone 7 med imponerande prestanda! Fantastisk 4,7″ Retina HD-skärm, tål stänk och vatten, 12 MP-kamera med optisk bildstabilisering och otroligt tunn och snygg design!

4895 kr (Billig Teknik)

Begagnad Privat

32GB. Ser ut att vara i gott skick. Levereras med tillbehör såsom laddare och hörlurar. Användaren har använt skydd på såväl bak- som framsida. 

3300 kr (Blocket)

Priserna låg på ungefär 3000 – 4000 kr

Se pris på begagnad iPhone

Med reservation för att produkterna sålts sedan jämförelsen genomfördes.

Priserna är tagna från Apple.com, Telenor.se, Billigteknik.se, samt Blocket.se. Självklart uppstår andra prisskillnader om ytterligare butiker hade jämförts. Jämförelsen ska främst ses som ett exempel på hur mycket det kan skilja mellan de tre olika sätten att köpa en iPhone. Uppdaterat 2022-11-21

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

xtorm solarbank

Xtorm Hybrid Solar Bank

Extrabatteri och solcellsladdare i ett.

Till Butik / Beställ

Celly PowerBank 2600 mAh

Extrabatteri med tålig gummiutsida

Till Butik / Beställ

Forever Powerbank

Litet extrabatteri på 4000mAh

Till Butik / Beställ

Läs mer om:

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: